Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη 700 άγνωστα είδη θαλάσσιας ζωής στα βάθη της Ανταρκτικής, του Τάσου Σαραντή

700 άγνωστα είδη θαλάσσιας ζωής στα βάθη της Ανταρκτικής, του Τάσου Σαραντή

6

 

 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν περισσότερα από 700 άγνωστα είδη θαλάσσιας ζωής, ανάμεσα στα οποία σαρκοφάγα σφουγγάρια, σκουλήκια, καρκινοειδή και μαλάκια, σε βάθη που κάποτε θεωρούσαν ότι ήταν πολύ εχθρικά για να υποστηρίξουν μια τέτοια πλούσια βιοποικιλότητα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Adeep που αποτελεί την πρώτη περιεκτική μελέτη της θαλάσσιας ζωής της Ανταρκτικής και έχει ως στόχο να καλύψει τα «κενά γνώσης» που περιβάλλουν την πανίδα που κατοικεί στα βαθύτερα σημεία του Νότιου Ωκεανού.

Κατά τη διάρκεια τριών ερευνητικών αποστολών, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2002 και 2005, μια διεθνή ερευνητική ομάδα συνέλεξε δεκάδες χιλιάδες δείγματα από διάφορες τοποθεσίες της θάλασσας Βέντελ σε βάθη που κυμαίνονταν μεταξύ 774 και 6.348 μέτρων.


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στην περιοχή αφθονούν διάφορες μορφές ζωής, αφού ανακτήθηκαν πάνω από 1.000 είδη πολλά από τα οποία ήταν απολύτως άγνωστα στην επιστήμη. Για παράδειγμα εντόπισαν 674 είδη ισόποδων (μια διαφορετική ταξινόμηση καρκινοειδών), τα περισσότερα από τα οποία δεν είχαν περιγραφεί ποτέ στο παρελθόν, περισσότερα από 200 είδη πολυχαιτών (θαλάσσια σκουλήκια), 81 εκ των οποίων ήταν άγνωστα, και 76 είδη σφουγγαριών, τα 17 εκ των οποίων ήταν άγνωστα.


«Ενα περιβάλλον που κάποτε νομίζαμε ότι ήταν μια άβυσσος στερούμενη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών στην πραγματικότητα είναι ένα δυναμικό, μεταβλητό και βιολογικά πλούσιο περιβάλλον» αναφέρει η θαλάσσια βιολόγος Κατρίν Λινς σε σχετικό δημοσίευμα στην επιστημονική επιθεώρηση Νature.


«Η ανακάλυψη αυτού του εξαιρετικού θησαυρού της θαλάσσιας ζωής θα αποτελέσει το πρώτο μας βήμα στην κατανόηση των σύνθετων σχέσεων ανάμεσα στο βαθύ ωκεανό και στην κατανομή της θαλάσσιας ζωής» αναφέρει η ίδια.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 18/5/2007