Αρχική Green Life Διαδρομές Τι συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού (EuroGites)

Τι συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού (EuroGites)

10

Η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού (EuroGites) πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 6 Μαΐου 2007 στο Αμύνταιο της Φλώρινας.
Η EuroGites είναι ο μοναδικός οργανισμός που αντιπροσωπεύει  μικρές αγροτουριστικές επιχειρήσεις και υποστηρίζει την ήπια ανάπτυξη, δίνοντας μεγάλη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και στην διατήρηση των τοπικών εθίμων.
Μέλη της Ομοσπονδίας από 9 ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Αγγλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Κροατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ελλάδα) συζήτησαν τις εξελίξεις στον τομέα του αγροτουρισμού και παρουσίασαν το καινούργιο έντυπο το οποίο θα διανεμηθεί σε όλα τα μέλη και τα συνεργαζόμενα καταλύματα.
Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν την Συνέλευση ήταν ο ορισμός του «Αγροτουρισμού» (rural tourism) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η διαφοροποίηση των καταλυμάτων, το «προφίλ» των επισκεπτών και των αναζητήσεων τους, τα ευρωπαϊκά κριτήρια ποιότητας των μονάδων και των περιοχών, ο οικονομικός ρόλος που παίζουν οι αγροτουριστικές εγκαταστάσεις σε κάθε τοπική κοινωνία. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη διατήρησης ζωντανής αγροτικής ζωής ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη αγροτουριστικού προϊόντος.

Οι εργασίες της συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με τον προσδιορισμό στόχων για την διετία
2007 – 2008:


– Δυναμική παρουσία της Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα στα κέντρα αποφάσεων για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Η θέση της EuroGites είναι ότι πρέπει να υπάρξουν ξεχωριστά κονδύλια για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού.
– Επέκταση συνεργασιών με σχετικούς ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς, όπως UNWTO, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού κ.α.
– Προβολή της Ομοσπονδίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
– Τοποθέτηση του σήματος της EuroGites μαζί με το εγχώριο σήμα σε όλα τα καταλύματα-μέλη του κάθε κράτους – μέλους της Ομοσπονδίας.
– Οργάνωση του 3ου διεθνούς συνεδρίου αγροτουρισμού στην Ουγγαρία 26-28 Σεπτεμβρίου 2007.
– Οργάνωση της 3ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αγροτουρισμού την άνοιξη του 2008 (1-6 Απριλίου 2008).


Οι εργασίες της συνάντησης καθώς και οι εκδηλώσεις γνωριμίας με την περιοχή οργανώθηκαν από το δίκτυο Guest Inn με τη συνεργασία των εκεί μελών του (ξενώνες Κοντοσώρο και Αγκωνάρι) και την ευγενική χορηγία των:


– Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης
– Νομαρχία Φλώρινας
– Εταιρεία Οικοτουρισμού ΒιτσίουΑξίζει να αναφερθεί ότι οι καλεσμένοι έμεινας απόλυτα ικανοποιημένοι από την φιλοξενία, την τοπική κουζίνα, το κρασί και την ποιότητα των ξενώνων – μελών του δικτύου Guest Inn.
Κυρίως όμως εντυπωσιάστηκαν από την πανέμορφη αγροτική περιοχή, τις καλλιέργειες, το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και τις φυσιολατρικές δραστηριότητες.
Δεν είχαν φανταστεί ότι υπάρχουν κι άλλου είδους ομορφιές στην χώρα που, όπως οι περισσότεροι ξένοι, συνδέουν με ήλιο, θάλασσα και ακρογιαλιές.