Αρχική Απόψεις Aρθρα Παίζουν με τη φωτιά (αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ)

Παίζουν με τη φωτιά (αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ)

7

 Παίζουν με τη φωτιά!


Πανικός στην κυβέρνηση- Ανήμπορη να σβήσει τις πυρκαγιές ζητεί άλλοθι σε αόρατους εχθρούς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Λ. Πολίτης Διονύσης Νασόπουλος


Σε καθεστώς πανικού κινείται πλέον η κυβέρνηση και επιμένει να καλλιεργεί σενάρια τρόμου και υποψίες για «αόρατους εχθρούς», σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κατακραυγή των πολιτών για τη διάλυση του κράτους, αλλά και τους σοβαρούς κλυδωνισμούς που δέχεται η Ν.Δ.
Την ίδια ώρα, ο κρατικός μηχανισμός εξακολουθεί να δείχνει ανήμπορος να αντιμετωπίσει τα πύρινα μέτωπα που κατακαίουν για πέμπτη ημέρα τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο και την Εύβοια. Έως τα ξημερώματα, οι Αρχές προχωρούσαν στην εκκένωση χωριών σε Ηλεία και Μεσσηνία, ενώ εκφράζουν την ανησυχία ότι ο κύκλος των νεκρών- που ανέρχονται επισήμως στους 63-δεν έχει κλείσει.
Αποφεύγοντας έστω και μία «συγγνώμη» για την πρωτοφανή συμφορά, αλλά με ύφος απολογούμενου πλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταλαγιάσει την κατακραυγή, αφενός εξαγγέλλοντας σειρά μέτρων για τους δεκάδες χιλιάδες πυροπαθείς και αφετέρου συντηρώντας το κλίμα τρόμου, μέσα από αόριστες και ατεκμηρίωτες καταγγελίες για οργανωμένη επίθεση εμπρηστών.

«Περίεργες πυρκαγιές»
Ωστόσο, μπροστά στο αδιέξοδο που την έχει οδηγήσει μέχρι τώρα αυτή η γραμμή άμυνας, χθες αποφάσισε να κινηθεί σε χαμηλότερους τόνους και από τις «ασύμμετρες απειλές» πέρασε- διά του κ. Θοδ. Ρουσόπουλου- στις «περίεργες πυρκαγιές», εξακολουθώντας όμως να αφήνει σκιές, προκειμένου να καλύψει τις κραυγαλέες κυβερνητικές ευθύνες.
Ανεξάρτητα από τους τόνους, στο Μαξίμου έχουν καταλήξει ότι η «ενοχοποίηση» αόρατων εχθρών και, εμμέσως, πολιτικών αντιπάλων, είναι το μόνο χαρτί που έχει ουσιαστικά η κυβέρνηση για να ξεφύγει- έστω και με μεγάλα εγκαύματα- από τις πυρκαγιές. Το κλίμα αυτό συντηρούν, άλλωστε, τα περισσότερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στις συζητήσεις τους, ενώ το σενάριο των «αόρατων εχθρών» που οδήγησαν τη χώρα σε ολοκαύτωμα ενισχύει και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προήδρευσε χθες σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με τη συμμετοχή και του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοραντή.
Έμφαση στη σύλληψη επτά ανθρώπων με την κατηγορία του εμπρησμού, αλλά και την προσαγωγή περισσότερων από σαράντα ως υπόπτων, έδωσε χθες ο κ. Ρουσόπουλος, ενώ κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση «θα περάσει σε μετωπική επίθεση» από τη στιγμή που θα στοιχειοθετήσει την οργανωμένη δράση εμπρηστών. Για την κυβερνητική γραμμή δεν λείπουν και οι ενστάσεις από κορυφαίους υπουργούς. Στο κομματικό επιτελείο της Ν.Δ. έχει ήδη επισημανθεί η αποστασιοποίηση του κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος δεν εμφανίζεται πρόθυμος να στηρίξει τη διασπορά φημών και τις ατεκμηρίωτες κατηγορίες.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΑ ΝΕΑ , 28/8/2007