Αρχική Απόψεις Aρθρα Αλέκος Γαϊτάνος: Ο ιδιότυπος εθελοντισμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Αλέκος Γαϊτάνος: Ο ιδιότυπος εθελοντισμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

12

 Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πολίτες παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα ενός ιδιότυπου εθελοντισμού από τη Νομαρχία Χίου.
Η φαιδρότητα που διακρίνει την υπόθεση σίγουρα δεν θα απασχολούσε κανέναν  εάν δεν επρόκειτο για τον τρόπο δημοκρατικής λειτουργίας οργάνων και τη διαχείριση δημόσιου χρήματος από φορείς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. 
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατά τρόπο απόλυτα θεμιτό σύναψε Προγραμματική Σύμβαση με την ΕΝΑ Χίου με αντικείμενο την καταγραφή των αξιόλογων πεζοπορικών διαδρομών του Νομού. Το κόστος του όλου εγχειρήματος ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20.000 ευρώ και ανατέθηκε σε δύο άτομα- εθελοντικά όπως αναφέρετε- ένα εκ των οποίων είναι εν ενεργεία Νομαρχιακός Σύμβουλος της παράταξης Λαμπρινούδη.
Η ανάθεση οποιουδήποτε έργου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης -άμεσα ή έμμεσα- σε Νομαρχιακό Σύμβουλο πιθανά εμπίπτει στα κωλύματα του άρθρου 21 του Νομαρχιακού Κώδικα. Σίγουρα όμως παραβιάζει τον άγραφο κώδικα δεοντολογίας που πρέπει να διακρίνει όλους όσους οι πολίτες έταξαν να διαχειρίζονται τις δημόσιες υποθέσεις τους.
Συνεπώς καμία επίκληση εθελοντισμού και διάθεσης για κοινωνική προσφορά μπορούν να αιτιολογήσουν την με αθέμιτο τρόπο ετσιθελική ανάληψη του έργου της χαρτογράφησης των πεζοπορικών διαδρομών της Χίου από το Νομαρχιακό Σύμβουλο Γιάννη Μισετζή.
Χωρίς να αμφισβητούνται οι γνώσεις και οι ευαισθησίες του εν λόγω Συμβούλου  για την ύπαιθρο του νησιού μας, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά ότι εξέλιπαν από τη Χίο, άλλοι αξιόλογοι άνθρωποι με ιδιαίτερες γνώσεις και ευαισθησίες που θα μπορούσαν να αναλάβουν το σημαντικό έργο της χαρτογράφησης των πεζοπορικών διαδρομών.
Ο ρόλος όλων θα πρέπει να είναι διακριτός σαφέστατα οριοθετημένος και απόλυτα εναρμονισμένος με τις επιταγές των πολιτών.
Οι πλειοδοσίες σε θέματα εθελοντισμού βλάπτουν τους εμπνευστές τους πολύ δε περισσότερο υπονομεύουν τους θεσμούς που τάχθηκαν να υπηρετήσουν.Αλέκος Γαϊτάνος
Επικεφαλής ΕΑΚ