Αρχική Πολιτισμός Στεφανόπουλος: Η ιστορία μας εμπνέει

Στεφανόπουλος: Η ιστορία μας εμπνέει

80


{fnc titlos}


 
Την 90η επέτειο από την απελευθέρωσή της από το οθωμανικό ζυγό γιόρτασε η Χίος, με τη μαθητική- στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Στεφανόπουλος παρέστη στη Δοξολογία που τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό από το Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Διονύσιο και λίγο αργότερα κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο των πεσόντων. Την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις εκπροσώπησε η χιώτισσα υφυπουργός Υγείας Ελπίδα Τσουρή.
Μετά την παρέλαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά το χαιρετισμό των αναπήρων πολέμου δέχτηκε τα παράπονα των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, που όπως τόνισαν δια του προέδρου τους Δημήτρη Λαγάκο, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο δημόσιο τομέα ή του ΝΑΤ «δεν έχουν πάρει ούτε ένα ποτήρι κρύο νερό».
Φάκελο με τα αιτήματά τους έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τους ναυτικούς της Χίου, που με πανό απέναντι από την εξέδρα των επισήμων (ύστερα από το κάλεσμα του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού) ζητούσαν επαναφορά της έκπτωσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε όλες τις θέσεις των πλοίων και όχι μόνο στην οικονομική.

Παράλληλα συγκέντρωση, χωρίς όμως συνθήματα αλλά με την προβολή των αιτημάτων τους με ένα μόνο πανό έκαναν και οι 80 οικογένειες από τις λαϊκές κατοικίες Αγίου Λουκά Λιβαδίων Χίου που ζητούν να τους παραχωρηθούν δωρεάν τα σπίτια που έλαβαν πριν από 15 χρόνια και τώρα τους ζητούν από την πρώτη του νέου χρόνου να καταβάλουν δόσεις αποπληρωμής.
Στη συνέχεια στην Πλατεία Βουνακίου παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και τέλος ο κ. Στεφανόπουλος ξεναγήθηκε σε χώρους εκθέσεων του υπουργείου Αιγαίου με θέμα «Το αιγαίο των βαλκανικών πολέμων 1912-13» και «Χίος, 11 Νοεμβρίου- 21 Δεκεμβρίου 1912. Οι σαράντα μέρες των μαχών της Απελευθέρωσης».
Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτώμενος για τις εντυπώσεις του δήλωσε: “Είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πρέπει να τη δούνε όλοι, γιατί έχει μοναδικές φωτογραφίες αλλά και ωραιότατα δημοσιεύματα, τα οποία αποτελούν τη ζωντανή ιστορία εκείνης της εποχής αλλά και την ιστορία η οποία μας εμπνέει ακόμη”. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜανταρίνι από το…Μανδαρίνος
Επόμενο άρθροΚαινούργια χρονιά στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού