Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Το πρώτο μωρό από ωάριο που ωρίμασε στο εργαστήριο, του Τάσου Σαραντή

Το πρώτο μωρό από ωάριο που ωρίμασε στο εργαστήριο, του Τάσου Σαραντή

13

Το πρώτο μωρό που προήλθε από την εξωσωματική γονιμοποίηση ωαρίου που είχε ωριμάσει στο εργαστήριο γεννήθηκε στον Καναδά, δίνοντας ελπίδες στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο και σε εκείνες που δεν ανταποκρίνονται στην παραδοσιακή μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το μωρό είναι σε καλή κατάσταση, ενώ τρεις ακόμη γυναίκες είναι έγκυοι με την ίδια μέθοδο, ανακοίνωσαν οι ερευνητές κατά τη διάρκεια ιατρικού συνεδρίου στη Λιόν. Η συμβατική μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνει τη χορήγηση υψηλών δόσεων ακριβών ορμονικών σκευασμάτων για να διεγερθούν οι ωοθήκες ώστε να παράξουν ώριμα ωάρια. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες που βρίσκονται στα όρια της αναπαραγωγικής τους ικανότητας, είναι πιθανόν να μην έχουν τον χρόνο να περάσουν την περίοδο της ορμονικής θεραπείας ή είναι επίσης πιθανόν να βρίσκονται σε κατάσταση που κάνει επικίνδυνη την παραδοσιακή διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης για πρόκληση καρκίνου του μαστού.


Για τις ασθενείς αυτές η ωρίμανση του ωαρίου στο εργαστήριο αποτελεί σημαντική καινοτομία. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν παγώσει, ξεπαγώσει και στη συνέχεια γονιμοποιήσει ωάριο που έχει ωριμάσει στο εργαστήριο. Η πολυμερής αυτή διαδικασία αυξάνει σημαντικά την ευελιξία της ορμονικής θεραπείας.


Οι γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο μπορεί να είναι η κύρια ομάδα που θα επωφεληθεί από τη μέθοδο, αφού η θεραπεία της νόσου μπορεί να τις καταστήσει στείρες και συχνά δεν έχουν τον χρόνο να κάνουν ορμονοθεραπεία.

 ΤΟΥ Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 3/7/2007