Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Καλημέρα από Στοκχόλμη…, Με τσιγάρο και εφημερίδα, του Θοδωρή Πυλιώτη

Καλημέρα από Στοκχόλμη…, Με τσιγάρο και εφημερίδα, του Θοδωρή Πυλιώτη

85

      Καλημέρα από Στοκχόλμη
     Με τσιγάρο και εφημερίδα
     
    

   Δύσκολο να γνωρίσεις ένα λαό, τις αδυναμίες και τα προτερήματά του αν δεν ξέρεις τη γλώσσα. Αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζω και εγώ που όσο και αν προσεκτικά παρατηρώ την καθημερινότητα των Σουηδών εντούτοις δύσκολα μπορώ και να την προσεγγίσω σε βάθος.
     Την προηγούμενη εβδομάδα ζήσαμε ένα τριήμερο της χώρας, που έδωσε αφορμή για απόδραση στην εξοχή για πολλούς. Της Αναλήψεως, που αποτελεί μέρα αργίας όπως εμάς του Αγίου Πνεύματος, που επειδή έπεσε φέτος Πέμπτη κόλλησε και η Παρασκευή! Για να μην νομίζουμε ότι μόνο στην Ελλάδα έχουμε τη συνήθεια να επιμηκύνουμε την περίοδο των αργιών. Μάλιστα εδώ έχει και συγκεκριμένο όνομα, αυτή η … ουρά της αργίας αλλά όπως σας είπα τα σουηδικά μου δεν είναι τέτοιου επιπέδου!
    
     Υψηλή αναγνωσιμότητα
     Έτσι όπως καταλαβαίνετε μου είναι δύσκολο και να παρακολουθήσω το τι γράφει ο τύπος. Αξιοσημείωτο ότι αρκετές είναι οι εφημερίδες που κυκλοφορούν δωρεάν. Ειδικά μέσα στο μετρό έχεις τη δυνατότητα ότι ώρα να μπεις όλο και κάποιο φύλλο να βρεις αφημένο από κάποιον προηγούμενο επιβάτη, έτσι ώστε να ρίξεις μια γρήγορη ματιά μέχρι το σταθμό προορισμού.
     Τώρα το πόσο καλά ενημερώνεται κάποιος που διαβάζει αυτού του τύπου τις εφημερίδες δεν το γνωρίζω. Η εμπειρία και από την Ελλάδα λέει, και προφανώς το κασέ όλων έχει παρόμοιο περιεχόμενο, είναι ότι υπάρχουν μικρές ειδήσεις. Όχι αναλύσεις και μεγάλα άρθρα- ρεπορτάζ. Ούτε προλαβαίνεις να τα διαβάσεις, ούτε προφανώς έχει νήμα να σκέφτεσαι τόσο πολύ!
     Με αυτόν τον τρόπο όμως ανεβαίνει ο αριθμός αυτών που δηλώνουν ότι διαβάζουν εφημερίδα. Για να καταλάβουμε πως μπορεί στατιστικά να μένομε πίσω. Έχουμε αντίθετα ως χώρα πολύ περισσότερες εκδόσεις εφημερίδων. Να φανταστείτε ότι στη Στοκχόλμη οι ημερήσιες εφημερίδες που πωλούνται είναι 4-5, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με εμάς στη Χίο!
    
    

 

     Κάπνισμα στο πεζοδρόμιο
     Μια άλλη εικόνα της Στοκχόλμης, είναι το κάπνισμα έξω από μπαρ, εστιατόρια και βεβαίως δημόσια κτήρια και υπηρεσίες. Παρέες, αλλά και μοναχικά, οι καπνιστές βγαίνουν έξω όχι μόνο τώρα που καλοκαίριασε αλλά και με το χιόνι να έχει παγώσει για να καπνίσουν το τσιγάρο τους και στη συνέχεια να επιστρέψουν στη διασκέδασή τους ή στην εργασία τους.
     Οι δε μαγαζάτορες φροντίζουν να τοποθετούν τενεκεδάκια για τα αποτσίγαρα. (Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πεζοδρόμια τους είναι καθαρά, ή οι στάσεις του μετρό. Ήδη όμως το έχω γράψει ότι πιο πολύτιμη υπηρεσία είναι να κρατούνται ελεύθερα και προσβάσιμα για όλους τα πεζοδρόμια).
     Ειδικά για τους εργαζόμενους στο χώρο της εργασίας να σημειώσουμε ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Στοκχόλμης, Carolinsika, απαγορεύεται να βγει κανείς για τσιγάρο με τα ρούχα της δουλειάς, δηλαδή με την άσπρη ποδιά. Πρέπει να χτυπήσεις κάρτα, να ξεντυθείς, να βγεις να καπνίσει και να επιστρέψεις. Λίγο πολύ σου κόβεται η όρεξη για κάπνισμα ή στην καλύτερη περίπτωση δουλεύεις μέχρι αργά λόγω τσιγάρου.
     Θα μου πείτε είναι σωστό αυτό για τους καπνιστές; Το σίγουρο είναι πάντως ότι ακόμα και στα μπαρ δεν υπάρχει αυτή η βαριά μυρωδιά του τσιγάρου.
     Ουφ ξεχαρμάνιασα!
    
     Καλή σας μέρα
    
    
     Φώτο: ανοιξιάτικη όψη της Στοκχόλμης
     Μια καστανιά στολισμένη με τα άνθη της…
     και ένα πουλάκι απολαμβάνει το δροσερό νερό της τεχνητής λιμνούλας στο πάρκο του νοσοκομείου Danderyd.
    
     pyliotis@freemail.gr
     

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 22/5/2007

Διαφήμιση