Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Καλημέρα από Στοκχόλμη: Βοηθήστε να σώσουμε το Σάκη!, του Θοδωρή Πυλιώτη

Καλημέρα από Στοκχόλμη: Βοηθήστε να σώσουμε το Σάκη!, του Θοδωρή Πυλιώτη

26


 Περισσότερες από 500 υπογραφές συμπαράστασης υπάρχουν κάτω από το κείμενο που αφορά το Σάκη Βαγιάτα, ένα 50χρονο περίπου Έλληνα μόνιμο κάτοικο Στοκχόλμης Σουηδίας που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού.
       Λίγο καιρό μετά τη δική μας άφιξη στη Στοκχόλμη και τη νοσηλεία της Αγγελικής στο Κέντρο Αποκατάστασης του νοσοκομείου DANDERYD, γνωριστήκαμε με τον αδερφό του Σάκη, τον Παναγιώτη, που αναγκάστηκε να έρθει στη Σουηδία για να δει τι θα γίνει με την πορεία υγείας του αδερφού του.
      Για το θέμα έχει αναφερθεί με σχετικό δημοσίευμα στη στήλη  «ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» που διατηρούσε (πριν τις εκλογές) στην Ελευθεροτυπία (φύλλο 6ης Αυγούστου) ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης:
        «…Σε αντίστοιχη κατάσταση με την Αγγελική βρίσκεται και ένας Ελληνας μετανάστης στη Σουηδία, ο Σάκης Βαγιάτας. Δέχτηκε μια πισώπλατη κλοτσιά στο σβέρκο, από έναν γυμνασμένο στις πολεμικές τέχνες νεαρό Σουηδό, που τον έριξε κάτω και με ένα συνεργό του άρχισαν να τον χτυπούν μόνο στο κεφάλι. Οι γιατροί δεν διαπίστωσαν κανένα άλλο χτύπημα στο σώμα. Αυτά έγιναν στην είσοδο μιας παμπ, κάτω από τα άγρυπνα μάτια των σεκιουριτάδων που δεν έκαναν τίποτα, παρά το γεγονός πως θύτες και θύμα ήταν προηγούμενα στην παμπ που προστάτευαν από επεισόδια αυτού του είδους. Να σημειώσουμε πως θύτες και θύμα δεν γνωρίζονταν. Για την αιτία αυτής της απόπειρας ανθρωποκτονίας θα μάθουμε μόνο όταν μπορέσει να μιλήσει ο Βαγιάτας. Κάποιοι Ελληνες εδώ μιλούν για ρατσιστική επίθεση, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως οι νεαροί ήταν μέλη νεοναζιστικής οργάνωσης…».

      Στο δικτυακό τόπο που άνοιξαν φίλοι του Σάκη, εκδηλώνεται η συμπαράσταση για να συνεχιστεί η νοσηλεία του Σάκη σε ειδικό κέντρο και να μην τον πάνε στο σπίτι του, που παρά τη μέριμνα που θα υπάρχει από βοηθητικό προσωπικό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την περίθαλψη που παρέχεται σε ένα νοσοκομείο.
      Το κείμενο συμπαράστασης έχεις ως εξής:
      «Ο Σάκης Βαγιάτας, κάτοικος Στοκχόλμης από το 1978 ξυλοκοπήθηκε άγρια χωρίς ιδιαίτερο λόγο στις 22 Δεκεμβρίου του 2006 ( στην Στοκχόλμη ) και βρίσκεται μέχρι σήμερα , 10 μήνες μετά σε κώμα.
Ο δράστης καταδικάστηκε σε 1,5 χρόνo φυλάκιση και πρόστιμο 50.000 κορονών. Ο δικηγόρος του δράστη, έκανε έφεση για να αφεθεί ο δράστης ελεύθερος.
To δημοτικό διαμέρισμα Farsta του Δήμου Στοκχόλμης, αποφάσισε να στείλει τον Σάκη στον σπίτι του, παρά τις ρητές αντίθετες αποφάσεις των γιατρών τόσο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Karolinska αλλά και του νοσοκομείου Dandery.
To νοσοκομείο χρονίων νόσων-Utterns Sjukhem, όπου ο Σάκης βρίσκεται κατάκοιτος τώρα, είναι επίσης ενάντια στην απόφαση του δημοτικού διαμερίσματος Farsta. Πιθανή μεταφορά του Σάκη απο το νοσοκομείο χρονίων νόσων στο σπίτι του, συνεπάγεται άμεσο κίνδυνο για την ζωή του.
Ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση έχει ασκηθεί έφεση και η απόφαση για την τύχη του Σάκη βρίσκεται στα χέρια του διοικητικού δικαστηρίου (νομού) (δικαστήριο στο οποίο προσβάλλονται αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης σε πρώτο βαθμό).
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτήν την μεταχείριση του θύματος Σάκη και απαιτούμε να του δοθεί επιστημονική ιατρική φροντίδα και να αποδοθεί δικαιοσύνη και ο δράστης να τιμωρηθεί σύμφωνα με τον νόμο!»
      * Σαν πρώτο βήμα θα πρέπει όλοι να υπογράψουμε στην λίστα που υπάρχει γιαυτόν τον σκοπό στο διαδύκτιο.
      http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=1257
      Για όσους δεν ξέρουν σουηδικά, γράψτε το όνομα σας στο κενό που υπάρχει κάτω από την λέξη «Namn» (κάτω από την φώτο της κοπέλας) και πατήστε το «skriv under». Να γράφεται και την χώρα διαμονής σας με ένα κόμμα δίπλα στο όνομα. Για να δείτε την λίστα των υπογραφών πατήστε στα αριστερά το «Namn» και πατήστε το «Forum» αν θέλετε να αφήσετε και κάποιο σχόλιο.
      Ευχαριστώ όλα τα αδέρφια που είναι δίπλα μου!
      Παναγιώτης Βαγιάτας.».

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 30/10/2007 (dimokratiki.org)