Αρχική Νέα Οικονομία Μικρή καρποφορία ελαιοδένδρων- ατομική καταπολέμηση του δάκου

Μικρή καρποφορία ελαιοδένδρων- ατομική καταπολέμηση του δάκου

17

Οπως έκανε γνωστό η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Χίου τη φετινή χρονιά λόγω μικρής καρποφορίας των ελαιοδένδρων δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει η εφαρμογή του προγράμματος Δακοκτονίας σε αρκετά Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων του Νομού μας καθ΄όσον το ποσοστό καρποφορίας σε αυτά ήταν χαμηλότερο του 25% μιας πλήρους καρποφορίας.
Προκειμένου να προστατευθεί η ελαιοπαραγωγή σε αυτά τα Δημοτικά διαμερίσματα ή μεμονωμένων ελαιοκτημάτων που έχουν παραγωγή είναι απαραίτητο να ψεκάσουν οι ίδιοι τα ελαιόδενδρά τους εφαρμόζοντας καθολικό ψεκασμό (λούσιμο) και όχι δολωματικό.
Προς τούτο σας αποστέλλουμε “οδηγίες καταπολέμισης του δάκου της ελιάς”για τις περιοχές που δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα δακοκτονίας απο την Υπηρεσία μας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο αρμόδιο γραφείο Φυτοπροστασίας (τηλ.22710-44266 Γεωπόνος Κων/νος Τσαρτσάλης) ή σε όλους τους Γεωπόνους της Υπηρεσίας.


ΟΔΗΓΙΕΣ
Τη φετινή χρονιά σε ορισμένα Δημοτική διανερίσματα της περιοχής σας δεν είναι δυνατη η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης καθόσον δεν υπάρχει το απαιτούμενο ποσοστό καρποφορίας (μεγαλύτερο του 25%).
Παρόλα αυτά πολλοί θα είναι οι παραγωγοί που θα έχουν καλή καρποφορία και δε θα ανησυχούν για την τύχη της.Αυτό θα συμβεί εφόσον ο ελαιόκαρπος δεν μείνει απροστάτευτος έτσι ώστε να καταστραφεί απο τον δάκο.Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι ή οι συνεταιριστικές τους οργανώσεις ή ομάδες παραγωγών την προστασία της παραγωγής τους εφαρμόζοντας την ονομαζόμενη θεραπευτική μέθοδο καταπολέμησης του δάκου.
Με την μέθοδο αυτή μπορεί να σωθεί η παραγωγή ενός γεωργού που θα ψεκάσει τα μεμονωμένα ελαιόδενδρά του, έστω και αν όλοι οι άλλοι στην ίδια περιοχή δεν ψεκάσουν.Με την θεραπευτική μέθοδο επιδιώκεται η καταπολέμηση του δάκου κυρίως στα στάδια της προνύμφης (σκουληκιού) που βρίσκονται στον ελαιόκαρπο.Για τον σκοπό αυτό γίνονται ψεκασμοί κάλυψης (λούσιμο δένδρων) με ένα κατάλλξλο και δοκιμασμένο εντομοκτόνο όπως πχ Φάστακ, Ρογκόρ, καθώς και άλλα εντομοκτόνα που είναι εγκεκριμένα για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σύμφωνα με τον παρασκευαστή τους (οι δόσεις που πρέπει να εφαρμοστούν τα φάρμακα αναγράφονται πάνω στο σκεύασμα).Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν φερομονικές παγίδες Eco-Trap.Η προμήθεια των παραπάνω φαρμακων καθώς και των φερομονικών παγίδων μπορεί να γίνει απο το ελεύθερο εμπόριο (καταστήματα γεωργικών φαρμάκων των Ενώσεων ή ιδιωτών).
Με τους ψεκασμούς αυτούς θεραπεύεται η γόνιμη δακοπροσβολή και προστατεύεται ο ελαιόκαρπος για αρκετό χρονικό διάστημα μετά τους ψεκασμούς.Για να εξασφαλίζεται καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει οι ψεκασμοί να γίνονται όταν διαπιστωθεί γόνιμη δακοπροσβολή περίπου 2%.Ετσι κάνουμε επαμβάσεις μόνο στην έκταση που παρατηρείται γόνιμη προσβολή και που μπορεί να είναι περιορισμένη.Με τους ψεκασμούς καλύψεως θα πρέπει να διαβρέχεται καλά ο ελαιοκαρπός και το φύλλωμα μέχρι σημείου απορροής του ψεκαστικού υγρού απο το δέντρο.
Υπολογίζεται οτι η ποσότητα του ψεκαστικού υγρού που απαιτείται ανά δέντρο ανέρχεται σε 5-15 κιλά ανάλογα με το μέγεθός του.Οι παραπάνω αναφερόμενοι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται όπου είναι δυνατό με μηχανοκίνητους ψεκαστήρες υψηλής πίεσης για να πετύχουμε την απαιτούμενη καθολική διαβροχή του ελαιοδένδρου.
Εχοντας υπόψη αυτά που αναφέρονται πιο πάνω, για την περιοχή σας κατάλληλη χρονική περίοδος για τον πρώτο ψεκασμό είναι το τέλος Ιουλίου και για τους επόμενους τέλος Αυγούστου,Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου αντίστοιχα.
Εφαρμόζοντας τους τέσσερις (4) παραπάνω ψεκασμούς κάλυψης προστατεύετε την παραγωγή σας απο την δακοπροσβολή σχεδόν 100%.Ο ελαιοκαρπός μπορεί να μαζευτεί μετά απο 20-30 μέρες απο τον τελευταίο ψεκασμό.Ο γεωπόνος της περιοχής σας και όλοι οι γεωπόνοι της υπηρεσίας μας θα σας εξυπηρετήσουν πρόθυμα σε κάθε πρόβλημά σας κατά την εφαρμογή του ψεκασμού.
 
Απο την Δ/νση Αγρ.Ανάπτυξης
Γραφείο Φυτοπροστασίας 
Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου