Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πανελλαδικές εξετάσεις: Zήτημα πρώτον, Νεοελληνική Γλώσσα

Πανελλαδικές εξετάσεις: Zήτημα πρώτον, Νεοελληνική Γλώσσα

12

Αντίστροφη μέτρηση για 93.071 μαθητές της Γ΄ Λυκείου και αποφοίτους προηγούμενων ετών, που θα λάβουν μέρος στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις με στόχο μία από τις 67.102 θέσεις σε ΑΕΙ –ΤΕΙ. Από τη Χίο συμμετέχουν 402 τελειόφοιτοι και 45 απόφοιτοι Ενιαίων Λυκείων στις εξετάσεις.
Oι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν το Σάββατο, 19/5, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου.
Λόγω της βάσης του 10 αναμένεται και φέτος, όπως πέρυσι, έως και 20.000 υποψήφιοι να αποκλειστούν και περίπου ισάριθμες θέσεις να μείνουν κενές, ιδίως στα περιφερειακά ΤΕΙ της χώρας και στις σχολές χαμηλής ζήτησης.
Αντίθετα στα κεντρικά ΤΕΙ, όπου οι θέσεις μειώθηκαν φέτος προκειμένου να μεταφερθούν σε ΤΕΙ περιφέρειας και σε σχολές χαμηλής ζήτησης, καθώς και στις σχολές αιχμής των ΑΕΙ όπου ο αριθμός των θέσεων παρέμεινε ίδιος, αναμένεται έντονος συναγωνισμός και πιθανή άνοδος των βάσεων, ειδικά στα ΤΕΙ.
O συνολικός αριθμός των δυνάμει υποψηφίων ανέρχεται φέτος σε 144.571- μαζί με τους περίπου 30.000 αποφοίτους των ΤΕΕ και των εσπερινών σχολείων, των οποίων οι εξετάσεις ξεκινούν στις 12 Ιουνίου, καθώς και τους 18.000 αποφοίτους προηγούμενων ετών που δεν θα δώσουν εξετάσεις, αλλά θα καταθέσουν ξανά Μηχανογραφικό για το 10% των θέσεων. Ο συνολικός αριθμός των πρσφερόμενων θέσεων ανέρχεται σε 82.394 για όλες τις κατηγορίες.
Τι επιλέγουν οι υποψήφιοι
Η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων όλων των Κατευθύνσεων επέλεξε ως έκτο μάθημα τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, ενώ σχετικά μεγάλο ποσοστό (μεγαλύτερο από πέρσι) επέλεξε τη Bιολογία Γενικής Παιδείας. Αρκετά πίσω βρίσκεται η επιλογή του μαθήματος Ιστορία Γενικής Παιδείας ακόμη και από τους υποψηφίους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία περασμένων ετών, τα οποία δημοσιεύονται σε ρεπορτάζ των Νέων της Δευτέρας, τα Μαθηματικά και η Φυσική, τα Αρχαία και η Ιστορία έχει αποδειχθεί ότι δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψηφίους και δημιουργούν μεγάλες ουρές χαμηλών βαθμολογιών.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ