Αρχική Μαστίχα Μαστίχα: κατάθεση δικαιολογητικών από μαστιχοπαραγωγούς για την επιδότηση

Μαστίχα: κατάθεση δικαιολογητικών από μαστιχοπαραγωγούς για την επιδότηση

9

 
Ξεκίνησε η διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών από την πλευρά των μαστιχοπαραγωγών στους συνεταιρισμούς των χωριών για την επιδότηση της μαστίχας που θα μοιράζονται οι παραγωγοί με αρχή τη φετινή σοδειά.
Μάλιστα σχετικές ενημερώσεις έγιναν στους συνεταιρισμούς των χωριών και ήδη έχουν διανεμηθεί τα σχετικά έντυπα.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια οι μαστιχοπαραγωγοί να παραδίδουν τη μαστίχα στην Ένωση τους και να μην την πουλούν στη μαύρη αγορά. Η επιδότηση είναι συνδυασμός υπολογισμού των μαστιχόδεντρων και της παραγωγής.
Σε συνέντευξή του στην ΑΛΗΘΕΙΑ Ο Πρόεδρος της ΕΜΧ Κώστας Γανιάρης σημείωσε χαρακτηριστικά:«Αν κάποιος δηλώσει 1000 δέντρα, θα επιδοτηθεί εφόσον φέρει τουλάχιστον στην Ένωση 150 με 200 κιλά μαστίχα, τοτε θα επιδοτηθεί με 1000 ΕΥΡΩ. Είναι ένα σημαντικό ποσοστό. Έτσι όπως το εκτιμώ είναι το 10% της παραγωγής του. Αυτή την στιγμή αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ενισχύεται το εισόδημα του παραγωγού κι όσο ενισχύεται το εισόδημά του ο παραγωγός έχει ακόμη ένα κίνητρο να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της μαστίχης. Βεβαίως τώρα μπαίνουν κανόνες. Κανόνες συμπεριφοράς, καλλιέργειας κ.λπ. τους οποίους στην πορεία θα αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τους παραγωγούς. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά θετικό κι άποψη μου είναι ότι άσχετα αν ο κανονισμός ισχύει για τα επόμενα έξι χρόνια, όταν τροποποιηθεί είναι καλύτερα και με πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα να διαπραγματεύεσαι όντας μέσα και μέρος του κανονισμού παρά να είσαι έξω και να προσπαθείς να διεκδικήσεις».
Η σχετική κοινοτική οδηγία κοινοποιήθηκε στην ΕΜΧ στις 17 Μαΐου 2007 και αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία ενημέρωσης. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των αιτήσεων είναι η 15η Ιουνίου, ενώ για τους νέους παραγωγούς η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 8 Ιουνίου αφού χρειάζεται μεγαλύτερη επεξεργασία η δήλωση.