Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Βακτήρια θα καθαρίζουν τις θάλασσες, συνέδριο στην Κρήτη

Βακτήρια θα καθαρίζουν τις θάλασσες, συνέδριο στην Κρήτη

76

 Βακτήρια θα καθαρίζουν τις θάλασσεςΟλοένα και περισσότερο μολύνονται οι ωκεανοί και οι θάλασσες εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ως τελικός αποδέκτης των ρύπων, η θάλασσα είναι ακόμα το μεγάλο θύμα της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκαλεί η απληστία του ανθρώπου.

Για το λόγο αυτό στους σκοπούς των επιστημόνων είναι η επίτευξη μιας εξισορροπημένης χρήσης του πλούτου των θαλασσών. Απώτερος στόχος είναι να φτιαχτούν μικροοργανισμοί και βακτήρια που θα «τρώνε» το πετρέλαιο το οποίο «πέφτει» από τα αμπάρια πλοίων ή τα λύματα πριν αυτά διαδοθούν στο ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον.


Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες στο περιθώριο του Συνεδρίου Θαλάσσιας Βιολογίας, που πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αριστείας για τη Γονιδιωματική των Θαλάσσιων Οργανισμών στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι.


Το συνέδριο ξεκίνησε χθες, σ.σ. 9/10/2007, και ολοκληρώνεται στις 12 Οκτωβρίου. Οργανωτής του συνεδρίου είναι ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Λευτέρης Ζούρος, ο οποίος μας εξήγησε: «Μέχρι τώρα βλέπαμε τη θάλασσα σαν ένα είδος όπου μπορούμε να πετάμε ό,τι μας είναι άχρηστο. Τώρα διαπιστώνουμε ότι ο ωκεανός είναι ακριβώς ο χώρος όπου γίνονται τέτοιες διεργασίες όπως η φωτοσύνθεση, η ρύθμιση των κύκλων του αζώτου, του οξυγόνου, που είναι τα στοιχεία της ζωής. Υπάρχει μια πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ του τι γίνεται στους ωκεανούς και του τι γίνεται στην ατμόσφαιρα». 

Michele Barbier
Η υπεύθυνη προβολής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας για τη Γονιδιωματική των Θαλασσίων Οργανισμών, Dr. Michele Barbier, επισήμανε ότι «στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας υπάρχουν προβλήματα με τις ιχθυοκαλλιέργειες και τον τουρισμό.

»Στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία θεωρείται από τις πιο μολυσμένες, έχουν λάβει πολύ αυστηρά μέτρα και όσον αφορά τον τουρισμό και όσον αφορά τη βιομηχανία.


»Οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει πολύ σύντομα να πάρουν πολύ δραστικά μέτρα για τον έλεγχο των βιομηχανιών που μολύνουν τη θάλασσα».


ΧΑΝΙΑ
Του Γ. ΛΥΒΙΑΚΗ


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 10/10/2007

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ chiosnews.com