Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Καλημέρα από Στοκχόλμη…, Τραπεζάκια έξω και κατάληψη πεζοδρομίων, του Θοδωρή Πυλιώτη

Καλημέρα από Στοκχόλμη…, Τραπεζάκια έξω και κατάληψη πεζοδρομίων, του Θοδωρή Πυλιώτη

24

   

    Άνοιξε για τα καλά ο καιρός! Αρχές Μαΐου και η φύση ευωδιάζει. Ανθισμένες οι κερασιές, να και οι καστανιές που προσπαθούν να δώσουν τα δικά τους άνθη μη και φανούν παρακατιανές.
   Οι εικόνες από τη Στοκχόλμη όπου μέσα σε μια πόλη- πρωτεύουσα, υπάρχουν χώροι πρασίνου όπου μπορεί να αναπαυτεί το μάτι σου. Το ίδιο συμβαίνει ακόμα και στις λεωφόρους, με τα δέντρα ομορφαίνουν το τοπίο, δροσίζουν την ατμόσφαιρα, μειώνουν το θόρυβο και σίγουρα ξεκουράζουν το μάτι…
   Δεν ξέρω πόσες φορές σας έχει δοθεί η ευκαιρία φίλοι αναγνώστες να ξεχαστείτε και να παρατηρήσετε τον οργασμό της φύσης αυτής της περιόδου. Γιατί αυτό το μεγαλείο, το αέναο παιχνίδι της ζωής δεν συμβαίνει μόνο εδώ ψηλά στη βορειοευρωπαϊκή χώρα από όπου κρατάμε ανοικτή επικοινωνία. Ίσα- ίσα στην Ελλάδα και ειδικά στη Χίο με το επίθετο «Μυροβόλος» να τη συνοδεύει, η Άνοιξη εισβάλει ορμητικά, παρασέρνει, αναζωογονεί δίνει ελπίδες…
   Η Άνοιξη επιβάλλει και άλλους ρυθμούς στην καθημερινή ζωή. Από τα πρώτα παραδείγματα είναι τα τραπεζάκια έξω! Νιώθεις πως φεύγει ο Χειμώνας και μπορείς να απλωθείς αναζητώντας ήλιο. (Αν κανείς παρατηρήσει τις αντιδράσεις των βορειοευρωπαίων με το που βλέπουν ήλιο όπως στη φωτογραφία,  καταλαβαίνει το δίχως άλλο πως αντέχουν και κάθονται με τις ώρες κάτω από τον καυτό μεσογειακό ήλιο το καλοκαίρι και με την αύρα της θάλασσας, τον παφλασμό των κυμάτων  να τους νανουρίζει!).

 

 


   Να αλλάξουμε όμως κλίμα και να αναφερθούμε σε τραπεζάκια, διαφημιστικές πινακίδες κ.α. που καταλαμβάνουν χώρους, πεζοδρόμια. Αυτά τα υπερμεγέθη πεζοδρόμια της Στοκχόλμης (αυτά άραγε είδε ο Μεννής που κατηγορήθηκε ότι έφτιαξε τεράστια πεζοδρόμια, μόλις… το 1/3 των φαρδιών πεζοδρομιών της Στοκχόλμης;).
   Και όμως παρόλο το πλάτος που διαθέτουν και την τάξη που επικρατεί στο θέμα της κατάληψης τους από καφετέριες ή καταστήματα τύπου ψιλικατζίδικα, είναι έντονες οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι η κατάληψη των πεζοδρομίων δημιουργεί πρόβλημα προσπελασιμότητας!
   Η εβδομαδιαία εφημερίδα της Στοκχόλμης «Vasastan» που μοιράζεται δωρεάν πόρτα-πόρτα, παρουσιάζει πρωτοσέλιδα το σχετικό θέμα σημειώνοντας ιδιαίτερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης.
   Ο τίτλος: «Οι διαφημιστικές πινακίδες στην είσοδο των καταστημάτων
   Σοβαρό πρόβλημα για τους τυφλούς»
   Εννοείται ότι χώρος ελεύθερος υπάρχει, αλλά όταν ξαφνικά από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου συναντάς εμπόδια τότε το πρόβλημα μεγαλώνει.
   Επισημαίνεται μάλιστα στο ρεπορτάζ ότι σε περίπτωση που κάποιος τραυματιστεί ο υπεύθυνος του καταστήματος υποχρεούται να καταβάλει σχετική αποζημίωση, παρόλα αυτά υπάρχουν και εδώ αυτοί που αγνοούν το νόμο.
   Μάλιστα η άποψη που υιοθετεί η εφημερίδα είναι πως πρέπει να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία για το θέμα της κατάληψης πεζοδρομίων.
   Να έρθουμε στη δική μας περίπτωση;
 Μάλλον η σύγκριση είναι αποκαρδιωτική.
   Ίσως έτσι να καταλαβαίνει κανείς γιατί υπάρχουν παράπονα από τους επισκέπτες του νησιού μας σχετικά με τα πεζοδρόμια. Γιατί η βόλτα σε κεντρικούς δρόμους γίνεται κουραστική και βεβαίως ποτέ δεν έχουμε μπει στον κόπο να ρωτήσουμε ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, ακόμα και μια μητέρα με το καρότσι του μωρού της, πόσο δύσκολο είναι να περπατήσει στην πόλη, να χαζέψει βιτρίνες, να κάνει με την ησυχία του βόλτα στην προκυμαία…
  
   Καλημέρα σας
      
   pyliotis@freemail.gr

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 15/5/2007