Αρχική Νέα Τοπικά Λέσβος: Προεκλογική εμφάνιση Παυλόπουλου (αναδημοσίευση από το ΕΜΠΡΟΣ Λέσβου)

Λέσβος: Προεκλογική εμφάνιση Παυλόπουλου (αναδημοσίευση από το ΕΜΠΡΟΣ Λέσβου)

5

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ,
Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
19/5/2007
Ούτε μια μέρα πριν τις εκλογές να μίλαγε ο Υπουργός Εσωτερικών στην πρωτεύουσα του Βορείου Αιγαίου δε θα έκανε τόσες πολλές θετικές αναφορές στο κυβερνητικό έργο κι ακόμη περισσότερες αποδοκιμαστικές για την προηγούμενη κυβέρνηση.
Βρίθει εγκωμιαστικών σχολίων για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τη συνέπειά της στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής το κείμενο της ομιλίας του Προκόπη Παυλόπουλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει με τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Λέκκα για τα πεπραγμένα της Περιφέρειας την τριετία Απρίλιος 2004–Απρίλιος 2007 (σ.σ.: το περιεχόμενο της εισήγησης του κ. Παυλόπουλου ήταν στη διάθεσή μας μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, μερικές ώρες πριν την έλευσή του στη Μυτιλήνη, ενώ ρεπορτάζ απ’ τη συνέντευξη Tύπου του Υπουργού Εσωτερικών θα έχουμε στο φύλλο μας της Τρίτης). 
Το πολυσέλιδο εισηγητικό σημείωμα του κ. Παυλόπουλου που αναμενόταν να διανεμηθεί στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ήταν χωρισμένο στους τομείς του έργου της Περιφέρειας, στους οποίους και εμφανίζονταν συγκριτικά στοιχεία μεταξύ της τριετίας της Ν.Δ. και των αποδόσεων της προηγούμενης κυβέρνησης. Το βασικό συμπέρασμα με το οποίο και επρόκειτο να ξεκινήσει την ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος ήταν πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την τελευταία τριετία, εφαρμόζοντας «με συνέπεια και υπευθυνότητα τους βασικούς άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης για αποκέντρωση, ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη, άρση των περιφερειακών ανισοτήτων και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο αυτό, έχει να μας παρουσιάσει σήμερα ιδιαίτερα σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς της περιφερειακής διοίκησης».

«Το χαμένο έδαφος»
Με τον τρόπο αυτόν, το Βόρειο Αιγαίο κατάφερε σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών «να γεφυρώσει το χάσμα από τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, το οποίο ήταν προϊόν των ελλείψεων και των καθυστερήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης σε συνδυασμό με την απουσία οργανωμένου σχεδίου, και να καλύψει το χαμένο έδαφος». Για όλες τις επιλογές και δράσεις που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα ο κ. Παυλόπουλος θα εξέφραζε τα δημόσια συγχαρητήριά του στον κ. Λέκκα, καθώς και στον προκάτοχό του κ. Σέργιο Τσίφτη και τους συνεργάτες τους, ενώ τα ίδια στοιχεία θα αποτελούσαν και τη βάση για να εκτιμήσει πως «η πορεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Δ΄ Κ.Π.Σ. προοιωνίζεται ελπιδοφόρα, γεγονός που αποβαίνει προς όφελος των πολιτών της.».
Όσο για το χαμένο έδαφος που ο Υπουργός θα υποστήριζε πως κέρδισε η Περιφέρεια, ο κ. Παυλόπουλος θα το αιτιολογούσε παρουσιάζοντας στοιχεία σε σχέση με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Βορείου Αιγαίου, το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια.

Υπερβολές…
Σε πολλές απ’ τις αναφορές του κ. Παυλόπουλου υπήρχε το στοιχείο της υπερβολής, ώστε να τονιστεί η «συμβολή» της παρούσας κυβέρνησης, όπως και η «απραξία» της προηγούμενης. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν έντονου προεκλογικού χρώματος απολογισμό ο Υπουργός Εσωτερικών θα έλεγε ότι απ’ το Μάρτιο του 2004 η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου «προχώρησε άμεσα στο σχεδιασμό και την εκτέλεση 29 μεγάλων έργων, προϋπολογισμού πάνω από 167 εκ. Ευρώ, για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την εν γένει βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στο Βόρειο Αιγαίο.». Στην πλειοψηφία τους τα έργα αυτά είχαν ήδη σχεδιαστεί πριν το 2004, τα περισσότερα είχαν ήδη ώριμες μελέτες, ενώ ακόμη και σήμερα η εκτέλεσή τους (π.χ. βιολογικοί Πέτρας, Γέρας, Μύρινας) δεν έχει ολοκληρωθεί. 
Αντιθέτως, στοιχεία υπερβολής δεν υπήρχαν στα δεδομένα που θα παρουσίαζε ο κ. Παυλόπουλος σε σχέση με τους δείκτες υλοποίησης του προγράμματος (εντάξεις έργων, απορροφητικότητα), αν κι είναι γνωστό απ’ την εμπειρία και των ΠΕΠ των δύο προηγούμενων κοινοτικών πλαισίων στήριξης, πως με την πάροδο των χρόνων είναι αναμενόμενο να βελτιώνονται οι δείκτες, φτάνοντας στο απόγειό τους με τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή για το ΠΕΠ 2000-2006, το 2008.
Σε ό,τι αφορά στο ΘΗΣΕΑΣ, ο κ. Παυλόπουλος επρόκειτο να επαναλάβει το επιχείρημα πως σε μια πενταετία οι Δήμοι θα λάβουν σχεδόν διπλάσιες πιστώσεις σε σχέση με ό,τι πήραν απ’ το ανάλογο πρόγραμμα ΕΠΤΑ που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά τα στοιχεία για την απορροφητικότητα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ σε επίπεδο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που περιλαμβάνονται στην ομιλία του κ. Παυλόπουλου, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ενθαρρυντικά, αφού τρία χρόνια μετά την έναρξή του σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου και οι 36 Δήμοι έχουν δημοπρατημένα έργα μόλις της τάξης των 17 εκατομμυρίων ευρώ. 

…κι υποσχέσεις
Ένα ακόμη σημαντικό μέρος της ομιλίας του κ. Παυλόπουλου, προς ενίσχυση και του προεκλογικού του χαρακτήρα, αφορούσε στη νέα προγραμματική περίοδο του Δ’ ΚΠΣ το οποίο όπως θα έλεγε ο Υπουργός «προορίζεται, σε μεγάλο βαθμό, για τη βελτίωση και τη διευκόλυνση της ζωής των κατοίκων της Περιφέρειας. Άλλωστε, πάνω από το 80% των πόρων του, δηλαδή πάνω από 16,8 δις ευρώ, κατευθύνονται στην Περιφέρεια. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και οι πόροι για την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία που διαμορφώνουν τη συνολική κοινοτική συμμετοχή στα 24,4 δις ευρώ, ενώ μαζί με την εθνική συμμετοχή το ποσό ανέρχεται στα 36,4 δις ευρώ. Και οι πόροι αυτοί απορροφώνται γρήγορα και αποτελεσματικά και διοχετεύονται, κατά προτεραιότητα, στην εκτέλεση έργων πνοής σε όλη τη χώρα.».
Ο Υπουργός Εσωτερικών, στις δεσμεύσεις για τη νέα προγραμματική περίοδος 2007-2013 θα ανακοίνωνε επίσης ότι για πρώτη φορά «στηρίζουμε τις πιο αδύναμες Περιφέρειες με εθνικούς πόρους προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν με ταχύτητα και ασφάλεια το χαμένο έδαφος των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ άφησε να περάσουν, καταγράφοντας σημαντική απώλεια πόρων.».
 Ξεχωριστές ενότητες στις οποίες και θα παρουσίαζε το κυβερνητικό έργο ο κ. Παυλόπουλος, ήταν η ενίσχυση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, τα έργα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, καθώς και το νέο σύστημα υλοποίησης δημοσίων έργων, οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα. 
Ο απολογισμός της τριετίας κατέληγε με το συμπέρασμα ότι απ’ τις δράσεις και πρωτοβουλίες που προωθήθηκαν «αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικά βήματα έχουν γίνει από την κυβέρνηση Καραμανλή μέσα σε τρία χρόνια για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Βήματα ικανά ν’ αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και να βελτιώσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών, παράγοντας μετρήσιμο κοινωνικό και οικονομικό αποτέλεσμα. Να αναζωογονήσουν την Περιφέρεια και να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή, όπως ακριβώς δεσμευθήκαμε, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τη στρατηγική διατηρήσιμης ανάπτυξης και προόδου που χαράξαμε πριν από τρία χρόνια».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος για την Ευρώπη των ίσων ευκαιριών
«Κάναμε πολλά, θα κάνουμε περισσότερα»
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τα «50 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξάλειψη των Διακρίσεων: Η Ευρώπη των ίσων ευκαιριών» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής στο Επιμελητήριο Λέσβου θα ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Ο οποίος κάνοντας μια συνοπτική ιστορική αναδρομή στα πενηντάχρονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμενόταν να εξειδικεύσει στο χαρακτηρισμό του 2007 ως «Ευρωπαϊκού Έτους Ίσων Ευκαιριών για Όλους» με σκοπό την ενημέρωση και την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών για το δικαίωμα της ισότητας και της μη διάκρισης, καθώς και την προώθηση της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών για όλους.
Ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνοντας την ανάγκη εξάλειψης των διακρίσεων κυρίως σε έξι βασικούς τομείς (φύλου, εθνικής ή φυλετικής καταγωγής, θρησκείας ή πίστης, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς και όσον αφορά στα άτομα με αναπηρίες,), επρόκειτο να αναφερθεί διεξοδικά στη συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την εξάλειψη των διακρίσεων και τη διασφάλισης ίσων ευκαιριών για όλους, καθώς και στις ανάλογες δράσεις που δρομολογήθηκαν απ’ το Υπουργείο στο οποίο προΐσταται.
Απ’ τους βασικούς τομείς έργου που το Υπουργείο αναδεικνύει είναι η ενημέρωση των πολιτών, γιατί όπως θα τόνιζε ο κ. Παυλόπουλος «η ισότητα αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο μόνον όταν μετουσιώνεται σε αβίαστη καθημερινή και συνειδητή προσωπική στάση όλων μας. Οι γυναίκες, οι μετανάστες, τα άτομα με αναπηρίες, οι τσιγγάνοι, οι ηλικιωμένοι και, γενικότερα, κάθε πληθυσμιακή ομάδα που χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας με γνώμονα την περαιτέρω εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής και τη σύσφιξη του κοινωνικού ιστού.». Αναφορές θα γίνονταν για τις δράσεις που αφορούν στα άτομα με αναπηρίες καθώς και για τη μέριμνα που έχει ληφθεί για την άρση των αποκλεισμών και των διακρίσεων σε βάρος μιας σειράς από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
«Ωστόσο, δεν είμαστε ευχαριστημένοι με όσα έχουμε ήδη κάνει. Συνεχίζουμε αταλάντευτα τις προσπάθειές μας για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων που είναι θύματα διακρίσεων στην κοινωνία, έτσι ώστε οι ιδιαιτερότητές τους να μην αποτελούν εμπόδιο για την απόλαυση των αγαθών και των υπηρεσιών, όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες. Άλλωστε, η δημιουργική συνύπαρξη της διαφορετικότητας και της ποικιλομορφίας αποτελεί πάντοτε παράγοντα ανανέωσης και προόδου για κάθε κοινωνία, ενώ καταδεικνύει το επίπεδο και την ποιότητα της Δημοκρατίας και του πολιτισμού της», θα έλεγε ο κ. Παυλόπουλος ολοκληρώνοντας την εισήγησή του.