Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Χριστόφορος Μερούσης: Ο ρομαντικός πρωταθλητής των μεγάλων αποστάσεων (αναδημοσίευση)

Χριστόφορος Μερούσης: Ο ρομαντικός πρωταθλητής των μεγάλων αποστάσεων (αναδημοσίευση)

39

           Χριστόφορος Μερούσης:Ο ρομαντικός πρωταθλητής των μεγάλων αποστάσεων
 
Συνέντευξη: Ευγενία Ασλανίδη 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 10/10/2007 (dimokratiki.org)
                                                Όταν δουλεύεις,  θα αμειφθείς

 

Τον συνάντησα χθες για πρώτη φορά, όταν ήρθε στην εφημερίδα για να επισκεφθεί την υπεύθυνη συντάκτρια των αθλητικών, (Κλαίρη Κάβουρα), που για… καλή μου τύχη ασθενούσε. 
Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω μια σύντομη αλλά ουσιαστική πιστεύω συζήτηση μαζί του, και να ρωτήσω πράγματα που μπορεί για τους μυημένους του αθλητισμού να είναι αυτονόητα για ανθρώπους σαν εμένα όμως, δηλαδή την πλειοψηφία, να είναι «κινέζικα».
Ο Χριστόφορος Μερούσης, περί αυτού πρόκειται, είναι ένα νέο παλικάρι γεμάτο υγεία, «νους υγιής εν σώματι υγιές», εδώ ταιριάζει. Εικοσιπέντε χρόνων σήμερα, έχει μια δεκαετία «γεμάτη» που κάνει πρωταθλητισμό, και μια ωριμότητα σπάνια για την ηλικία του, που προφανώς έχει να κάνει και με την ενασχόλησή του.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αρχή της προετοιμασίας του για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, με το βλέμμα ωστόσο στραμμένο στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου, που αποτελεί όνειρο και στόχο για κάθε πρωταθλητή να συμμετέχει.

Με όνειρο την Ολυμπιάδα
Όπως μου απάντησε στο πρώτο ερώτημα που μοιραία ακολούθησε, για να συμμετάσχει κανείς σε ολυμπιακούς αγώνες, πρέπει να φτάσει ή να ξεπεράσει το προκαθορισμένο όριο στις επιδόσεις του.
Ο Μερούσης για παράδειγμα ως αθλητής στίβου τρέχει μεγάλες αποστάσεις (τρεις χιλιάδες ,μέτρα με φυσικά εμπόδια). Το ατομικό του ρεκόρ είναι 8 λεπτά , 40 δεύτερα και 70 εκατοστά. Για να πάει στην Ολυμπιάδα, πρέπει  να  διανύσει την απόσταση σε 8 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα.  «Δεν είναι ακατόρθωτο, αλλά θέλει δουλειά», λέει ο ίδιος, και στο βλέμμα του διακρίνω την αποφασιστικότητα. «Το άδικο θα είναι να κάνεις 8 λεπτά και 33 δεύτερα, ας πούμε, και να μείνεις εκτός», σημειώνει προκαλώντας με να ρωτήσω, αν οι γνωριμίες παίζουν ρόλο σε αυτή την περίπτωση, και να λάβω βεβαίως θετική απάντηση, πράγμα που το… υποψιάζονται και οι μη μυημένοι.

Ελεύθερος χρόνος μηδέν
Τη ζωή του ο Χριστόφορος Μερούσης τη βλέπει να εξελίσσεται μέσα στον πρωταθλητισμό μέχρι τα 32 ίσως και μέχρι τα 35 του  χρόνια, και ωστόσο,  «ένας πρωταθλητής δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα εκτός αθλητικού χώρου»
Από τα λίγα που μπορεί, έχει επιλέξει τις ξένες γλώσσες. Αυτή τη στιγμή κάνει Ισπανικά, «όχι, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος», και φρεσκάρει τα αγγλικά του. Επίσης διαβάζει λογοτεχνία, πράγμα όχι συνηθισμένο για ανθρώπους του είδους του.
Παραδέχεται επίσης ότι θα ήθελε πιο πολύ ελεύθερο χρόνο για τον  εαυτό του, αλλά δε θα ήθελε να είχε άλλη ζωή, παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα.
 Και τους φίλους, την κοπέλα σου, πότε τους βλέπεις;
Όλοι χρειαζόμαστε  τους δικούς μας ανθρώπους γύρω μας για να μας στηρίζουν και εγώ από αυτή την άποψη δεν έχω παράπονο. 
Όσο για τους φίλους μου και την κοπέλα μου που με ρωτάτε,  είναι άνθρωποι που ζουν όπως και εγώ. Δεν πίνουν, δεν καπνίζουν, δεν ξενυχτάνε…
Είναι νομίζω φυσικό ο καθένας να έχει γύρω του ανθρώπους, που του ταιριάζουν.
 Ως πρωταθλητής δεν μπορείς να κάνει πολλά πράγματα, εσύ το είπες. Να εργαστείς  μπορείς;
Όταν έχεις δύο προπονήσεις την ημέρα όπου πρέπει να διαθέσεις, 4 ώρες το λιγότερο, συν κάποιες ώρες για να ξεκουραστείς, είναι πολύ  δύσκολο να εργάζεσαι κιόλας.
 Και πώς ζεις;
Είμαι υπάλληλος της ελληνικής αστυνομίας.
 Η πολιτεία εξασφαλίζει θέσεις στο δημόσιο για πρωταθλητές;
Η πολιτεία δεν εξασφαλίζει τίποτα. Υπάρχει νόμος που ορίζει ότι θα πρέπει να επιτύχεις κάποιες διακρίσεις, για να δικαιούσαι αυτό το προνόμιο. Εγώ τα κατάφερα με μια 4η παγκόσμια νίκη σε σχολικούς αγώνες και μια 3η σε πανευρωπαϊκούς.
 Και τα καταφέρνεις να ανταπεξέρχεσαι στα έξοδα σου που υποθέτω θα είναι μεγάλα, με το μισθό ενός αστυνομικού;
Πράγματι τα έξοδα είναι μεγάλα. Ταξίδια, διατροφή, μασάζ, κλπ. Κάποια πράγματα  μου τα καλύπτει ο σύλλογος στον οποίο ανήκω (ΕΦΗΒΟΣ Χίου), κάποια άλλα ιδιώτες, όπως ο κ. Τσάκος. Γι’ αυτό άλλωστε και βρίσκομαι εδώ. Για να τον ευχαριστήσω και δημοσίως. Δυο φορές του ζήτησα οικονομική ενίσχυση και τις δύο δε μου αρνήθηκε. Και είναι ο μόνος.
(Σημ: πράγματι η επίσκεψή του αυτό το σκοπό είχε)
 Πώς είναι να είναι κάποιος πρωταθλητής;
Δύσκολο και μονότονο. Δε θα άλλαζα όμως τίποτα από τη ζωή μου. Είμαι ευχαριστημένος με αυτά που πέτυχα και προσδοκώ αυτά που δεν έχω ακόμα πετύχει. Όπως να λάβω μέρος σε ολυμπιακούς αγώνες, που είναι άλλωστε και το όνειρο κάθε πρωταθλητή.
 Πόσο εύκολο είναι να γίνει κάποιος πρωταθλητής;
 Εύκολο δεν είναι, αλλά με σκληρή δουλειά μπορείς να πετύχεις το στόχο σου. Το δύσκολο  είναι να διατηρήσεις όλα όσα πέτυχες. Γι αυτό χρειάζεται συνεχής κόπος. Πιστεύω όμως ακράδαντα πως όταν δουλεύεις αμείβεσαι. Αν κάτι το επιθυμείς πολύ, θα το πετύχεις μια μέρα, αυτό με έχει διδάξει η ζωή.
 Με το ντόπινγκ,  ποια είναι η σχέση σου;
Το ντόπινγκ είναι επιλογή.  Με έχουν πλησιάσει άνθρωποι, μου πρότειναν καλύτερες επιδόσεις, αλλά εγώ προτίμησα να μείνω  μακριά από αυτά τα κυκλώματα. Να μείνω εδώ, στη Χίο, ένας ρομαντικός αν θέλετε αθλητής. Φυσικά το έκανα και για λόγους υγείας.
 Μαζί με τα θετικά όμως, η Χίος έχει και αρνητικά για έναν πρωταθλητή;
Πράγματι, έτσι είναι. Κάνω προπόνηση με έναν  προπονητή, που έρχεται από την Αθήνα, αλλά αν ήμουν εκεί θα ήταν καλύτερα τα πράγματα ως προς τις προπονήσεις μου. Θα ήθελα να  φιλοξενηθώ σε κάποιο αθλητικό κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά δεν είναι εύκολο. Πάντως θα προσπαθήσω.
 Στα νέα παιδιά που θέλουν να σας μοιάσουν,  τι θα λέγατε;
Να αγαπάνε τον αθλητισμό με αγνά αισθήματα.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαφήμιση