Αρχική Νέα Τοπικά Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες (18 Δεκεμβρίου 2007)- Μήνυμα ΓΓ του ΟΗΕ

Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες (18 Δεκεμβρίου 2007)- Μήνυμα ΓΓ του ΟΗΕ

8

 Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες (18 Δεκεμβρίου 2007)


Μήνυμα του Μπαν Γκι-Μουν, Γ.Γ. OHE


Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2007« Σήμερα εορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες, μια Ημέρα που χρόνο με το χρόνο αποκτά και περισσότερο  νόημα.


Ο συνδυασμός  της  παγκοσμιοποίησης με τις αυξανόμενες ανισότητες στο βιοτικό επίπεδο  τόσο  στο εσωτερικό όσο και μεταξύ των κρατών, προκαλεί   την παγκόσμια αύξηση της διασυνοριακής μετανάστευσης.


Σήμερα,  αυτοί που  ζουν έξω από τη χώρα  γέννησης τους είναι περισσότεροι από  ποτέ. Για το  2007 υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια άνθρωποι.


Πίσω από αυτό το τεράστιο νούμερο κρύβονται προσωπικές ιστορίες. Η ιστορία του εξειδικευμένου μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, του παράνομου αγρότη, της γυναίκας που έπεσε θύμα εκμετάλλευσης, του πρόσφυγα  που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του και αμέτρητες άλλες ιστορίες.


Παρόλο που οι ιστορίες των μεταναστών  είναι διαφορετικές, είναι ξεκάθαρο ότι οι μετανάστες στο σύνολό τους  δεν πρέπει να θεωρούνται βάρος.


Οι μετανάστες συχνά οδηγούνται από την προσδοκία μιας καλύτερης ζωής. Αναζητούν ένα ασφαλέστερο, πιο ευνοϊκό μέλλον για τα παιδιά τους και επιθυμούν να εργαστούν γι’ αυτό. Όταν  τους δίνεται  η ευκαιρία να αποδείξουν επί ίσοις όροις τις ικανότητές τους, η μεγάλη  πλειοψηφία των μεταναστών αποτελεί κέρδος για την κοινωνία.


Εκατομμύρια μετανάστες παρέχουν απαραίτητες υπηρεσίες στις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών διαμονής τους. Ταυτόχρονα  στηρίζουν τις οικογένειες και τις κοινότητές τους στις πατρίδες τους όπου τα   εμβάσματά τους  ενισχύουν την εθνική οικονομία.


Δυστυχώς, σπάνια αναγνωρίζεται  η  συνεισφορά των μεταναστών. Αντιθέτως, συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με την κακομεταχείριση και τις  διακρίσεις, από την απουσία μηχανισμών προστασίας έως τις διακρίσεις των  εθνικών νομοθεσιών. Σε ακραίες περιπτώσεις, γίνονται θύματα ρατσιστικών ή ξενοφοβικών επιθέσεων.


Πολλές σημαντικές δικλείδες ασφαλείας περιλαμβάνονται στη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους, αλλά μέχρι σήμερα αυτή έχει επικυρωθεί μόνο από 37 χώρες. Προτρέπω όλα τα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει ή προσχωρήσει στη Σύμβαση να το πράξουν όσο το δυνατόν συντομότερα, διασφαλίζοντας έτσι την πλήρη και αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.


Πέρα από τη δράση για αυτό το σημαντικό σύμφωνο,  πρέπει να διαρθρώσουμε τις επικρατούσες  παρανοήσεις  και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο σχετικά με την πολύτιμη οικονομική, πνευματική  και κοινωνική συνεισφορά των μεταναστών τόσο στις χώρες καταγωγής όσο και στις χώρες υποδοχής τους. Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες, ας αντικαταστήσουμε τις διακρίσεις  με την κατανόηση, για  να κερδίσουν έτσι  όχι μόνο οι  μετανάστες αλλά όλος ο κόσμος» .