Αρχική Απόψεις Aρθρα ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών: 9 ΜΑΗ- Αντιφασιστική νίκη των λαών ή επέτειος ίδρυσης της...

ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών: 9 ΜΑΗ- Αντιφασιστική νίκη των λαών ή επέτειος ίδρυσης της ΕΕ;

20

 9 ΜΑΗ
Αντιφασιστική νίκη των λαών ή επέτειος ίδρυσης της ΕΕ;
Μια ημέρα -δυο σταθμοί -δυο κόσμοι


Η επιχείρηση «ξαναγράψιμο της ιστορίας» που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας δε μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο!
Τα νέα σχολικά βιβλία εξυμνούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παρουσιάζουν σαν όαση δημοκρατίας. Όπου γίνεται λόγος για το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο απουσιάζουν προκλητικά ο ρόλος του ΕΑΜ, η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην νίκη επί του φασισμού. Δεν αναφέρεται ότι τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και Ναγκασάκι τις έριξαν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές…
Μετά έρχεται το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας για την επέτειο της επανάστασης του 1821 που ουσιαστικά αλλοίωνε τον λαϊκό και ανατρεπτικό χαρακτήρα της και παρουσίαζε τους λαϊκούς αγωνιστές, μαχητές της ελευθερίας σαν υπέρμαχους και πρόδρομους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τώρα έπεται συνέχεια…
Το Υπουργείο Παιδείας καλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς να «γιορτάσουν την Ευρώπη» και να «χαρούν» για τα επιτεύγματά της. Όμως κανείς δεν δικαιούται να ξεχνά ή να σφυρίζει ανήξερος για το ότι η 9 ΜΑΗ είναι η ημερομηνία που σφραγίζει το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και την αντιφασιστική νίκη των λαών!
Επειδή όμως οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου και των πολιτικών υπαλλήλων του απαιτούν να ξεχάσουμε την ιστορία των λαών, δε σημαίνει ότι και εμείς θα υποταχθούμε.
Εσύ τι θα διδάξεις; Πάρε θέση!
Με τον κόσμο του λαϊκού αγώνα; Η αντιφασιστική νίκη των λαών με τους 50 εκατομμύρια νεκρούς, τους 405 χιλιάδες νεκρούς Έλληνες, τους 30 εκατομμύρια νεκρούς Σοβιετικούς πολίτες, με την εποποιία του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ του Κόκκινου Στρατού, με τις μάχες του Στάλινγκραντ, τα αντάρτικα των καταχτημένων λαών.
Ή με τον κόσμο της πλουτοκρατίας; Η ίδρυση της ΕΟΚ και της ΕΕ ήταν καρπός της ανάγκης για μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρήσεων, για ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Στα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση της ΕΕ οι κοινωνικές ανισότητες αυξήθηκαν, τα εργατικά, μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα συρρικνώθηκαν. Η ΕΕ πήρε δραστήρια μέρος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ενάντια στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ.


Αρνούμαστε να διδάξουμε τα ψέματα της πλουτοκρατίας,
αρνούμαστε να γίνουμε προπαγανδιστές των αντιδραστικών «αξιών»
της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας!


Η νεολαία δεν έχει κανένα λόγο να γιορτάσει για την «άνοιξη της Ευρώπης» γιατί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτουν τον πραγματικό αντιδραστικό χαρακτήρα της.
Γι’ αυτό καλούμε τους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας:
* Να απέχουν από τη φιέστα που στήνεται για τον εορτασμό της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
* Να ορθώσουν το επιστημονικό και ηθικό τους ανάστημα, διδάσκοντας την αλήθεια για την ΕΕ. Να αναδείξουν ότι η «άνοιξη της Ευρώπης» είναι στην ουσία «βαρυχειμωνιά για τους λαούς».
* Να μιλήσουν στα παιδιά για την αντιφασιστική νίκη των λαών, να αντλήσουν διδάγματα από την ιστορία αυτού του αγώνα. Να κάνουν μάθημα αισιοδοξίας και ανυπότακτης στάσης ζωής.
* Να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών με τη δράση τους και την ψήφο τους στην ΕΣΑΚ-ΔΕΕ και τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΠΑΜΕ.


ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών