Αρχική Απόψεις Aρθρα Συνάντηση μελών του Συνδέσμου Φίλοι του Κάμπου

Συνάντηση μελών του Συνδέσμου Φίλοι του Κάμπου

7

Το Σάββατο 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο κτήμα του Προέδρου μας Λεωνίδα Μυλωνάδη η συνάντηση των μελών του Συνδέσμου Φίλοι του Κάμπου “Ο Κάμπος”.
Η προσέλευση περισσότερων από εξήντα προσκαλεσμένων, αποδεικνύει το ενδιαφέρον και την αγάπη όλο και περισσότερων για την ανάδειξη και την ανάπτυξη του Κάμπου, αλλά και για τα προβλήματα που βιώνει η περιοχή. Στη σύντομη εισήγηση του προέδρου καταγράφηκαν συνοπτικά αφ’ ενός τα θετικά σημεία που παρατηρούνται σήμερα, όπως η προβολή του Κάμπου που χρόνο με το χρόνο γίνεται και περισσότερο γνωστός μετά τις κυρήξεις, τις δημοσιεύσεις και τις εκδόσεις σχετικών εντύπων, καθώς και τις επισκέψεις και διαμονές τουριστών σε τοπικά καταλύματα, που ανακυκλώνουν τις καλές εντυπώσεις τους σε γνωστούς και φίλους… Παράλληλα αναπτύσσεται μια οικοδομική δραστηριότητα σε ανακατασκευές και επισκευές πετρόκτιστων κατοικιών και μαντρότοιχων με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα, καθώς και η αγορά κτημάτων από εύπορους ιδιώτες με πρόθεση την αναβίωση τους για ιδιωτική διανομή, ή επιχειρηματικούς σκοπούς όπως ξενώνες ποιοτικού τουρισμού.
Σαν αρνητικά σημεία, επισημάνθηκαν κατ’ αρχήν η άθλια και απογοητευτική κατάσταση που βρίσκονται τα κάποτε θαυμάσια αρχοντικά που περιήλθαν με κληροδοτήματα στο Νοσοκομείο και στο Δήμο Χίου, με αποκορύφωμα τη πατατοκαλλιέργεια σε ορισμένα από αυτά, καθώς και η καταστροφή, όπου παρατηρείται, ηθελημένα ή αθέλητα των μαντρότοιχων που δίνουν το χαρακτήρα αλλά και αποτελούν το συνδετικό ιστό του Κάμπου.
Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι τα προβλήματα των καλλιεργητών από την φθίνουσα παραγωγή των εσπεριδοειδών, την έλλειψη του νερού, την αδυναμία οικοδομικών επισκευών χωρίς οικονομική ενίσχυση, και τέλος την αδιαφορία και αντίφαση της Πολιτείας που εξέφρασε τη βούλησή της για την προστασία και αναβίωση του Κάμπου με τις δυο κηρύξεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΠΟ.
Έτσι, το μεν πρώτο αναφέρει τα αγροκτήματα σαν «οικόπεδα» με αποτέλεσμα οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες να τα φορολογούν ανάλογα, το δε δεύτερο τα χαρακτηρίζει διατηρητέα παραδοσιακά σύνολα, με τις αντίστοιχες δεσμεύσεις και απαγορεύσεις στη δόμησή τους.
Η Πολιτεία θα πρέπει να διευκολύνει με κίνητρα τη συντήρηση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αντί να την αφήνει στα αδύναμα από οικονομικής πλευράς χέρια των ήδη δεινοπαθούντων κατοίκων.
Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις των Γ. Πλακωτάρη, Γ. Βίου, Γ. Κιντή, Α. Λιπαρή, Θ. Καραμουσλή και Δ. Μυλωνάδ, κοινός παρανομαστής των οποίων ήταν η άμεση ανάγκη ενεργοποίησης του γραφείου για τον Κάμπο, με ενίσχυσή του ώστε να μετεξελιχθεί σε ένα φορέα ιδιωτικού δικαίου που θα παρακάμπτει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, και τις πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες που αναιρούν η μια την άλλη. Προορισμός του θα ήταν ο προγραμματισμός, οι στόχοι, και οι κατευθύνσεις, ώστε σε συνεργασία με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα αναλάμβανε την εξεύρεση πόρων και τη διαχείριση των έργων θα είχαμε την υλοποίηση κάποιου θετικού έργου.
Μερικές ιδέες μάλιστα όπως του Β. Ξύδα για τη κρυφή αρχοντιά που κρύβουν και αναδίδουν τα κτήματα, την ιδέα να πουλήσουμε πολιτισμό με τους ξενώνες, το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική και την ιστορία, καθώς και τη μοναδικότητα του Χιώτικου μανταρινιού συγκρίνοντάς το με την μαστίχα και την αντίστοιχη δυνατότητα προβολής του, με ενέργειες χωρίς λαϊκή αντιμετώπιση, πραγματικά εντυπωσίασαν.
Ιδέες που οραματίστηκε ο ίδιος και πραγματοποίησε με επιτυχία ή σχεδιάζει για το μέλλον, και που ευτυχώς αρχίζουν να βρίσκουν και άλλους μιμητές.
Δυστυχώς στη συνάντηση έλειπαν οι φορείς και των δυο βαθμών της τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους οποίους θα είχαμε την ευκαιρία όλοι μας να ανταλλάξουμε απόψεις και να πληροφορηθούμε τι σχεδιάζουν και τι προγραμματίζουν για τον Κάμπο, ώστε η εκδήλωση αυτή να είχε κάποιο θετικότερο αποτέλεσμα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ 24/8/2007