Αρχική Νέα Τοπικά Επιστολή Νομάρχη Χίου προς υπουργούς για την ακτοπλοϊκή σύνδεση

Επιστολή Νομάρχη Χίου προς υπουργούς για την ακτοπλοϊκή σύνδεση

8

 “Ελάχιστα βήματα έχουν γίνει στην κατεύθυνση της βελτίωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών”, τονίζει σε επιστολή του προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης σε σχετική επιστολή του την οποία και παρουσιάζουμε στη συνέχεια:.
Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Για τις νησιωτικές κοινωνίες του Αρχιπελάγους η αντιμετώπιση των προβλημάτων των θαλάσσιων μεταφορών και συγκοινωνιών αποτελούν όρο για την επιβίωση και την ευημερία τους. Αντίστοιχα, η διαιώνιση αυτών των προβλημάτων αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για τοπική ανάπτυξη και ποιότητα ζωής.
Δυστυχώς, για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ειδικά για τη Χίο, ελάχιστα βήματα έχουν γίνει στην κατεύθυνση της βελτίωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Ελλειμματική έως ανύπαρκτη ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα, εξυπηρέτηση των νησιών από γερασμένα πλοία με απαράδεκτο επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών, αυξήσεις στους ναύλους που καθιστούν προβληματικό το θαλάσσιο ταξίδι και δυσχεραίνουν τον τουρισμό, σοβαρές ελλείψεις σε λιμενικές υποδομές, είναι μερικές από τις όψεις αυτού του πολυσύνθετου προβλήματος.
Θεωρούμε ότι η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να ασκήσει στον τομέα της ακτοπλοΐας το στρατηγικό της ρόλο, να προβλέψει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μέτρα και παρεμβάσεις που να αγγίζουν την ουσία του προβλήματος και να βελτιώνουν την υφιστάμενη κατάσταση.
Για το σκοπό αυτό έχουμε την πρόθεση να συζητήσουμε το ευρύτερο θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε ανοιχτή δημόσια συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, προκειμένου να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις και αποφάσεις.
Θεωρώντας απαραίτητη την παρουσία σας, αυτοπροσώπως είτε μέσω εκπροσώπων των Υπουργείων σας, παρακαλούμε να μας υποδείξετε ημερομηνία κατά την οποία αυτή θα είναι δυνατή.
Επισημαίνουμε τέλος, ότι η ένταση των προβλημάτων στο χώρο της ακτοπλοΐας, εν όψει και της θερινής περιόδου αυξημένης επιβατικής κίνησης, καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων, σε διαφορετική περίπτωση οι τοπικές κοινωνίες των νησιών, αρνούμενες την υποβάθμιση τους, θα κλιμακώσουν τις δίκαιες αντιδράσεις τους.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ
ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ