Αρχική Νέα Τοπικά Δώρο στη Χίο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο από τον εφοπλιστή Π. Τσάκο!

Δώρο στη Χίο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο από τον εφοπλιστή Π. Τσάκο!

6

 Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο έκανε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος το Σάββατο  το πρωί (15/12) στο νησί μας, παραδίδοντας ένα ελικόπτερο που θα  βοηθάει σε διαδικασίες έρευνας,  διάσωσης, πρόληψης πυρκαγιών και φυσικά στην πυρόσβεση.

 «Κάναμε αυτή την κίνηση για να προστατέψουμε το λίγο πράσινο που έχει απομείνει. Αυτά τα λίγα πεύκα που έχουμε κυρίως πάνω στα Καρδάμυλα, που μερικά τα έχουμε φυτέψει εμείς οι ίδιοι από παιδάκια ως ναυτοπρόκοποι, τα έχουμε καθαρίσει, τα έχουμε ποτίσει κουβαλώντας το νερό από το πηγάδι και τώρα τα βλέπουμε και τα καμαρώνουμε και η ψυχή μας τρέμει μήπως τα χάσουμε κι αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Τσάκος, τονίζοντας ότι το ελικόπτερο θα εδρεύει στα Καρδάμυλα, ανήκει κυρίως στις Βόρειες περιοχές του νησιού και αν δεν έχουν αυτές πρόβλημα, τότε θα εξυπηρετεί όλες τις υπόλοιπες.
Ωστόσο, ανησυχίες υπάρχουν για το αν θα παραμείνει και το κρατικό ελικόπτερο στη Χίο. Ο Βουλευτής Χίου Γιάννης Κοσμίδης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αναφέροντας: «Σίγουρα τα μέτρα πυροπροστασίας θα συνεχιστούν και δεν θα φύγει το κρατικό ελίκόπτερο. Επίσης  θα ενισχυθεί και περεταίρω η παρουσία τους γιατί είναι απαραίτητη».
Σύμφωνα με τον Νομάρχη Χίου, Πολύδωρο Λαμπρινούδη, το ιδιωτικό αυτό συμπληρωματικό ελικόπτερο, προσφοράς της εταιρίας Τsakos  shipping company, θα συμβάλει ουσιαστικά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες με τις φωτιές. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο καπετάν Π. Τσάκος είχε δεσμευτεί τον Αύγουστο ότι θα δωρίσει το ελικόπτερο και κράτησε την υπόσχεσή του. «Στις 15 Αυγούστου ήμασταν στα Καρδάμυλα στη γιορτή του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου και τότε μας ενημέρωσαν ότι έχει φωτιά στη νότια Χίο και αναγκαστήκαμε να φύγουμε. Τότε ο καπετάν Π. Τσάκος είχε ανακοινώσει σε μένα προσωπικά, ότι του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε ακόμη ένα μέσο πυρόσβεσης, ένα ελικόπτερο το οποίο θα συντηρεί για να σωθούν τα δάση που έχουν απομείνει. Γι’ αυτόν τον λόγο ευχαριστούμε τον καπετάν Π. Τσάκο και την εταιρία του», ανέφερε.
Ο Δήμαρχος των Καρδαμύλων, διπλά ικανοποιημένος, αφού εκτός του ότι το ελικόπτερο θα προστατεύει ολόκληρο το νησί θα εδρεύει και θα εξυπηρετεί πρώτα τα Καρδάμυλα, δήλωσε: «Με το ελικόπτερο αυτό η Χίος εξοπλίζεται ακόμα περισσότερο. Σε συνδυασμό με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, όσον αφορά τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής και σε συνεργασία με το στρατό θα έχουμε να κάνουμε πολύ πιο εύκολο έργο στη συνέχεια».
Το Σάββατο το πρωί ακολούθησε επίδειξη του ελικοπτέρου, το οποίο μάζευε νερό από τη θάλασσα και το έριχνε στο αεροδρόμιο.
 Ο πιλότος του ελικοπτέρου Κώστας Τσακιρίδης, δήλωσε ότι το ελικόπτερο αυτό μπορεί να κάνει δουλειά πιο γρήγορα απ’ ό,τι τα μεγάλα και ότι μέσα σ’ ένα δεκάλεπτο το πολύ μπορεί να ετοιμαστεί και να δράσει. Επίσης τόνισε ότι μπορεί να πετάξει μέχρι και με 8 μποφόρ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, (dimokratiki.org)