Αρχική Νέα Οικονομία Τι ισχύει για την απόκτηση ακινήτου σε παραμεθόριες περιοχές

Τι ισχύει για την απόκτηση ακινήτου σε παραμεθόριες περιοχές

28

 Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές είναι θέμα που καταφέρνει επί σειρά δεκαετιών να είναι πάντα επίκαιρο, αν και σήμερα, όπως τονίζει η συμβολαιογράφος Αικ. Καρακάση, η υπάρχουσα νομοθεσία για την απόκτηση ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές φαίνεται τουλάχιστον παρωχημένη, αν συνεκτιμηθούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως (και γίνονται ήδη προσπάθειες για αναθεώρησή της).


Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το άνοιγμα των συνόρων, οι μετακινήσεις πληθυσμών, η οικονομική μετανάστευση, αλλά και η προσέλκυση ξένων επενδυτών δημιουργούν νέες ανάγκες για την απόκτηση ακινήτων από αλλοδαπούς στη χώρα μας.


Σκόπιμο θα ήταν, λοιπόν, να προσαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία στη νέα πραγματικότητα.


H γεωγραφική θέση της χώρας μας δικαιολογεί την ύπαρξη νομοθετημάτων που άλλοτε απαγορεύουν, άλλοτε περιορίζουν και άλλοτε εξαρτούν από ειδική άδεια της δημόσιας αρχής τη μεταβίβαση της κυριότητας, καθώς και την παραχώρηση περιορισμένων εμπράγματων δικαιωμάτων πάνω σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως παραμεθόριες. Τα σχετικά άρθρα είναι τα 24 έως 32 του Ν. 1892/1990, που είναι ο τελευταίος σε ισχύ νόμος. Ο εθνικός νομοθέτης χωρίς να απομακρυνθεί εντελώς από το καθεστώς των παραμεθόριων περιοχών επεξεργάστηκε το νόμο 1892/1990.


Ποιες είναι


Σύμφωνα με το άρθρο 24 του νόμου αυτού, ορίζονται ως παραμεθόριες οι εξής περιοχές:


* Οι νομοί Φλώρινας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Σάμου, Χίου, Λέσβου, Δωδεκανήσου και Κιλκίς.


* Οι επαρχίες Πωγωνίου και Κόνιτσας του νομού Ιωαννίνων, Αλμωπίας και Έδεσσας του νομού Πέλλας, Σιντικής του νομού Σερρών και Νευροκοπίου του νομού Δράμας.


* Τα νησιά Σκύρος και Θήρα με τις νησίδες που διοικητικά υπάγονται σε αυτήν.


Επιπλέον, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται έπειτα από πρόταση των υπουργών Εξωτερικών, Εθνικής ?μυνας, Οικονομίας & Οικονομικών και Γεωργίας, μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός κάποιας από τις ανωτέρω περιοχές ως παραμεθόριας. Με όμοιο προεδρικό διάταγμα μπορούν να χαρακτηρίζονται και άλλες περιοχές ως παραμεθόριες. (?ρθρο 24 §2)


Σημειώνεται ότι το άρθρο 25 Ν. 1892/1990 καθορίζει ποιες δικαιοπραξίες απαγορεύονται στις παραμεθόριες περιοχές, ενώ το άρθρο 26 του Ν. 1892/1990 ορίζει τη διαδικασία άρσης των απαγορεύσεων που τίθενται στο άρθρο 25 του νόμου.


Τέλος, ο νόμος κάνει διάκριση των φυσικών προσώπων σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: REAL ESTATE
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007
Μελίνα Καλαμπόκα