Αρχική Πολιτισμός Η πειραματική σκηνή του ΔHΠEΘE Β. Αιγαίου ανεβάζει την κωμωδία «O Φιάκας»

Η πειραματική σκηνή του ΔHΠEΘE Β. Αιγαίου ανεβάζει την κωμωδία «O Φιάκας»

10

 Η πειραματική σκηνή του ΔHΠEΘE Β. Αιγαίου θα παρουσιάσει αυτό το καλοκαίρι την κωμωδία «O Φιάκας». Πρόκειται για μια έξυπνη κωμωδία του Kωνσταντινουπολίτη Δ. K. Mισιτζή, όπου θίγονται και σατιρίζονται με καυστικό τρόπο οι υπερβολές της κοινωνίας στην Kωνσταντινούπολη στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στις 16 Iουλίου, στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στον Kαστρομηνά.

“Ο ΦΙΑΚΑΣ”
Πρόκειται για μια ευχάριστη και έξυπνη κωμωδία, όπου θίγονται από τον συγγραφέα και σατιρίζονται με καυστικό τρόπο οι υπερβολές της κωνσταντινοπολίτικης κοινωνίας στα τέλη του 19ου αιώνα.
Ο “Φιάκας” αποτελεί κωμωδία ορόσημο για το ελληνικό Θέατρο και έχει ενθουσιάσει το κοινό σε όλες τις παρουσιάσεις του από τις 25 Νοεμβρίου 1879 που πρωτοπαίχτηκε στο Γαλατά έως σήμερα. Ο Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης ή Φιάκας (ο κεντρικός ήρωας με πολλά και ποικίλα ονόματα) ζει παρασιτικά στην Κωνσταντινούπολη του 1870 χρεωμένος ως το κόκκαλο.
Κομψευόμενος παριστάνει το γόνο καλής οικογένειας και πολιορκεί ερωτικά την εύπιστη και ρομαντική Ευανθία, που ανήκει στα ανερχόμενα αστικά στρώματα της εποχής προσβλέποντας ολοφάνερα στην προίκα της.
Η πλοκή κορυφώνεται όταν ο Φιάκας, που κινδυνεύει να αποκαλυφθεί η αληθινή, οικτρή οικονομική του κατάσταση, μηχανεύεται τη μεταμφίεση του σε Γερμανό βαρώνο που βρίσκεται ινκόγνιτο στην Πόλη, και δοκιμάζει δήθεν, διατηρώντας την ανωνυμία του τη σταθερότητα και τη γνησιότητα των αισθημάτων της Ευανθίας, πριν να της κάνει πρόταση γάμου. Συνεπαρμένη από τα μυθιστορήματα και την ελλιπή ψευτο-γαλλική της μόρφωση ζώντας λοιπόν σε μια ρομαντική ψευδαίσθηση, και συνάμα γοητευμένη από τους ευφάνταστους τίτλους ευγενείας του αγαπημένου της, η νεαρή Ευανθία γίνεται εύκολο θύμα. Στο τέλος, αποκαλύπτεται η απάτη, η Ευανθία μετανοεί για την απερισκεψία της και όλα διορθώνονται και αποκαθίστανται.