Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον SOS βουλευτών για την τουρκική ρύπανση στο Αιγαίο

SOS βουλευτών για την τουρκική ρύπανση στο Αιγαίο

9

Τον κώδωνα κινδύνου για το μέλλον του Αιγαίου κρούει η βουλευτής Χριστιάνα Καλογήρου που, με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος του ελληνικού Κοινοβουλίου, παίρνει πρωτοβουλία για να πιεστεί η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στη μοναδική αιγαιοπελαγίτικη φύση.


Με στόχο την ανατροπή της κατάστασης που τείνει να διαμορφωθεί στο Αιγαίο, η κ. Καλογήρου μαζί με τους βουλευτές της ίδιας Επιτροπής, Γιώργο Κοντογιάννη και Μιχάλη Γιαννάκη, κάλεσαν σε συστράτευση στον κοινό στόχο τις κοινωνικές δυνάμεις και τους φορείς των νησιών του Αιγαίου, αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα.


Παρουσιάζοντας ενδεικτικά ορισμένα δεδομένα που μαρτυρούν την ένταση του υπαρκτού προβλήματος, η κ. Καλογήρου ανέφερε πως μόνο στα παράλια της Σμύρνης, μιας πόλης που ο πληθυσμός της υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια, η μέση επισκεψιμότητα πλοίων σε ετήσια βάση ξεπερνάει τον αριθμό των 2.000. «Στην περιοχή -συνέχισε η βουλευτής Λέσβου -φιλοξενούνται περισσότερες από 1.000 βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων, βυρσοδεψείων και άλλων δραστηριοτήτων και, για να πάμε και στα δύσκολα, χημικές βιομηχανίες, διυλιστήρια πετρελαίου, βιομηχανίες βαφών, μονάδες επεξεργασίας μετάλλων και πολλά ακόμη εργοστάσια».


Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έκαναν έκκληση για διεθνή ενεργοποίηση, «με σκοπό την άσκηση πιέσεων στη γειτονική μας χώρα να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της απέναντι στη φύση, απέναντι στους ανθρώπους, απέναντι στο Αιγαίο». Για το σκοπό αυτό, όπως είπαν, προτίθενται να απευθυνθούν στο υψηλότερο επίπεδο των θεσμών λήψης των πολιτικών αποφάσεων, στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την εκστρατεία προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στο Αιγαίο και στα νησιά μας, από τις «απαράδεκτες -όπως τις χαρακτήρισαν- και βαρύτατες επιβαρύνσεις που παράγονται στα μικρασιατικά παράλια».


Οι βουλευτές υπενθύμισαν ότι από τις δέκα διεθνείς συνθήκες που επιβάλλουν μέτρα και ρυθμίσεις στη Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει υπογράψει και τηρεί και τις δέκα, ενώ η Τουρκία μέχρι πρότινος είχε υπογράψει μόνο τις τρεις.


Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/06/2007