Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Βιβλίο Ιστορίας: Οι μικροδιορθώσεις άφησαν μουντζούρες στην Ιστορία

Βιβλίο Ιστορίας: Οι μικροδιορθώσεις άφησαν μουντζούρες στην Ιστορία

47

 


Γκρίνια σε κυβέρνηση αλλά και σε εκπαιδευτικούς για τις αλλαγές στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού


Το «παζάρι» με τις διορθώσεις του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού φαίνεται πως ολοκληρώθηκε, αλλά τόσο οι επικριτές του όσο και σύμβουλοι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Η συγγραφική ομάδα προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές οι οποίες από πολλούς θεωρήθηκαν ασήμαντες…Σύμβουλος του Ινστιτούτου μίλησε για «διορθωσούλες» που δεν αλλάζουν στο παραμικρό τη λογική του βιβλίου. Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου είχε ζητήσει να δοθεί έμφαση στις παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών: «Τα περισσότερα σημεία δεν άλλαξαν καθόλου, ενώ κι αυτά τα οποία διορθώθηκαν επιδέχονται περαιτέρω αλλαγών», συμπληρώνει σύμβουλος.


*Στο Μικρασιατικό, η Ακαδημία είχε υποδείξει να γίνει λόγος για βίαιη εκδίωξη του χριστιανικού πληθυσμού της Σμύρνης κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η συγγραφική ομάδα διόρθωσε το πολυσυζητημένο «συνωστίζονταν στο λιμάνι».


Η νέα διατύπωση αναφέρει ότι οι Ελληνες «εγκατέλειψαν την πόλη υπό δραματικές συνθήκες». Για πολλούς το διορθωμένο κείμενο δεν κινείται στο πνεύμα των ακαδημαϊκών.


*Η Ακαδημία είχε υποδείξει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο ζήτημα του μακεδονικού αγώνα, ίσως και να γραφεί ξεχωριστό κεφάλαιο. Κάτι τέτοιο απαιτείται και από το αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά οι συγγραφείς δεν πρόσθεσαν τίποτε.


*Στο Κυπριακό ο όρος «διχοτόμηση» που δεν συνοδευόταν από αναφορές περί κατοχής αντικαταστάθηκε από τη λέξη «διαίρεση» και το «κυπριακό ζήτημα» έγινε «κυπριακό πρόβλημα». Αλλαγές οι οποίες δεν ικανοποιούν τις υποδείξεις που έκανε το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.


*Τριβές προκαλεί το κείμενο του Ντε Μπρεβ, πρεσβευτή της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη (1590-1606) προς τον Λουδοβίκο τον ΙΓ’ που αναφέρει ότι «οι σουλτάνοι… διατηρούν θαυμαστή τάξη. Δημεύουν τις περιουσίες των ηττημένων ηγεμόνων, των πολεμιστών και της Εκκλησίας. Οσο για το λαό, αφήνεται να ζει σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμά του. Διατηρεί τα αγαθά του και έχει θρησκευτική ελευθερία». Η εκ των συγγραφέων, Μαρία Ρεπούση, θεωρεί ότι πρέπει «να γίνεται αναφορά και σε ουδέτερες ή αντίπαλες πηγές».


Στην τελευταία συνεδρίαση του Τμήματος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συζητήθηκε ο τελευταίος γύρος των διορθώσεων στο βιβλίο. Και πάλι δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές. «Η ουσιαστική αξιολόγηση του βιβλίου από δασκάλους και μαθητές αναβλήθηκε, καίτοι είχε δοθεί προτεραιότητα», τονίζουν τα μέλη του Τμήματος.


Το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια της υπουργού Παιδείας, που έσπευσε να διευκρινίσει ότι η γνωμοδότησή του έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Η κυρία Γιαννάκου χαρακτηρίζει το θέμα του βιβλίου ως επιστημονική υπόθεση κι όχι «πολιτικό ζήτημα, με το οποίο ορισμένοι παίζουν».


Η επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας Μαρία Ρεπούση επισημαίνει ότι στο πλαίσιο «της επανέκδοσης του βιβλίου λάβαμε υπόψη τις παρατηρήσεις της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Του χρόνου που θα αξιολογηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα θα γίνουν μεγαλύτερες επεμβάσεις».


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- 17/06/2007