Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Κατά Σουφλιά για τα κύματα τουριστικού τσιμέντου

Κατά Σουφλιά για τα κύματα τουριστικού τσιμέντου

7

 Την απόσυρση του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, που παρουσίασε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ζήτησαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου πέντε οικολογικές οργανώσεις και ήδη ξεκίνησαν τη συγκέντρωση υπογραφών.Το χαρακτήρισαν μάλιστα… αντιτουριστικό, λόγω της έμφασης που δίνει στην ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας μέσω τουριστικών συγκροτημάτων που επιτρέπονται ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές. Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν αποκαλύφθηκε ότι ήδη έχουν αγοραστεί μεγάλες εκτάσεις σε νησιά με την προοπτική θεσμοθέτησης των κυβερνητικών υποσχέσεων, που φαίνεται πως ήταν γνωστές πολύ πριν ανακοινωθούν.


Οι εκπρόσωποι των φορέων προειδοποίησαν ότι η χώρα μας κινδυνεύει να αναπαραγάγει το μοντέλο των ακτών της Ισπανίας, για τις οποίες διαπιστώνονται φαινόμενα κρίσης ακόμα και από τουριστικούς παράγοντες. Εχει οικοδομηθεί πλέον το 100% των ακτών της Μάλαγα και επεκτείνεται στις γειτονικές πόλεις, ενώ στην Καταλονία φτάνει το 59%. Λόγω αυτής της εξέλιξης, η πολλά υποσχόμενη αγορά της βόρειας Ευρώπης έχει ήδη γυρίσει την πλάτη της στην Ισπανία και τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αφού οι επενδύσεις το 2005 μειώθηκαν κατά 16,7%.


Οι ομιλητές τόνισαν ότι, παρά την αρνητική εμπειρία, στη χώρα μας προωθούνται επιδοτήσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε τουριστική κατοικία και θεσπίζονται αυξημένοι συντελεστές δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ θα έπρεπε να οδεύουμε προς σταδιακή κατάργησή της.


* «Επρεπε να προηγηθεί το γενικό χωροταξικό και να ακολουθήσουν τα ειδικά σχέδια για τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιομηχανία», τόνισε ο Κ. Καρράς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ενώ ο αντιπρόεδρος Γ. Παλαιοκρασσάς σημείωσε πως «βαφτίσαμε τουρισμό την εργολαβική δραστηριότητα» και πρόσθεσε ότι «εξοντώνουμε το φυσικό περιβάλλον που έπρεπε να προβάλλουμε και να πουλάμε».


**Ο Δημήτρης Καραβέλλας, από το ελληνικό τμήμα του WWF, επισήμανε πως αγνοείται η περιβαλλοντική διάσταση των μέτρων και ζήτησε παρεμβάσεις για τα αυθαίρετα και την εκτός σχεδίου δόμηση. Ο Μαρτίνος Γκέτλιχ, από την Ελληνική Προστασία της Φύσης, υπογράμμισε την εμμονή σε γήπεδα γκολφ που μπορεί να δημιουργηθούν σε 15 νομούς, ενώ αποκάλυψε ότι στα μικρά νησιά έχουν ενταχθεί περιπτώσεις όπως η Σαρεία και η Κέρος, που είναι προϊστορικοί οικισμοί, αλλά σήμερα είναι ακατοίκητες, παρ’ όλα αυτά προβλέπονται μικρές τουριστικές μονάδες 100 κλινών μέσα στα… όρια του οικισμού!


* Την προχειρότητα υπογράμμισε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ελένη Μπριασούλη, που τόνισε ότι δεν δόθηκε η μελέτη στην οποία στηρίχτηκε το σχέδιο υπουργικής απόφασης και ότι οι προτάσεις δεν τεκμηριώνονται από την περιβαλλοντική μελέτη. Η Ράνια Κλουτσινιώτη, που μίλησε εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου, είπε ότι ο φορέας δεν κλήθηκε να πάρει μέρος στη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης και εξέφρασε ανησυχία γιατί δεν γίνεται λόγος για τουριστικά κορεσμένες περιοχές. «Χτυπά τον εναλλακτικό τουρισμό», τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ορνιθολογικής και του συλλόγου προστασίας της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων».


 


Χ.ΤΖ.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 21/06/2007