Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Εντοπίστηκε το «γονίδιο των αριστερόχειρων», του Τάσου Σαραντή

Εντοπίστηκε το «γονίδιο των αριστερόχειρων», του Τάσου Σαραντή

5

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν και απομόνωσαν το πρώτο γονίδιο που αυξάνει τις πιθανότητες για έναν άνθρωπο να είναι αριστερόχειρας. Η ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που εντόπισε το γονίδιο θεωρεί ότι μπορεί ταυτόχρονα να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχωσικών νοσημάτων όπως η σχιζοφρένεια.


Το γονίδιο με την ονομασία LRRTM1 παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο και την κατανομή από τον εγκέφαλο διαφόρων λειτουργιών, όπως η ομιλία και τα συναισθήματα. Στους δεξιόχειρες ανθρώπους, η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου συνήθως ελέγχει την ομιλία, ενώ η αριστερή ελέγχει τα συναισθήματα. Ομως, στους αριστερόχειρες συμβαίνει συχνά ακριβώς το αντίθετο, με το εν λόγω γονίδιο να ευθύνεται γι αυτή την αλλαγή. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που πραγματοποίησαν αυτή την ανακάλυψη, «το επόμενο βήμα θα είναι η περαιτέρω ανάλυση του τρόπου ανάπτυξης του εγκεφάλου. Ελπίζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας να βοηθήσουν στην κατανόηση της ασυμμετρίας του εγκεφάλου».


Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία και δημοσιοποιήθηκε πέρσι, οι αριστερόχειρες μπορούν να σκεφτούν πιο γρήγορα όταν αθλούνται ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια, ενώ Γάλλοι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αριστερόχειρες έχουν πλεονέκτημα στις μάχες σώμα με σώμα.


Του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 1/8/2007