Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ- βιογραφικό

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ- βιογραφικό

19

          Η Ομάδα Εθελοντών Δασοπροστασίας Δήμου Ομηρούπολης, συγκροτήθηκε το 1999 και από τότε μέχρι σήμερα, προσφέρει με συνέπεια και αδιάλειπτα τις υπηρεσίες της στο Νομό μας.
     
      Η Ομάδα μας αποτελείται από 35 ενεργά μέλη που μοναδικό τους μέλημα και στόχο έχουν να συμβάλλουν ανιδιοτελώς και με κάθε τρόπο και μέσο στην προστασία και αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος, του νησιού μας.
     
      Έτσι τα προηγούμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου η Ομάδα μας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, ανέλαβε την παρατήρηση και φύλαξη των περιοχών Αίπους, Κλειδούς, Ρεστά, Τρυπατέ και κατά διαστήματα Αναβάτου, Αυγωνύμων, Λαγκάδας σε καθημερινή βάση. Αυτό έγινε κατορθωτό με την παραχώρηση από το Δήμο Ομηρούπολης μικρού πυροσβεστικού οχήματος (4×4). Εκτός από τις βάρδιες – περιπολίες με το πυροσβεστικό μας όχημα έγινε και προσπάθεια λειτουργίας του Πυροφυλακείου Ρεστά, με τη σημαντική συμβολή του Σωματείου Συνταξιούχων Ναυτικών του Βροντάδου, το οποίο λειτούργησε συστηματικά στη διάρκεια τριών αντιπυρικών περιόδων. Παράλληλα με τη φύλαξη των παραπάνω περιοχών η Ομάδα μας συμμετείχε ενεργά σε όλες σχεδόν τις κατασβέσεις δασικών πυρκαγιών που προξενήθηκαν όλο αυτό το διάστημα, σε όλο το νομό, καθώς και σε περιόδους υψηλής επικινδυνότητας μετά από υπόδειξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Ομάδα μας αναλάμβανε τη φύλαξη του δάσους Αυγωνύμων – Αναβάτου σε 24ωρη βάση. Ήδη η Ομάδα έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 8.500 ώρες παρατήρησης και φύλαξης σε 1.800 βάρδιες, καθώς και περισσότερες από 200 επεμβάσεις σε διάφορα συμβάντα πυρκαγιών, πλημμυρών, χιονοπτώσεων, παροχής βοήθειας σε συνανθρώπους μας, κ.λ.π. Επί πλέον η Ομάδα Εθελοντών εστιάζοντας τη δράση της στην πρόληψη, κατά τη χειμερινή περίοδο πραγματοποιεί εξορμήσεις για κλαδέματα και καθαρισμούς σε διάφορες δασικές περιοχές του Δήμου μας (Αυγώνυμα, Σιδηρούντα, Κλειδού, Αίπος, κ.α).
     
      Η δράση μας αυτή έτυχε της αναγνώρισης τόσο από το Δήμο Ομηρούπολης και την Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και από την Ελληνική Πολιτεία, το βραβείο της οποίας απένειμε το 2001 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ομάδα.
     
      Μετά από οκτώ χρόνια, η Ομάδα απόκτησε άριστη εμπειρία και ταυτόχρονα συγκέντρωσε παρατηρήσεις και προβληματισμούς για τον τρόπο οργάνωσής της, τον τρόπο δράσης της, καθώς και τους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να παρέμβει αποτελεσματικά τόσο της προστασίας, όσο και της αναγέννησης των δασών μας.
     
      Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη καμπάνια ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης με τον τίτλο «Εθελοντής ή Θεατής» με στόχο την ενημέρωση των συμπολιτών μας για τη δράση της Ομάδας, την προσέλκυση νέων μελών, αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος,
      Το πρώτο ενημερωτικό έντυπο εκτυπώθηκε και διανέμεται με τη συμπαράσταση της «Προμηθευτικής» στο πλαίσιο του έργου «Άλκηστις».
      H καμπάνια συνεχίζεται με την παραγωγή δύο καταχωρήσεων για εφημερίδες, δύο τηλεοπτικών μηνυμάτων και ένός ραδιοφωνικού.
     
      Όλο αυτό το διάστημα συμπαραστάτης στην προσπάθειά μας είναι ο Δήμος Ομηρούπολης ο οποίος μέχρι και σήμερα καλύπτει τα έξοδα κίνησης και συντήρησης του πυροσβεστικού μας οχήματος, μας έχει δε παραχωρήσει στέγη καθώς και τμήμα του εξοπλισμού που χρησιμοποιούμε.
     
      Το Συντονιστικό Όργανο της Ομάδας μας αποτελείται από τους Πέτρο Τριπολίτη, Παναγιώτη Μαρίνο, Πόπη Φλάμου, Στέφανο Πελαντή και Γιώργο Ροδάκη.
     

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΤΡΕΙΣ ΜΥΛΟΙ, 82200 ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ, ΧΙΟΣ, ΤΗΛ.2271093938, 6934506832, E-MAIL: info@dasos.org