Αρχική Απόψεις Aρθρα Εθελλοντές δασοπροστασίας Ομηρούπολης: προτάσεις για την αντιπυρική περίοδο

Εθελλοντές δασοπροστασίας Ομηρούπολης: προτάσεις για την αντιπυρική περίοδο

40

                                                                            ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2006


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007


* ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΒΑΡΔΙΕΣ
Σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου, εκτός από λίγες περιπτώσεις (π.χ. υψηλή επικινδυνότητα), δεν πραγματοποιούνταν βάρδιες κατά τις νυχτερινές ώρες.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου σε συνεργασία με τους Δήμους και τους τοπικούς Βουλευτές να προβεί στις ανάλογες παραστάσεις και να ασκήσει πίεση όπου χρειάζεται, προκειμένου κατά τη νέα αντιπυρική περίοδο να πραγματοποιούνται βάρδιες όλο το 24ωρο.


* ΒΑΡΔΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου, πλην ελαχίστων περιπτώσεων (υψηλή επικινδυνότητα), δεν πραγματοποιούνταν βάρδιες τις Κυριακές.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου σε συνεργασία με τους Δήμους και τους τοπικούς Βουλευτές να προβεί στις ανάλογες παραστάσεις και να ασκήσει πίεση όπου χρειάζεται, προκειμένου κατά τη νέα αντιπυρική περίοδο να πραγματοποιούνται βάρδιες 7 ημέρες την εβδομάδα.


* ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΛΕΙΔΟΥΣ – ΡΕΣΤΑ – ΤΡΥΠΑΤΕ
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αρκετά συμβάντα στην ευρύτερη περιοχή Κλειδούς – Ρεστά – Τρυπατέ. Η συγκεκριμένη περιοχή κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου καλύπτονταν περιστασιακά από περιπολικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σε τετράωρη βάση καθημερινά από την Ομάδα Εθελοντών Δασοπροστασίας του Δήμου Ομηρούπολης.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ να φυλάσσεται η παραπάνω περιοχή σε 24ωρη καθημερινή βάση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Το υφιστάμενο Πυροφυλάκειο της περιοχής βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.


* ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΝΗΣ
Οι πρόσφατες πυρκαγιές έδειξαν ότι η μόνιμη στάθμευση πυροσβεστικού οχήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, στα όρια του Δήμου Αμανής, αν όχι η δημιουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου είναι πλέον επιβεβλημένη.
Για το λόγο αυτό ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ο Δήμος Αμανής σε συνεργασία με την Πυροσβεστική υπηρεσία να διερευνήσει και τις δυο πιθανότητες και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε στη νέα αντιπυρική περίοδο ο Δήμος Αμανής να καλύπτεται καλύτερα από όσο καλυπτόταν μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί ότι υπάρχει πυροφυλάκειο που δεν επανδρώνεται στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Ποταμιάς.


* ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ
Διαπιστώσαμε ότι κάποιες δεξαμενές χρίζουν άμεσης συντήρησης (τοιχία – υδροστόμια – καπάκια). Επίσης δρόμοι πρόσβασης σε κάποια σημεία χρειάζονται συντήρηση προκειμένου να είναι σε θέση μεγάλο υδροφόρο όχημα να εφοδιάζεται από τις συγκεκριμένες δεξαμενές. Ακόμα σε ορισμένες δεξαμενές έχουν γίνει τέτοιες επεμβάσεις που καθιστούν αδύνατη την υδροληψία.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ με το συντονισμό και την εποπτεία του τμήματος Π.Σ.Ε.Α. της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, να ελεγχθούν οι δεξαμενές από ειδικούς και να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις όπου χρειάζεται. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να ελέγχεται καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου η καθημερινή πληρότητα των δεξαμενών αυτών.


* ΥΔΡΟΣΤΟΜΙΑ – ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΙ ΚΡΟΥΝΟΙ
Συμμετέχοντας σε διάφορα συμβάντα δασικών και αγροτικών πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια διαπιστώσαμε ότι αρκετά Υδροστόμια – Πυροσβεστικοί Κρουνοί σε όλη τη Χίο βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Άλλοι έχουν θρυμματιστεί από προσκρούσεις αυτοκινήτων σ’ αυτούς, άλλοι δεν λειτουργούν λόγω κακής συντήρησης, άλλοι έχουν στην κυριολεξία βυθιστεί στην άσφαλτο ή το τσιμέντο που ρίχνεται στα ρείθρα των δρόμων και γενικά η κατάστασή τους σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού αρκετές φορές ή τη χαμηλή πίεση, δε μπορεί σε καμιά περίπτωση να συνδράμει ικανοποιητικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ με ευθύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ελεγχθεί εάν τα παραπάνω έχουν αποκατασταθεί διαφορετικά αυτό θα πρέπει να γίνει το αργότερο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Καλό θα ήταν κατά τον έλεγχο και σε συνδυασμό με την εμπειρία που υπάρχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία να προτείνει προς τους Δήμους και πιθανές επεκτάσεις του δικτύου πυροσβεστικών κρουνών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.


* ΡΟΛΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
α. Βολές Όπλων – Μετακινήσεις
Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται βολές κάθε είδους όπλων αλλά και μετακίνηση αρμάτων κατά την αντιπυρική περίοδο που πολύ συχνά προκαλούν εστίες πυρκαγιάς.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ να απαγορευτούν οι βολές καθώς και οι μετακινήσεις αρμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου εκτός από περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα.


β. Περιπολίες
Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με περιπολίες οχημάτων τους τύπου τζιπ.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ακολουθώντας το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα που εφαρμόζεται τουλάχιστον μια δεκαετία στο γειτονικό νομό της Λέσβου, οι Ένοπλες Δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο και τη φύλαξη της κίνησης σε συγκεκριμένους χωματόδρομους που διέρχονται μέσα από επικίνδυνες για την έναρξη πυρκαγιάς περιοχές. Ένας τέτοιος θα μπορούσε να είναι ο χωματόδρομος από το 18ο χιλιόμετρο Χίου – Βολισσού  προς Ανάβατο.


* ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΙ (δασικοί – αγροτικοί)
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ με ευθύνη του αντίστοιχου φορέα που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο και τη συντήρησή τους, να γίνει σωστή συντήρηση όλων των χωματόδρομων πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Επίσης καλό θα ήταν να σηματοδοτηθούν με πινακίδες που θα αναφέρουν την τοποθεσία, που οδηγεί, αλλά και κάποια πληροφορία για το συγκεκριμένο χωματόδρομο π.χ. αδιέξοδος, ελάχιστο πλάτος κ.λ.π. Πληροφορίες που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες σε περιπτώσεις πυρκαγιάς ειδικά τις νυχτερινές ώρες.


* ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
Η έναρξη πυρκαγιών σε χωματερές (νόμιμες αλλά και παράνομες) και η επέκτασή τους εκτός των ορίων τους τα τελευταία χρόνια είναι σύνηθες φαινόμενο.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ με ευθύνη του Τμήματος Π.Σ.Ε.Α. της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου να γίνει έγκαιρα έλεγχος για τον καθαρισμός γύρω από τις χωματερές. Να ελεγχθεί εάν επαρκούν και λειτουργούν τα μέσα πυροπροστασίας. Επίσης οι Δήμοι να αναλάβουν να καθαρίσουν μικρές χωματερές που βρίσκονται στα όρια τους ειδικά μέσα σε δάση και αποτελούν σημαντικό παράγοντα εκδήλωσης πυρκαγιών.


* ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Είναι κοινό μυστικό ότι μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών στο νησί μας οφείλονται στην ανεξέλεγκτη και παράνομη καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με ολέθριες συνέπειες στη φυτική παραγωγή (μαστίχι, ελιές, κ.λ.π.).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ με το συντονισμό του Τμήματος Π.Σ.Ε.Α. της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και οποιοσδήποτε άλλος φορέας μπορεί να βοηθήσει, να ξεκινήσει έντονη προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού της υπαίθρου πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Συγχρόνως να εφαρμοστούν τα αυστηρά κατασταλτικά μέτρα.


* ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ – ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
α. Κάτοικοι – Ετεροδημότες
Το παράδειγμα της Ομάδας μας επιβεβαιώνει ότι οι πολίτες μπορούν αν πραγματικά το θελήσουν και αν υποστηριχθούν σε θέματα μέσων και εξοπλισμού από τους τοπικούς φορείς (Ο.Τ.Α. κ.λ.π), να βοηθήσουν εθελοντικά στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή δασικών πυρκαγιών.
Γι’ αυτό ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ σε όλους τους Δήμους του Νομού να προσπαθήσουν να συγκροτήσουν αντίστοιχες Ομάδες. Για το λόγο αυτό θέτουμε τα μέλη της Ομάδας μας στη διάθεσή του Τμήματος Π.Σ.Ε.Α. της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, αλλά και των Δήμων για οποιαδήποτε συνδρομή σε θέματα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης – μεταφοράς εμπειρίας στους δημότες τους με σκοπό τη συγκρότηση κι άλλων ομάδων εθελοντών.
Ήδη η Ομάδα μας προχώρησε σε συνέντευξη τύπου στις 16-04-2006 ενημερώνοντας για τη δράση της, αλλά και για τις πρωτοβουλίες προσέλκυσης νέων εθελοντών καθώς και ευαισθητοποίησης των συμπατριωτών μας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος με γενικό τίτλο «Εθελοντής ή Θεατής;». Η καμπάνια περιλαμβάνει έντυπο υλικό, σκιάδια αυτοκινήτων, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μηνύματα καθώς και καταχωρήσεις. Προς τιμή  τους τα τοπικά Μ.Μ.Ε. υιοθέτησαν την προσπάθειά μας αυτή και θα αναμεταδώσουν τα μηνύματά μας.
Υλοποιώντας τα παραπάνω η Ομάδα θα βρεθεί την Κυριακή 22 Απριλίου από τις 9 το πρωί στη Λαγκάδα (θέση Καρυδάς) για καθαρισμό και κλάδεμα του συγκεκριμένου δάσους.


β. Επισκέπτες
Η Ομάδα μας έχει εκδώσει και διανέμει κατά καιρούς έντυπο με απλές οδηγίες πρόληψης δασικών πυρκαγιών αλλά και σωστής αντιμετώπισης και προφύλαξης σε περίπτωση που αντιληφθούμε ή βρεθούμε σε δασική πυρκαγιά.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ το Τμήμα Π.Σ.Ε.Α. της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου να αναλάβει την έκδοση αντίστοιχου εντύπου σε τρεις ή τέσσερις γλώσσες, το οποίο σε συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες του νησιού θα διανέμεται στο λιμάνι, το αεροδρόμιο ή σε τουριστικά καταλύματα με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών μας σε θέματα δασικών πυρκαγιών.


* ΜΕΣΑ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Μέχρι τώρα τη διάθεση μέσων (πυροσβεστικό όχημα, στέγη), εξοπλισμού (στολές, υλικά κατάσβεσης, κ.λ.π.) καθώς και όλα τα έξοδα κίνησης καθώς και τη συντήρησή τους έχει αναλάβει ο Δήμος Ομηρούπολης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων προσφορών εταιριών και ιδιωτών τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.
Αιτούμαστε τη στήριξη του Τμήματος Π.Σ.Ε.Α. της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου σε εξοπλισμό ο οποίος μέσω του Δήμου Ομηρούπολης θα παραχωρηθεί στην Ομάδας μας καθώς και σε υλικά συντήρησης τόσο του χώρου που στεγάζεται η Ομάδα μας όσο και των μέσων που χρησιμοποιεί..


Βροντάδος 11 Απριλίου 2007