Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιάννης Λέκκας- ΓΓ Περιφέρειας Β. Αιγαίου: ομιλία στην ημερίδα με θέμα «...

Γιάννης Λέκκας- ΓΓ Περιφέρειας Β. Αιγαίου: ομιλία στην ημερίδα με θέμα « Εξάλειψη των Διακρίσεων: Η Ευρώπη των ίσων Ευκαιριών»

41

 Κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην σημερινή ενημερωτική ημερίδα (σ.σ. 18/5/2007) που πραγματοποιείται στο όμορφο νησί της Λέσβου με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της Ε.Ε με θέμα «Εξάλειψη των Διακρίσεων: Η Ευρώπη των ίσων Ευκαιριών».

Η Ευρώπη σήμερα έχει κάθε λόγο, πενήντα χρόνια μετά, να αισθάνεται υπερήφανη, για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την κατοχύρωση της ελευθερίας και της δημοκρατίας και  την αύξηση της ευημερίας, στα κράτη – μέλη της.


Το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική της συνοχή, τη διασφάλιση της αρχής της αλληλεγγύης, της ίσης μεταχείρισης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Η συζήτηση και ο προβληματισμός που θα αναπτυχθούν κατά την διάρκεια της σημερινής μας εκδήλωσης, είμαι βέβαιος, ότι θα καταδείξουν την ανάγκη, σε ατομικό επίπεδο, να επανεξετάσουμε την συμπεριφορά και τις νοοτροπίες μας. Ο καθένας από εμάς που σήμερα είμαστε εδώ μπορεί και πρέπει να παίξει ένα ρόλο στην Ευρώπη του μέλλοντος.


Η ευρωπαϊκή νομοθεσία που θεσπίστηκε στο 2000 απαγορεύει  τις διακρίσεις στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και την κατάρτιση λόγω της διαφορετικότητας του κάθε ατόμου. Όμως η νομοθεσία από μόνη της δεν αρκεί για την εξασφάλιση της ισότητας.


Όλοι μαζί Κυβέρνηση – Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις – Συνδικαλιστικές Ενώσεις μπορούμε να συνεισφέρουμε ενεργά προκειμένου να χτίσουμε μια αλληλέγγυα και κοινωνική Ευρώπη. Αυτό είναι μια πρόκληση και για εμάς τους Έλληνες πολίτες αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.


Εύχομαι ο διάλογος και η ζύμωση που θα αναπτυχθεί σήμερα να μας οδηγήσει στην Ευρώπη του αύριο, στην Ευρώπη που όλοι θέλουμε.                                                                                                      
                                                
Σας ευχαριστώ πολύ