Αρχική Νέα Οικονομία Απατεώνες εναντίον νομοταγών

Απατεώνες εναντίον νομοταγών

15

Ενα από τα ηχηρά μηνύματα που έστειλε η προχθεσινή μεγάλη απεργία στην κυβέρνηση ήταν να μην επιβαρύνει αδίκως τους νομοταγείς πολίτες, αλλά να συλλάβει τους απατεώνες. Το μήνυμα αυτό δεν ελήφθη. Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πολιτικό κόστος από τη σύλληψη της εισφοροδιαφυγής είναι πολύ μεγαλύτερο από το πολιτικό κόστος που της δημιουργεί η καθολική αντίδραση στον τρόπο που αντιμετωπίζει το Ασφαλιστικό. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους φοροφυγάδες, τους καταπατητές δημόσιας γης και όλους τους παρανόμους που πλουτίζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου με τις πλάτες της δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης.


Αποφεύγοντας να συλλάβει τους απατεώνες, η κυβέρνηση συστηματικά εφορμά κατά των νομοταγών. Ενώ η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ ετησίως, η παραοικονομία κυμαίνεται στο 30% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 75 δισ. ευρώ περίπου και η φοροδιαφυγή ακουμπάει τα 10 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση αντί να φροντίσει να συλλάβει τους παραβάτες προσπαθεί να αναπληρώσει τις απώλειες αυτές επιβαρύνοντας τους ασφαλισμένους και τους νομοταγείς φορολογουμένους.


Το βάρος του ασφαλιστικού προβλήματος μετατίθεται αδίκως στις πλάτες των ασφαλισμένων ενώ το ίδιο το Δημόσιο χρωστάει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και η διαπιστωμένη εισφοροδιαφυγή κάθε χρόνο από τους εργοδότες φτάνει τα 4 δισ. ευρώ.


Το ίδιο συμβαίνει με τη φορολογία. Ο προϋπολογισμός του 2008 προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 6,24 δισ. ευρώ, ποσόν που ασφαλώς θα κληθούν να καλύψουν αποκλειστικά και μόνο αυτοί που πληρώνουν φόρους και όχι οι φοροφυγάδες.


Η φορολογική λαίλαπα του 2008 περιλαμβάνει νέους φόρους 2,270 δισ. ευρώ από την άμεση φορολογία και 3,970 δισ. ευρώ από την έμμεση, μέσω της αύξησης του ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή, της εξίσωσης του φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, της επιβολής ενιαίου φόρου κατοχής ακινήτων σε όλους τους ιδιοκτήτες και της νέας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Αν αυτά δεν φτάσουν για να ταΐσουν τη βουλιμική δημόσια διοίκηση θα υπάρξει εκτάκτως και αύξηση του ΦΠΑ. Κανένα μέτρο δεν πήρε η κυβέρνηση για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή και να εντοπισθούν επιτέλους οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που επιτρέπουν στους παρανόμους να πλουτίζουν εις βάρος όλων.


Παρά τις πομφόλυγες περί πάταξης της διαφθοράς στο Δημόσιο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καταφέρει τίποτε, αλλά και δεν έχει καν προσπαθήσει. Καμία από τις καταγγελίες που φτάνουν στα υπουργεία δεν έχει ελεγχθεί σε βάθος και η προσπάθεια «κουκουλώματος» των παρανομιών είναι συντονισμένη και πολύ αποτελεσματική. Η συγκάλυψη γίνεται ασφαλώς από τις ίδιες τις υπηρεσίες τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει. Είναι λοιπόν θέμα ανικανότητος της κυβέρνησης ή κακής πρόθεσης; Δυστυχώς είναι θέμα κακής πρόθεσης. Εκατοντάδες κομματικά στελέχη έχουν επανδρώσει τις ηγεσίες αυτών των φαύλων δημοσίων υπηρεσιών και νέμονται τα οφέλη της θέσης τους. Η κυβέρνηση, αν ήθελε, θα μπορούσε να εντοπίσει τις παρανομίες και τους παρανομούντες. Αν το κάνει όμως θα χρειαστεί να συλλάβει τα δικά της κομματικά στελέχη και να εξοντώσει τους δικούς της κομματικούς μηχανισμούς. Αυτή η πελατειακή σχέση δημόσιας διοίκησης και κυβέρνησης είναι που συντηρεί όλα αυτά τα χρόνια τη διαφθορά στο Δημόσιο. Και υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αντιμετωπισθεί ούτε η φοροδιαφυγή ούτε η εισφοροδιαφυγή ούτε τα λαδώματα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Οσο επιτρέπει η κυβέρνηση στα κομματικά της στελέχη να λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, οι νομοταγείς πολίτες διαρκώς θα αναγκάζονται να πληρώνουν το κόστος αυτής της λεηλασίας.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής, άρθρο το Γρ. Νικολόπουλου