Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Καλημέρα από Στοκχόλμη…, Κώδικας δεοντολογίας δημοσιογράφων, του Θοδωρή Πυλιώτη

Καλημέρα από Στοκχόλμη…, Κώδικας δεοντολογίας δημοσιογράφων, του Θοδωρή Πυλιώτη

20

      Καλημέρα από Στοκχόλμη
     Του Θοδωρή Πυλιώτη
    
     Κώδικας δεοντολογίας δημοσιογράφων
    
    Δεν θα σας ξεναγήσω σήμερα σε κάποιο αξιοθέατο της Στοκχόλμης, νομίζω ότι είναι προτιμότερο να αφιερώσουμε τη στήλη στον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων-μελών των Ενώσεων Συντακτών της χώρας μας.
     Αφορμή για το θέμα οι δημοσιεύσεις σχετικά με το σκάνδαλο των «κοριών» και την επιτυχία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ και προσωπικά του συναδέλφου Γιώργου Παγούδη.
     Θα πείτε μα υπάρχει τέτοιος και αν ναι ποιος τον τηρεί; Πολλοί, θα προσυπέγραφα και αν μάλιστα υπήρχε και σχετικό ερώτημα στην πρόσφατη πανελλαδική έρευνα αναγνωσιμότητας των επαρχιακών μέσων ενημέρωσης πιστεύω ότι το ποσοστό θα ήταν θετικό.
     Λόγω χώρου θα αναγκαστούμε να αναφερθούμε σε μερικά σημεία από τα 8 άρθρα του Κώδικα που ψηφίστηκε ομόφωνα στο 2ο Συνέδριο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας των Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), τον Ιούλιο του 1998. Ολόκληρο μπορείτε να τον διαβάσετε στο δικτυακό τόπο της ΕΣΗΕΠΗN (www.esiepin.gr). 
     Όπως σημειώνεται στόχος του Κώδικα είναι:
«Να επαναβεβαιώσει και διασφαλίσει τον κοινωνικό ρόλο του δημοσιογράφου στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνουν ο γιγαντισμός, το ολιγοπώλιο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η αυξημένη εμβέλεια και επιρροή των Μ.Μ.Ε. και η παγκοσμιοποίηση της επικοινωνίας.
Να αποθαρρύνει και να αντιστέκεται σε κάθε απόπειρα κρατικού ή άλλου επηρεασμού με τον αυτό-καθορισμό κανόνων υπεύθυνης επαγγελματικής λειτουργίας.
Να κατοχυρώσει την ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης, την αυτονομία και αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου και να θωρακίσει την ελευθεροτυπία επ’ αγαθώ της δημοκρατίας και της κοινωνίας.
Προς το σκοπό αυτό, οι δημοσιογράφοι αυτοδεσμεύονται να εφαρμόσουν και να περιφρουρήσουν τις ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές

Άρθρο 1
Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:
α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.
β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.
γ. Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων και γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων.
δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.
ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.
στ. Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του πολίτη και του ανθρώπου και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου.


Άρθρο 3
α. Να υπερασπίζεται σθεναρά το δημοκρατικό πολίτευμα, που διασφαλίζει την ελευθεροτυπία και την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
β. Να αποκρούει και να καταγγέλλει τις εκδηλώσεις κρατικού αυταρχισμού και τις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών των Μ.Μ.Ε. και ιδιαίτερα των ολιγοπωλίων.
γ. Να υπερασπίζεται τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στον εργασιακό χώρο του και να αρνείται την εκτέλεση έργου, που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
δ. Να μη δέχεται τη σύνταξη είδησης, σχολίου ή άρθρου και την παραγωγή εκπομπής κατά τις υποδείξεις των προϊσταμένων ή του εργοδότη του, αν το περιεχόμενό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να καταγγέλλει τις εν αγνοία του παραποιήσεις του δημοσιογραφικού του προϊόντος.


Άρθρο 8
Οι υποχρεώσεις των δημοσιογράφων που απορρέουν από αυτόν τον Κώδικα, δεν συνιστούν περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 24/7/2007 (dimokratiki.org)