Αρχική Νέα Τοπικά Κλειδωμένη μέσα στο σώμα της, ΤΑ ΝΕΑ για την Αγγελική Χατζηδημητρίου

Κλειδωμένη μέσα στο σώμα της, ΤΑ ΝΕΑ για την Αγγελική Χατζηδημητρίου

96

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

 Έναν χρόνο μετά το επεισόδιο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, στη Χίο, η Αγγελική Χατζηδημητρίου συνεχίζει τον αγώνα της σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Σουηδία

Κλειδωμένη μέσα στο σώμα της

Η 42χρονη δημοσιογράφος επικοινωνεί μόνο με τα μάτια της

ΜΑΤΙΝΑ ΗΡΕΙΩΤΟΥ

Ένα «αντικλείδι» που θα την επαναφέρει στη ζωή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία, αναζητά η 42χρονη δημοσιογράφος Αγγελική Χατζηδημητρίου. Έναν χρόνο μετά τον τραυματισμό της στη διάρκεια του ρεπορτάζ για μια πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, στη Χίο, η Αγγελική Χατζηδημητρίου βρίσκεται στη Στοκχόλμη, σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης. Η κατάστασή της περιγράφεται από τους γιατρούς με τον όρο «locked in», κλειδωμένη δηλαδή μέσα στο ίδιο της το σώμα, αφού έχει τετραπληγία και αλαλία, ενώ το μυαλό της λειτουργεί.Η στιγμή που γκρέμισε τη ζωή της Αγγελικής Χατζηδημητρίου. Ένα απότομο τράβηγμα του σεκιουριτά της ΔΕΗ από την τσάντα που είχε περασμένη στον αυχένα, έδωσε την εκκίνηση του πιο δύσκολου μαραθωνίου για τη 42χρονη δημοσιογράφο

«Η Αγγελική επικοινωνεί με τα μάτια», εξηγεί ο σύζυγός της Θοδωρής Πυλιώτης, επίσης δημοσιογράφος, που βρίσκεται στο πλευρό της διαρκώς από την πρώτη στιγμή, τους τελευταίους 4½ μήνες στη Σουηδία. «Υπάρχει ένας συγκεκριμένος κώδικας που μας έμαθαν οι γιατροί, ώστε οι κινήσεις των ματιών να αντιστοιχούν περίπου με γράμματα της αλφαβήτου. Έτσι, καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει. Εκπαιδευόμαστε και σ’ αυτό», λέει ο Θοδωρής Πυλιώτης.

Πριν από τρεις μέρες, η Αγγελική και ο Θοδωρής χαιρέτησαν τα παιδιά τους, τον Μαθιό και την Παναγιώτα που επισκέφθηκαν τη μητέρα τους στη Σουηδία και επέστρεψαν στη Χίο. Ήταν η πρώτη φορά που την είδαν μετά το ατύχημα. Η 42χρονη γυναίκα που βρίσκεται περίπου στην ίδια κατάσταση από τις 8 Απριλίου πέρσι, έχει πλήρη αντίληψη και συνείδηση. Στη Στοκχόλμη υποβάλλεται σε ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης με φυσικοθεραπεία και λογοθεραπεία. Η πρόβλεψη των γιατρών είναι ότι θα χρειασθεί να παραμείνει εκεί τουλάχιστον για έξι μήνες ακόμη. «Ελπίζουμε για κάτι καλύτερο. Δεν ξέρουμε πού θα φτάσει με την προσπάθειά της», λέει ο Θοδωρής Πυλιώτης. «Ελπίζω μέσα μου, καθώς κάθε περίπτωση ασθενούς είναι μοναδική. Δεν υπάρχει, δηλαδή, μια συγκεκριμένη τεχνική που αν την ακολουθήσεις, τότε θα υπάρξει αποτέλεσμα. Άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όχι».

Γραφειοκρατία. Ο Θοδωρής και η Αγγελική δεν είναι πλούσιοι άνθρωποι: δυο εργαζόμενοι με δυο παιδιά, που μέσα σε μια στιγμή είδαν την ανατροπή στη ζωή τους. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα, όπως λέει ο κ. Πυλιώτης, «ο κόσμος αγκάλιασε την Αγγελική και βοηθά – δεν είναι μόνο τα χρήματα βοήθεια. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις βοηθούν οικονομικά». Η γραφειοκρατία, όμως, είναι κάτι που δεν παρακάμπτεται: «Για παράδειγμα, το ΙΚΑ ανανεώνει την έγκριση για την παραμονή στη Στοκχόλμη κάθε δύο μήνες. Πρέπει να μαζεύουμε έγγραφα να τα στέλνουμε στην Ελλάδα και αυτό να ξαναγίνεται κάθε φορά. Όμως, οι γιατροί άλλο προγραμματισμό κάνουν, αν ξέρουν ότι ο ασθενής θα παραμείνει όλο το διάστημα που εκείνοι κρίνουν αναγκαίο».

Η γραφειοκρατία δυσκόλεψε και το ταξίδι των δύο παιδιών του ζευγαριού στη Σουηδία, αφού για να βγάλουν διαβατήρια, έπρεπε τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα τους να πάνε στο τμήμα έκδοσης διαβατηρίων της Χίου… «Στη Σουηδία πολλά πράγματα είναι αυτονόητα», λέει ο Θοδωρής. «Για παράδειγμα, το κράτος λύνει το πρόβλημα ποιος θα βρίσκεται πλάι σε ανθρώπους στην κατάσταση της Αγγελικής, όλο το εικοσιτετράωρο».

Η ίδια γραφειοκρατία, όμως, φαίνεται ότι στερεί τώρα στην Αγγελική ένα παράθυρο για την επικοινωνία της με την οικογένειά της. «Μπορεί να κινεί τον δείκτη του αριστερού της χεριού. Μπορεί, λοιπόν, να προσαρμοσθεί ένα ειδικό σύστημα συνδεδεμένο με κομπιούτερ και με τον τρόπο αυτό να γράφει. Όμως, η αγορά δεν εγκρίνεται από το ΙΚΑ», λέει ο σύζυγός της, προσθέτοντάς πάντως πως η Ένωση Συντακτών, που μέλος της είναι η Αγγελική, έχει προσφερθεί να το καλύψει.


Χάθηκε χρόνος από τη λάθος διάγνωση


Το πρωί της 8ης Απριλίου του 2006 η Αγγελική Χατζηδημητρίου έμαθε για την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Πήρε την κάμερά της και έτρεξε για το ρεπορτάζ. Στην είσοδο των εγκαταστάσεων ένας άνδρας της εταιρείας σεκιούριτι που είχε προσλάβει η ΔΕΗ απαγόρευσε στη δημοσιογράφο να καταγράψει το περιστατικό. Η Αγγελική είχε περασμένη την τσάντα της χιαστί από τον λαιμό της. Κατά τον διαπληκτισμό, ο σεκιουριτάς την άρπαξε από την τσάντα.

Ραγδαία επιδείνωση. Λίγη ώρα αργότερα η γυναίκα πήγε στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου της Χίου, καθώς δεν ένιωθε καλά και είχε τάση για εμετό. Οι γιατροί μίλησαν για «ψυχολογικό σοκ» και επέστρεψε στο σπίτι της. Δύο ώρες αργότερα η κατάστασή της είχε ραγδαία επιδείνωση. Όταν επέστρεψε στο νοσοκομείο βρισκόταν σε σύγχυση, παρουσίαζε δυσκολία στην ομιλία και είχε συνεχείς εμετούς. Υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία αργά το μεσημέρι και έγινε διάγνωση για «εγκεφαλικό επεισόδιο, πιθανόν ισχαιμικού τύπου» το απόγευμα. Αν υπήρχε στο νοσοκομείο της Χίου μαγνητικός τομογράφος η διάγνωση θα είχε γίνει νωρίτερα και το πρόβλημα της Αγγελικής θα είχε αντιμετωπισθεί με καταλληλότερο τρόπο.

Το χρονικό διάστημα που χάθηκε μέχρι την τελική μεταφορά της στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας θεωρείται κρίσιμο και καθοριστικό για τη σημερινή κατάστασή της: «ολική παραλυσία και αλαλία, συνεπεία εγκεφαλικού αγγειακού επεισοδίου οξείας ισχαιμικής βλάβης του αριστερού ημιθορίου της γέφυρας του εγκεφάλου, από θρόμβωση της βασικής αρτηρίας του εγκεφάλου, από θρόμβο που αποσπάσθηκε από τη δεξιά σπονδυλική αρτηρία του λαιμού, λόγω τραυματικού διαχωρισμού της από κάκωση του αυχένα».


Η εισαγγελική έρευνα έμεινε στο συρτάρι


Σε κάποιο συρτάρι της Εισαγγελίας Χίου βρίσκεται το υλικό της προανάκρισης που έγινε αυτεπαγγέλτος μετά τον τραυματισμό της Αγγελικής Χατζηδημητρίου. Παρά το γεγονός ότι η προανάκριση έχει ολοκληρωθεί, εντούτοις ένα χρόνο μετά το περιστατικό δεν έχουν ακόμη αποδοθεί ευθύνες, δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε στο νοσοκομείο της Χίου για τις τυχόν ευθύνες των γιατρών. Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται πλέον στην Αθήνα, καθώς η προανάκριση συνεχίζεται με καταθέσεις των υπευθύνων του ΕΚΑΒ που ανέλαβαν τη μεταφορά της Αγγελικής Χατζηδημητρίου στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας. Ωστόσο, στην έκθεση που συνέταξε ο υπεύθυνος για την ΕΔΕ στη Χίο αποδίδονται σαφείς ευθύνες σε γιατρούς και στο νοσοκομείο, που όπως αποδείχθηκε είχε τραγικές ελλείψεις.

Η οικογένεια της Αγγελικής Χατζηδημητρίου, όπως λέει ο σύζυγός της, θα δει στη συνέχεια πώς θα κινηθεί. «Ό,τι περνάμε δεν αλλάζει. Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς ότι το Δημόσιο με τη ΔΕΗ και το νοσοκομείο έχουν κάποια ευθύνη για την κατάσταση της Αγγελικής, δεν είχαμε καμία συμπαράσταση, καμία βοήθεια, με μόνη εξαίρεση τον υπουργό Υγείας», λέει.


ΤΑ ΝΕΑ , 21/04/2007