Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Και ομως συμβαίνουν στην Ελλάδα: Έριξαν φράχτες για ελεύθερες παραλίες στο Ελληνικό-...

Και ομως συμβαίνουν στην Ελλάδα: Έριξαν φράχτες για ελεύθερες παραλίες στο Ελληνικό- συνεχίζει την απεργία πείνας ο Δήμαρχος της πόλης!

17

Τμήματα της σιδερένιας περίφραξης ιδιωτικών επιχειρήσεων στην παραλία του Αγίου Κοσμά, αφαίρεσαν συνεργεία του δήμου Ελληνικού στο πλαίσιο των δημοτικών κινητοποιήσεων με αίτημα την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές της περιοχής.


Η επιχείρηση καθαίρεσης των κιγκλιδωμάτων ξεκίνησε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, στις 30 Μαϊου, με επικεφαλής τον επί 13 μέρες απεργό πείνας δήμαρχο Ελληνικού, Χρίστο Κορτζίδη και παρόντες τους προέδρους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ Γιώργο Παπανδρέου και Αλέκο Αλαβάνο, μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, τον μητροπολίτη Γλυφάδας, Παύλο, εκπροσώπους της Νομαρχίας Πειραιώς, της διοίκησης της ΤΕΔΚΝΑ, δημάρχους και αντιδημάρχους από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, εκπροσώπους δημοτικών κινήσεων και περιβαλλοντικών οργανώσεων και πλήθους δημοτών του Ελληνικού και των όμορων παράλιων δήμων.


Οι οξυγονοκολλητές του δήμου “κατέβασαν” αρχικά τα κάγκελα της εισόδου στη μισθωμένη πλαζ του Αγ. Κοσμά και συνέχισαν με το ξήλωμα της περίφραξης στην επιχείρηση Galazio και τελικό προορισμό τα κάγκελα της πίστας Carting.


Ο δήμαρχος Ελληνικού χαρακτήρισε συγκινητική την δυναμική παρουσία του κόσμου στην επιχείρηση-ξήλωμα και τόνισε ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας έως ότου λάβει μια σαφή και ικανοποιητική απάντηση στο αίτημα της απόδοσης της παραλίας στους νόμιμους δικαιούχους της, τους πολίτες.


Για “ιστορική στιγμή κατά την οποία οι πολίτες επιβάλλουν την εφαρμογή του Συντάγματος και απαιτούν το μερίδιό τους στις παραλίες”, μίλησαν τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Αλ. Αλαβάνος εκφράζοντας παράλληλα στήριξη στις προσπάθειες του δημάρχου Ελληνικού.


Το θέμα της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στις ακτές είχε συζητηθεί νωρίτερα την Τετάρτη σε ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού η ΤΕΔΚΝΑ, το Τεχνικό Επιμελητήριο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, στα γραφεία του ΔΣΑ.


Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η απόφαση που είχε ληφθεί την περασμένη εβδομάδα από τους ίδιους φορείς, το κλείσιμο όλων των δήμων από το Μοσχάτο μέχρι το Σούνιο για δύο ώρες στις 5 Ιουνίου, ημέρα Περιβάλλοντος.


Οι εκπρόσωποι όλων των φορέων δήλωσαν πως στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του δήμαρχου Ελληνικού Χρήστου Γκορτζίδη, ο οποίος κάνει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για την περίφραξη, από ιδιώτες, μεγάλου τμήματος της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού.


Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός, δήλωσε πως ο ισχύον νόμος, όχι μόνο αναγνωρίζει τον αιγιαλό και την παραλία ως κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν κατά κυριότητα στο δημόσιο, δηλαδή στον πληθυσμό της χώρας, αλλά κατοχυρώνει την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση προς αυτές.


Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος στη δική του τοποθέτηση δήλωσε πως στηρίζει τον αγώνα του Χρήστο Γκορτζίδη και πως χρειάζεται συνολική προσέγγιση στο θέμα που αφορά την παραλία.


Επίσης, τόνισε, πως οι ελεύθεροι χώροι πρέπει να αποδοθούν προς αξιοποίηση στην Αυτοδιοίκηση.


Τέλος, οι σύνεδροι ζήτησαν από τον κ. Γκορτζίδη να σταματήσει την απεργία πείνας, φοβούμενοι για την κατάσταση της υγείας του.ΑΠΕ – ΜΠΕ