Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Καλημέρα από Στοκχόλμη…, Ενίσχυση τουριστικού προϊόντος, του Θ. Πυλιώτη

Καλημέρα από Στοκχόλμη…, Ενίσχυση τουριστικού προϊόντος, του Θ. Πυλιώτη

6

  Πόσο αλήθεια κοστίζουν οι διακοπές μιας βδομάδας για μια οικογένεια 3 ατόμων από τη Χίο στη γειτονική Μυτιλήνη;
   Αν πάντως κάνατε αυτό το ταξίδι από τη Στοκχόλμη το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτέμβρη θα πληρώνατε μόλις 7.000 κορόνες! Δηλαδή σκάρτα 800 ΕΥΡΩ! Μα τα μισά θα θέλαμε μόνο για εισιτήρια θα σκεφτείτε και δεν έχετε άδικο. Και όμως αυτά τα τουριστικά πακέτα μπορεί κανείς να τα βρει άνετα από μια χώρα του εξωτερικού.
   Με αυτό τον τρόπο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν είναι σωστό να υπολογίζεται η αύξηση μόνο του αριθμού των επισκεπτών σαν δείγμα ότι η τουριστική οικονομία πάει καλύτερα. Χώρια ότι με το περίφημο «βραχιολάκι» που έκανε την εμφάνισή του πριν από μερικά χρόνια οι τουρίστες των τσάρτερς έρχονται με πληρωμένα όλα σχεδόν τα έξοδα από την πατρίδα τους που σημαίνει ότι πολύ λίγα χρήματα αφήνουν στην τοπική αγορά.
   Θα είχε ενδιαφέρον έτσι αν ο Εμπορικός Σύλλογος της Χίου μπορούσε να δώσει στοιχεία για την αύξηση ή μη του τζίρου των μελών τους κατά την τουριστική περίοδο, όταν μάλιστα είναι ανοικτά και τρίτο απόγευμα τα καταστήματα.
   Πραγματικά αξίζει να ερευνηθεί.


   
   Θα μείνουμε όμως στα του τουρισμού.
   Με αφορμή την αναφορά στα ειδικά προγράμματα για παιδιά στο Ιστορικό Μουσείο τη Στοκχόλμης, είχαμε πει ότι θα επανέλθουμε στο θέμα.
   Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των συναδέλφων, την εικόνα που μας μετέφεραν γνωστοί αλλά και τα σχετικά δελτία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, η 3η Έκθεση Αγροτοτουρισμού πήγε πολύ καλά!
   Τι σημαίνει όμως αυτό ότι πήγε καλά. Πως πλήθος κόσμου συνωστίστηκε στο μικρό χώρο όπου ήταν στριμωγμένα τα περίπτερα; Και πόσο εύκολο μπορούσε κανείς να κάνει τη βόλτα του, να εξετάσει τα προϊόντα και γιατί όχι να ψωνίσει;
   Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Χίου, του Μάρκου Μεννή, είχε την θετική σκέψη –κατά την άποψη μας- να μεταφέρει την έκθεση στο Πάρκο Καστρομηνά. Τελικά η πρόταση δεν πέρασε.
   Και όμως η εικόνα που αντικρίσαμε στο πολύ αξιόλογο πάρκο- ζωολογικό κήπο του Skansen στη Στοκχόλμη, μας έκανε να ξανασκεφτούμε τουλάχιστον το θέμα.
   Στο χώρο αυτό με πλήθος δραστηριοτήτων κυρίως για παιδιά, λειτουργούσαν και καταστήματα όπου πουλούσαν παραδοσιακά είδη και προϊόντα.
   Συναντήσαμε ακόμα και επίδειξη παραδοσιακού θερισμού του σταριού!
   Με παραδοσιακές στολές τόσο οι θεριστάδες, όσο και οι κοπέλες που κυρίως ήταν στα τουριστικά περίπτερα υποδέχονταν με χαμόγελο τους επισκέπτες του πάρκου που με άνεση μπορούσαν να δουν και παράλληλα να ψωνίσουν.
   Στο πάρκο υπάρχουν εξάλλου αρκετά καταστήματα με σουβενίρ από τη Σουηδία, και εδώ η φαντασία που δείχνουν στην ποικιλία των ειδών είναι άξια μελέτης, ενώ σε ένα άλλο σημείο είναι συγκεντρωμένες παραδοσιακές βιοτεχνίες γυαλιού, σιδήρου, αρτοποιείου κλπ..
  
    
   Τέτοιες καταγραφές πιστεύουμε ότι θα έχουν γίνει και με τους επαγγελματικά ασχολουμένους με το θέμα του τουρισμού όπως και στις διάφορες εκθέσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς από Νομαρχία, Περιφέρεια, υπουργείο!
   Ίσως από τώρα μπορεί να εξεταστεί με νηφαλιότητα το θέμα και να οργανωθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο η επόμενη έκθεση.
   Το σίγουρο πάντως είναι ότι χρειάζεται εκτός από το να έρθουν επισκέπτες στο νησί, να ενισχύσουν και τα τοπικά καταστήματα. Και σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνούμε ότι ανάπτυξη σημαίνει αύξηση των… κεφαλιών που κατεβαίνουν από τα τσάρτερς!
    
   pyliotis@freemail.gr

 

του Θοδωρή Πυλιώτη, αναδημοσίευση από ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ- 2/10/2007 (dimokratiki.org)