Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον ΝΑΣ: η φωτιά στην Πάρνηθα, χτυπά καμπανάκι και για τα δάση της...

ΝΑΣ: η φωτιά στην Πάρνηθα, χτυπά καμπανάκι και για τα δάση της Χίου

20

 ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
                                          (ΝΑΣ) ANOIKTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Ν. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
  ΓΙΑΝΝΗ ΖΩΦΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΝΟΜΑΡΧΗ 
                             ΧΙΟΥΜε αφορμή τις  πρόσφατες πυρκαΐές στην Πάρνηθα, στο Πήλιο αλλά και στις περισσότερες δασικές περιοχές της χώρας μπορεί να έρχονται στη μνήμη τα αντίστοιχα γεγονότα που συνέβηκαν στο νησί μας το  1987, αλλά και τους μετέπειτα 2 νεκρούς πυροσβέστες και τον σοβαρό τραυματισμό του υποδ/τή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου Μπαρμπαγιάννη,  όμως ταυτόχρονα αποδεικνύονται  με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις εγκληματικές και διαχρονικές  ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική που εφάρμοσαν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν  για την προστασία των δασών, αφήνουν να κατακαίγονται μερικές από τις πιο όμορφες δασικές περιοχές της χώρας.   
   Παρά την προσπάθεια τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΠΑΣΟΚ να υποβαθμίσουν τις σοβαρές τους ευθύνες, γεγονός είναι ότι ο βασικός ένοχος και για τις φετινές πυρκαγιές –    όπως και όλων των προηγούμενων ετών – είναι η εμπρηστική πολιτική που ακολουθούν, η οποία ενισχύει την εμπορευματοποίηση της γης και των δασών, μετατρέποντάς τα σε πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο.
Είναι αυτή η πολιτική που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων.
   Αντί να συντάξουν το Δασολόγιο και Εθνικό Κτηματολόγιο, εδώ και 30 χρόνια με δασοκτόνους νόμους εξυπηρετούν τα άνομα συμφέροντα του κεφαλαίου, παίρνοντας το ένα κόμμα τη σκυτάλη από το άλλο:
* Με το νόμο 998/1979, με τον οποίο η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βαφτίζοντάς τα «χορτολίβαδα».
* Με το νόμο 1734/1987 «περί βοσκοτόπων» (επί ΠΑΣΟΚ), με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
* Με τη δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και τον εκτελεστικό της νόμο 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ), που παραδίδει στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, ή τη νέα, ακόμη πιο καταστροφική, αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος που ψήφισε πρόσφατα η ΝΔ.
* Με την εγκατάλειψη κάθε έννοιας πρόληψης των πυρκαγιών και την κατάργηση των σωμάτων δασοπυρόσβεσης που έγινε επί ΠΑΣΟΚ.
* Με μια Πυροσβεστική, η οποία λειτουργεί με ελλείψεις 4.000 δασοπυροσβεστών και υλικοτεχνικής υποδομής, επί της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ.
* Με την τροπολογία επί ΠΑΣΟΚ με την οποία επιβραβεύονται όσοι καταπάτησαν και τσιμεντοποίησαν δάση που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης.
* Με την αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών που προκήρυξε τώρα η «Κτηματολόγιο ΑΕ» και οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό έως και του 30% των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας.
* Με την τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση, με την οποία αναστέλλονταν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στα δάση, η οποία μπορεί να αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, έδωσε όμως το «σύνθημα» στους εμπρηστές για να αναλάβουν δράση…
Είναι χαρακτηριστικό, ότι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ κάηκε η Πεντέλη και ο Υμηττός, ενώ επί κυβέρνησης ΝΔ η Πάρνηθα. Άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότερες από τις περιοχές που κάηκαν, όπως η Πάρνηθα, ο Πόρος, το Πήλιο, η Μάνδρα κ.ά., αποτελούσαν εδώ και χρόνια στόχο των εμπρηστών, καθώς είναι περιοχές χαρακτηριζόμενες ως…«φιλέτα» για διάφορες οικοδομικές και άλλες δραστηριότητες (τουριστικές, βιομηχανικές κλπ).
   Με δεδομένο όμως ότι το νησί μας  συγκαταλέγεται στις περιοχές υψηλού κινδύνου για πρόκληση πυρκαΐάς, και τηρουμένων των αναλογιών ότι η αντίστοιχη Πάρνηθα (περιαστικό δάσος ) είναι για τη Χίο τα Ρεστά, ο Τρυπατές, ο Αγ. Δημήτρης, το Μονοδένδρι, ο Κορακάρης, αλλά και οι άλλοι δασικοί πυρήνες που είναι διασπαρμένοι στην υπόλοιπη Χίο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι απαιτείται να ληφθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα επαγρύπνησης  και πρόληψης για να προστατευθούν τα εναπομείναντα  δάση, γιατί αν συμβεί το κακό, οποιαδήποτε          απάντηση και αν δοθεί  από επίσημα χείλη, θα είναι μια προσπάθεια να συγκαλυφτούν οι πραγματικοί ένοχοι και η πολιτική τους…
   Κύριε Νομάρχη,
      Θεωρούμε απαραίτητο να πάρετε  την πρωτοβουλία  να συγκαλέσετε   σύσκεψη φορέων  (δασαρχείο, πυροσβεστική υπηρεσία, ΤΕΔΚ, ΕΜΧ, ΕΓΣΧ,  ΟΤΑ, ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Μ.Φ. πολιτιστικούς  και περιβαλλοντολογικούς συλλόγους,  κλπ) με θέμα την προστασία των δασών, με απώτερο σκοπό μέσα από την καταγραφή των προβλημάτων  και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ:
α) Να εξευρεθούν άμεσα κονδύλια για να καλυφθούν σε εξοπλισμό η Δασική και πυροσβεστική υπηρεσία
β)  Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις στις παραπάνω υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό
γ)  Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι στις παραπάνω υπηρεσίες για να αξιοποιηθεί η αποκτηθείσα εμπειρία τους.
δ) Να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία μας στην κατεύθυνση της προστασίας του δασικού μας πλούτου.
                              
                                                                   ΧΙΟΣ     2-7-2007 

                                                     ΓΙΑΝΝΗΣ   ΖΩΦΟΣ
                                            ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ   ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ