Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Πρακτικά από την τοποθέτηση της βουλευτή Νομού Χίου Ελπίδας Τσουρή, επί του...

Πρακτικά από την τοποθέτηση της βουλευτή Νομού Χίου Ελπίδας Τσουρή, επί του προϋπολογισμού για το 2008.

5

 Πρακτικά από την τοποθέτηση της βουλευτή Νομού Χίου Ελπίδας Τσουρή, επί του προϋπολογισμού για το 2008.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η συζήτηση του Προϋπολογισμού μπορεί πραγματικά να είναι μία συζήτηση, η οποία θα αποκαλύπτει προθέσεις και πολιτικές, θα φέρνει στο φως κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αυτούς που δεν αποκαλύπτονται ούτε διακηρύσσονται, αυτούς που εμπεριέχονται στη μυστική ατζέντα της Κυβέρνησης, γι’ αυτό και σπεύδω από την αρχή της τοποθέτησής μου να επισημάνω ότι ο Προϋπολογισμός του 2008, τον οποίο ας μην ξεχνάμε ότι η Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επικαλέστηκε ως εθνικό λόγο για την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, είναι πολιτικά ανακόλουθος, οικονομικά αναποτελεσματικός και κοινωνικά άδικος.


Πολιτικά ανακόλουθος, γιατί οι περίφημες πλέον δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, όταν δεν διαψεύδονται στην πράξη με προκλητικό τρόπο. Η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, η έμπρακτη εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών αλληλεγγύης, πράγματα για τα οποία η Νέα Δημοκρατία κομπορρημονούσε προεκλογικά, δεν αποτελούν μέρος της εφαρμοζόμενης εισοδηματικής πολιτικής που περιέχεται στον Προϋπολογισμό. Πολιτικά ανακόλουθος, γιατί, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, υποσκάπτει τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους, πλήττει την κοινωνική συνοχή, κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.


Οικονομικά αναποτελεσματικός, γιατί στα μεγάλα ζητούμενα της ανάπτυξης και της απασχόλησης δεν περιέχει απαντήσεις γι’ αυτά που πρέπει να είναι οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής. Το γεγονός αυτό δεν συγκαλύπτεται από τις οικονομικές αλχημείες στις οποίες μάς έχει συνηθίσει να προσφεύγει η Κυβέρνηση και αναφέρομαι στην αναθεώρηση του Α.Ε.Π. και τον πολλαπλασιασμό του με αμφίβολης ποιότητας ταχυδακτυλουργίες.


Οικονομικά αναποτελεσματικός, γιατί η πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να μην θίξει τα υψηλά εισοδήματα θα φέρει τραγική υστέρηση στον τομέα των εσόδων. Στο βάθος, βεβαίως, του κήπου, στο βάθος του μυαλού υπάρχει η περαιτέρω αύξηση του Φ.Π.Α. που θα πλήξει κυρίως την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και την οποία υπονοεί, αφήνει να αιωρείται ποικιλοτρόπως.
Κοινωνικά άδικος, τέλος, γιατί η κοινωνική του στόχευση είναι εμφανής. Από τον Προϋπολογισμό του 2008 πλήττονται βάναυσα οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.


Οι αυξήσεις που περιέχονται σε μισθούς και συντάξεις όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τον πληθωρισμό και τις απώλειες του εισοδήματος λόγω του κύματος της ακρίβειας,  αλλά αποτελούν εμπαιγμό σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Η αύξηση των έμμεσων φόρων της κατ’ εξοχήν άδικης φορολογίας αποκαλύπτει τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Ή για να μεταχειριστώ ένα πρόσφατο παράδειγμα το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο απαλλάσσει από φόρους τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και επιβαρύνει τη στέγη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
Όχι μόνο δεν προωθεί, έστω, και στοιχειώδεις πολιτικές αναδιανομής, αλλά βρίσκει στα χαμηλά εισοδήματα το βασικό αιμοδότη μιας υπέρογκης κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.


Η προσφυγή στο δανεισμό χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών επιβεβαιώνει και αποδεικνύει αυτή τη διαπίστωση. Αυτή η πολιτική σας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της Κυβέρνησης απορρίπτεται από την κοινωνία στο σύνολό της. Για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες η κοινή γνώμη δεν αρκείται σε μία διάχυτη δυσφορία, αλλά αναπτύσσει σαφείς και προσδιορισμένες αντιστάσεις. Απαιτεί ρήξεις και συγκρούσεις με την εφαρμοζόμενη από την Κυβέρνηση πολιτική.
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε αντίθεση με την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος τεκμηριώνουν την πορεία προς μία συνολική ρήξη με την κυβερνητική πολιτική.


Εμείς, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., πιστεύουμε σ’ αυτές τις κοινωνικές αντιστάσεις. Θεωρούμε, ότι μπορούν να επιτευχθούν ευρύτερες συνθέσεις στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, στους αγώνες για την ανατροπή μιας ανάλγητης και άδικης πολιτικής με συντονισμό των ενεργειών, με συνεργασίες και με συναντίληψη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ζητούμενη για ‘μας είναι η πολιτική έκφραση των κοινωνικών αντιστάσεων, η διαμόρφωση εναλλακτικών λύσεων και συνθέσεων. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικές διέξοδοι από το τέλμα που μας οδηγεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό απαιτεί η κοινωνία.
Απαιτεί πρωτοβουλίες, συνεργασίες, τολμηρές πολιτικές που θα υπερβαίνουν ακόμα και στρεβλώσεις και αδιέξοδα του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση και στο πλευρό της κοινωνίας πορευόμαστε και εργαζόμαστε με συνέπεια.
Ευχαριστώ.