Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον ΓΚΡΙΝΠΙΣ Κίνδυνος η υπεραλίευση στην Ελλάδα

ΓΚΡΙΝΠΙΣ Κίνδυνος η υπεραλίευση στην Ελλάδα

9

Δεν λειτουργούν ακόμα τα κλιμάκια ελέγχου αλιευτικών προϊόντων, παρά το γεγονός ότι το 65% έως 70% των εμπορικών ψαριών στην Ελλάδα υπεραλιεύονται, ενώ τα κυριότερα αλιεύματα της μηχανότρατας είναι υπεραλιευμένα.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών (σήμερα) η Greenpeace μας φέρνει πιο κοντά και στα δικά μας, Ελλάδα και Ευρώπη, τα αλιευτικά των οποίων ψαρεύουν απορρίπτοντας το 20% έως 60% της «ψαριάς», με το σκεπτικό ότι δεν έχει εμπορική αξία! Στο μεταξύ στην Ελλάδα τα είδη με εμπορική αξία, όπως κουτσομούρα, μπακαλιάρος, γάμπαρη, γαρίδα, καραβίδα κ.λπ. υπεραλιεύονται.


«Η καταστροφή των θαλάσσιων πόρων στη χώρα μας και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναδεικνύουν το μέγεθος της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στη συστηματική υποβάθμιση της θάλασσας», τονίζει η Σοφία Τσενεκλή, υπεύθυνη εκστρατείας στην Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον. Οι ωκεανοί φιλοξενούν το 80% της ζωής πάνω στη Γη και παράγουν το 50% του οξυγόνου στον πλανήτη. Ωστόσο, μόνο το 1% της επιφάνειάς τους βρίσκεται υπό κάποιο καθεστώς προστασίας. Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των θαλασσών έχει δραματικά αποτελέσματα, επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση: το 90% των ενήλικων ερυθρών τόνων έχει ήδη εξαντληθεί, αλλά οι θαλάσσιες περιοχές π.χ. της Μεσογείου, όπου αναπαράγεται το ψάρι αυτό, παραμένουν απροστάτευτες.


Η Greenpeace ζητεί από την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν αμέσως στην προστασία των ευρωπαϊκών θαλασσών, δημιουργώντας ένα δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων που να καλύπτει τουλάχιστον το 40% της έκτασής τους.


Τα θαλάσσια καταφύγια είναι ένα απαραίτητο βήμα για πλούσιες και υγιείς θάλασσες. Στα νερά της Μεσογείου πλέει το «Rainbow Warrior», το πλοίο της διεθνούς οργάνωσης, στο πλαίσιο της προώθησης αυτής της ιδέας, που αποτελεί και σκοπό ζωής.


Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 08/06/2007