Αρχική Απόψεις Aρθρα Αλέκος Γαϊτάνος: Οι αυταπάτες των μαθητικών εξετάσεων

Αλέκος Γαϊτάνος: Οι αυταπάτες των μαθητικών εξετάσεων

12

 Οι αυταπάτες των μαθητικών εξετάσεων.


Η κοινωνία μας όλες αυτές τις ημέρες κινείται στους ρυθμούς των μαθητικών εξετάσεων. Τα νεαρά αγόρια και κορίτσια μας όμως είναι αυτά που βιώνουν από πρώτο χέρι την ψυχοφθόρο «ιερά εξέταση» που θα ορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία τους.
Αποτυχία που εκ προοιμίου χρεώνεται το αρνητικό και επικίνδυνο από όλες τις απόψεις εκπαιδευτικό σύστημα.
Σύστημα άδικο και εξαθλιωμένο που αναπαράγει τις ταξικές διακρίσεις, όχι μόνο για το ποιοι  μπαίνουν και ποιοι «περισσεύουν», αλλά και σε ποια σχολή και σε ποια πόλη μπαίνουν.
Το σύστημα των τεμαχισμένων γνώσεων και της μεταμοντέρνας μόρφωσης με τα μεγάλα ποσοστά μαθησιακής ανεπάρκειας.
Σύστημα που αφαιμάζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό για τα φροντιστήρια και καθιστά τη συνταγματική επιταγή για Δωρεάν Παιδεία σε αυταπάτη και συλλογική υποκρισία.
Υποκρισία που οι δυνάμεις του δικομματισμού γνωρίζουν και απλά δεν αναγνωρίζουν. Αρκούμενοι δια των ντόπιων αντιπροσώπων  τους σε ηθικοπλαστικά κενού περιεχομένου  ευχολόγια προς τους μαθητές.
Όπως κενές απεδείχθησαν  και οι διακηρύξεις τους για στήριξη και χρηματοδότηση του δημόσιου δωρεάν σχολείου.
Σχολείου που θα πάψει να στεγάζει τους μαθητές σε κοντέινερ. Όπου οι χώροι του θα αναδεικνύουν σε προτεραιότητα τη συνεργατική μάθηση από τον σημερινό ακραίο ατομισμό.
Σχολείου που θα παρέχει αυτοτελείς γνώσεις και δεν θα αποτελεί απλά τον προθάλαμο του Πανεπιστημίου.
Δημόσιου Πανεπιστημίου που θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους , έλληνες πολίτες και μετανάστες. Χωρίς κάλπικες βάσεις του 10 και άλλων τεχνασμάτων για να εκτρέψουν τον κόσμο στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Εκπαίδευση στην υπηρεσία των πολιτών και όχι εξάρτημα των νεοφιλελεύθερων αγορών.
Αγορών που στηρίζουν τα υπερκέρδη τους στην άγρια εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων. Νέων που  αναγκάζονται να οριοθετήσουν τα όνειρα και το μέλλον  τους στην ανεργία, τα 700 ευρώ μισθό και τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.
Όνειρα που η αυταπάτη του καταναλωτισμού δεν θα ξεθωριάσει.
Όνειρα που έτσι κι αλλιώς θα γίνουν πραγματικότητα!     
  
 
Αλέκος Γαϊτάνος