Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Η νέα στρατηγική της ΕΕ για το Περιβάλλον

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Η νέα στρατηγική της ΕΕ για το Περιβάλλον

9

Ενεργειακή επανάσταση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Η νέα στρατηγική της ΕΕ για το Περιβάλλον


Περισσότερα στοιχεία για τη “ενεργειακή επανάσταση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη”, τη νέα ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Μαυρομμάτης.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, στην απάντηση που έδωσε στον Έλληνα ευρωβουλευτή έθιξε 4 σημεία της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το λεγόμενο “φαινόμενο του θερμοκηπίου”.
Πρώτο και βασικότερο είναι το πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο αποτελεί δεσμευτικό πλαίσιο για όλα τα μέρη που το έχουν επικυρώσει. Το δεύτερο σημαντικό σημείο της ευρωπαϊκής στρατηγικής είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Αλλαγή του Κλίματος (ECCP I), που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κανονιστικές ρυθμίσεις για τα φθοριούχα αέρια, την οδηγία για την προώθηση της συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού, την οδηγία για τις ενεργειακές επιδόσεις των κτιρίων, τις οδηγίες για την ενεργειακή σήμανση και την οδηγία για την προώθηση των βιοκαυσίμων στον τομέα των μεταφορών.
Τέλος, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την “Ενεργειακή πολιτική για την Ευρώπη” όπου προτείνονται ορισμένοι ειδικοί στόχοι όπως για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών με εξοικονόμηση κατά 20% της ενεργειακής μας κατανάλωσης έως το 2020, την αύξηση 20% του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2020, τη μελέτη και κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα με μηδενικές εκπομπές ρύπων κτλ.
Σύμφωνα με έρευνες, το 2007 θα είναι από τις θερμότερες χρονιές στην ιστορία. Τη στιγμή που η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί έντονη  ανησυχία στους επιστημονικούς κύκλους, οι χώρες που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των αερίων του θερμοκηπίου δεν έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές, οι εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 3,3% στις βιομηχανικές χώρες κατά την περίοδο 1990-2004. Παρόλα αυτά, η μείωση αυτή αντιστοιχεί κατά κύριο λόγο σε μείωση κατά 36,8% των εκπομπών σε πολλές από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με μεταβατικές οικονομίες. Αντίθετα, στις άλλες χώρες οι εκπομπές αερίων αυξήθηκαν κατά 11%, σύμφωνα με την έκθεση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εκπομπές έχουν μειωθεί κατά 0,6% ανάμεσα στο 1990 και το 2004, ενώ η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Δανία, η Λιθουανία και η Σουηδία βρίσκονται κοντά στην επίτευξη των στόχων του Πρωτοκόλλου του Κιότο.