Αρχική Πολιτισμός Αίθουσα Τεχνών “ΚΑΛΛΙΟΠΗ”: 21 ΙΟΥΝΙΟΥ – Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής/ η γοητεία του...

Αίθουσα Τεχνών “ΚΑΛΛΙΟΠΗ”: 21 ΙΟΥΝΙΟΥ – Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής/ η γοητεία του μπαρόκ

120

 

 Η Αίθουσα Τεχνών “Καλλιόπη” προγραμματίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά συναυλία για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2007, 9.00μμ. Η μουσική βραδιά «Η Γοητεία του Μπαρόκ» θα είναι αφιερωμένη σε συνθέτες της «παλιάς μουσικής» και ιδιαίτερα της μουσικής μπαρόκ. Θα πραγματοποιηθεί στο “Μαυροκορδάτικο”, παραδοσιακό αρχοντικό κτισμένο στις αρχές του 18ο αιώνα, εποχή που η εν λόγω μουσική ήταν στο απόγειο και την πιο ώριμη περίοδο της προετοιμάζοντας το έδαφος για την κλασσική.

H mezzo soprano Αναστασία Έδεν, η Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο, ο χιώτικης καταγωγής Φώτης Μυλωνάς στο φλάουτο και η Άλκηστις Ραυτοπούλου στο πιάνο έχουν προετοιμάσει ένα πλούσιο, υψηλής αισθητικής πρόγραμμα, κατά κάποιο τρόπο γιορταστικό όπως αρμόζει στην ημέρα.


Θα παρουσιάσουν επιλογές από τα πιο αντιπροσωπευτικά, αριστουργήματα των συνθετών:


TOMMASO ALBINONI (1671-1751), J.S. BACH (1685-1750), ANTONIO CALDARA (1671-1763), F. CAVALLI (1599-1676), G.F. HANDEL (1685-1759), GIOVANI LEGRENZI (1626-1690), MARIN MARAIS (1656-1728), CLAUDIO MONTEVERDI (1568-1643), G.B. PERGOLESI (1710-1736), HENRY PURCELL (1659-1695), J. PH. RAMEAU (1683-1764), ANTONIO VIVALDI (1678-1741)
καθώς και παραδοσιακά γαλλικά και σεφαραδίτικα τραγούδια της εποχής. Τη μεταγραφή από παραδοσιακά μπαρόκ σε κλασσικά όργανα έχει επιμεληθεί η Άλκηστις Ραυτοπούλου.


Η βραδιά πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου και τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου και έχει ως χορηγούς τις εταιρείες ΑΒC Εκδοτική, Άμπελος Ε.Π.Ε. και Σούπερ Μάρκετ Χαρά.
Η είσοδος είναι 15 ευρώ (με ένα ποτήρι κρασί) και 10 ευρώ για τα παιδιά.

Πληροφορίες – κρατήσεις: 22710 25 189Λίγα λόγια για το Μπαρόκ…..


Με τον όρο Μπαρόκ (Baroque) αναφερόμαστε στον ενάμιση αιώνα που ακολούθησε την Αναγέννηση και γεννήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας απ’ όπου εξαπλώθηκε σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χαρακτηρίστηκε από ένα έντονο δραματικό και συναισθηματικό στοιχείο, ενώ εφαρμόστηκε κυρίως στην αρχιτεκτονική, τη γλυπτική και τη μουσική, αλλά συναντάται παράλληλα και στη λογοτεχνία και τη ζωγραφική.


Ο όρος προέρχεται πιθανότατα από την πορτογαλική λέξη barocco, που σημαίνει το ακανόνιστο μαργαριτάρι και ως επίθετο δηλώνει γενικά την έννοια του ασυνήθιστου ή παράδοξου.
Αρχή της εποχής μπαρόκ θεωρείται το 1600 περίπου, όπου στη μουσική γεννιέται το λυρικό θέατρο, η όπερα και το ορατόριο. Το τέλος της οριοθετείται με το θάνατο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1750).
Σε μια εποχή έντονων αντιθέσεων, πολέμων και κοινωνικών ανακατατάξεων, και ενώ η χώρα μας βρίσκεται ακόμη υπό την εξουσία των Τούρκων, το Μπαρόκ εξαπλώνεται σε όλη την δυτική Ευρώπη. Η μουσική μπαρόκ, αντίθετα με την αναγεννησιακή, αξιοποιεί τον ιδιαίτερο μουσικό χαρακτήρα κάθε περιοχής και έτσι αρχίζει να δημιουργείται το εθνικό μουσικό ύφος κάθε χώρας.
Στο μπαρόκ κυριαρχεί μία αίσθηση ήρεμης μα λαμπρής μουσικής κίνησης, πλούσιας σε ηχοχρώματα. Ακολουθώντας τον συμβολισμό αλλά και τον ορθολογισμό, το φιλοσοφικό ρεύμα της εποχής, εξυψώνει τα πάθη και τα συναισθήματα του ανθρώπου ο οποίος αντιμετωπίζεται ακόμα ως μέρος ενός κοινωνικού συνόλου με μεγαλύτερη όμως ελευθερία, κρίση και βούληση. Για το λόγο αυτό καινοτομία της εποχής είναι και η ανάπτυξη του κοντσερτάτο δηλαδή του συνδυασμού και εναλλαγής φωνής και οργάνων.


Πηγη: Wickiepedia


Οι καλλιτέχνες:


Αναστασία Εδεν, mezzo soprano 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδές: Δίπλωμα μονωδίας(Ορφειο Ωδείο), σπουδές στο πιάνο (Ωδείο Αθηνών), σπουδές στην άρπα (Νάκας), μαθήματα με τον Σπύρο Σακκα.

Εμπειρία:
· Συνεργασία με την Ορχήστρα των Χρωμάτων (Ίδρυμα Μέλινα Μερκούρη
1997)
· Συμμέτοχη στην παράσταση «Ερωτοκριτος»του Γ.Μαρκοπουλου (Ηρώδειο
1997)
· Το 2002 συνεργάζεται ξανά με την ορχήστρα των χρωμάτων(Ίδρυμα
Μέλινα Μερκούρη)
· Συναυλίες με τον Νίκο Μαμαγκακη(2003)
· Συναυλίες με τον Στ.Κραουνακη(2002-03)
· Συναυλίες με τον Γ. Παπαδακη στην Ιταλία(2003-04)
· Συναυλία στο κέντρο Grotovsky(Πολωνία 2004)
· Συναυλίες με τον Νίκο Ξυδακη(2004-05)
· Συμμέτοχη στις παραστάσεις «Ορφέας στον Αδη» και «Hensel&
Gretel»στην Εθνικη Λυρική Σκηνή(2005-07)
· Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με το μουσικό σχήμα Λυραυλος(2007)


CD:
· EX-AVATON(Lyra),
· ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΙ Ν.Ξυδακη(universal),
· ΑΒΑΔΙΣΤΑ(universal),
· Ammon(Β.Ρακοπουλος)


 
Σοφία Ευκλείδου, τσέλο


Η Σοφία Ευκλείδου γεννήθηκε το 1977. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο
βιολοντσέλο στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Κρατικό Ωδείο
Θεσσαλονίκης (τάξη Δ. Πάτρα), από όπου απέκτησε το Δίπλωμά της το 1999.


Συνέχισε στην Hochschulef & Musik (τάξη Claus Kangiesser)
και στο Trinity College of Music (τάξη Richard Markson).


Υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής». Εχει δώσει
συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Αγγλία, σε ρεπερτόριο από το
Μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη μουσική. Από το 2004 είναι κορυφαία στην ορχήστρα
δωματίου του δήμου Χανίων υπό τη διεύθυνση του Α. Μυράτ.


ΦΩΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, φλάουτο


Γεννήθηκε το 1966 στον Πειραιά αλλά μεγάλωσε στη Χίο. Σε ηλικία δέκα ετών άρχισε να ασχολείται με την μουσική. Έχει σπουδάσει φλάουτο στην τάξη του Σταμάτη Πρωτόπαπα και ανώτερα θεωρητικά με τον Κώστα Κλάβα. Γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ ως μουσικός έχει στο ενεργητικό του πολλές συνεργασίες και συμμετοχές τόσο σε ηχογραφήσεις όσο και σε συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος.


ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ, πιάνο
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με καθηγήτρια τη Μαίρη Ρώτα. Το 1999 πήρε το δίπλωμα της στο Σύγχρονο Ωδείο Αθηνών με βαθμό άριστα παμψηφεί. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Dijon της Γαλλίας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1994.

Συνέθεσε μουσική για μια σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων της Ε. Γεωργαντζή με τίτλο ‘‘Οι Γραμματοήρωες’’ και για το θεατρικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά ‘‘Το όνειρο του σκιάχτρου’’. Μαζί με τη Δ. Στεφανίδου ενορχηστρώνουν τραγούδια για δύο πιάνα και συνοδεύουν την Κ. Κουλλιά στον κύκλο συναυλιών ‘‘Ρεσιτάλ τραγουδιού, ανάμεσα σε δύο πιάνα’’ που οργάνωσε το Ωδείο Φίλιππος Νάκας και το περιοδικό Δίφωνο.


Έχει συμμετάσχει σε διάφορα μουσικά σχήματα jazz, rock και έντεχνου ρεπερτορίου και έχει συνεργαστεί με τους : Σ.Λεονάρδου, Μ.Έσπερ, Σ.Νοητή, Μ.Moreleone, Ο.Περίδη, Π.Δουρδουμπάκη, Σ.Παπάζογλου , Β.Γισδάκη και Α. Ευστρατόγλου.
Από το 2005 είναι μέλος του συγκροτήματος ‘‘Μακρινά Ξαδέλφια’’ με μουσικό στίγμα που συνδυάζει rock, παραδοσιακές και έντεχνες επιρροές.


Έχει συνεργαστεί εκτελεστικά και ενορχηστρωτικά με το μουσικό σύνολο ‘‘Οδοιπόροι’’ του Γ. Μάκαρη. Τη φετινή σεζόν είχε τη μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση στη μουσικοθεατρική παράσταση ‘‘Άλλο τρένο η αγάπη’’ σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη βασισμένη σε κείμενο της Αγαθής Δημητρούκα στο θέατρο ‘‘Το Τρένο στο Ρουφ’’.