Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Καταγγέλλουν παραβιάσεις στα… Ιμια

Καταγγέλλουν παραβιάσεις στα… Ιμια

10

Η Άγκυρα, παραμονές της επίσκεψης Καραμανλή, εγείρει και πάλι θέμα βραχονησίδων. Προβληματισμός στο Μαξίμου, καθώς είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί η Αθήνα σε μια ατζέντα τουρκικών διεκδικήσεων


Και θέμα Ιμίων επιχειρεί να εγείρει εκ νέου η Αγκυρα εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Τουρκία, με μπαράζ διαβημάτων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για δήθεν παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων στα… «Καρντάκ».


Το τελευταίο τουρκικό διάβημα επιδόθηκε την Τετάρτη και αφορά και αυτό, υποτιθέμενη παραβίαση των.. τουρκικών χωρικών υδάτων στα Ιμια, από σκάφη του ελληνικού Λιμενικού, που έσπευσαν για την προστασία Ελλήνων ψαράδων που αυτήν την εποχή αλιεύουν τσιπούρες στην περιοχή.


Είναι χαρακτηριστικό ότι και αυτό το διάβημα, όπως και τα προηγούμενα (τέσσερα τουλάχιστον εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου), στηρίζεται στα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, το οποίο μάλιστα καταγράφει στο διάστημα 7-26 Δεκεμβρίου… 26 περιπτώσεις «παραβίασης» των τουρκικών χωρικών υδάτων στα Ιμια.


Τις εντάσσουν στην Τουρκία
Η Αγκυρα, παραμονές της επίσκεψης του κ. Καραμανλή, κάνει πλέον λόγο όχι μόνο για αμφισβητούμενο καθεστώς των Ιμίων (και των άλλων βραχονησίδων του Αιγαίου), αλλά τις εντάσσει και στην τουρκική επικράτεια.


Είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ σε όλες τις εκδόσεις του κάνει λόγο για την ανάγκη «διμερούς διάλογου» για τον καθορισμό της κυριαρχίας σε νησίδες, βραχονησίδες και βράχους στο Αιγαίο, στο κεφάλαιο για τα «Καρντάκ» προβάλλει τον ισχυρισμό ότι οι βραχονησίδες «απέχουσες μόλις 3, 8 μίλια από την τουρκική ακτή ανήκουν στην Τουρκία και η ελληνική πρόκληση εναντίον της τουρκικής εθνικής κυριαρχίας δεν στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο».


Με τα διαβήματα αυτά σχετικά με τα Ιμια επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο το κλίμα εν όψει της επίσκεψης του κ. Καραμανλή στην Τουρκία 23-25 Ιανουαρίου και υπάρχει πλέον διάχυτος προβληματισμός για το εάν τελικά η εκπλήρωση μιας τυπικής υποχρέωσης (όπως θεωρούσε την επίσκεψη το Μέγαρο Μαξίμου) θα χρησιμοποιηθεί από την τουρκική πλευρά για να εγκλωβίσει την ελληνική κυβέρνηση σε μια ατζέντα που θα περιλαμβάνει παλιές και νέες διεκδικήσεις.


Ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο η Αγκυρα «προετοιμάζει» την επίσκεψη διαφαίνεται και από τη διαρροή σε τουρκικά ΜΜΕ της διαμαρτυρίας της Τουρκικής Ιστορικής Κοινότητας (ΤΤΚ) που κατήγγειλε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που αρνείται να συνεργασθεί ώστε να καταγραφούν τα τουρκικά και οθωμανικά μνημεία που υπάρχουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της έκδοσης του «Τουρκικού Ιστορικού Ατλαντα».


Στο θέμα της υποτιθέμενης καταστροφής των οθωμανικών μνημείων στη Ρόδο και στη Δωδεκάνησο είχε κάνει ειδική αναφορά το τουρκικό ΓΕΕΘΑ στο περίφημο δημοσίευμά του για την «Αλωση της Ρόδου» που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα.


ΝΕΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου


Ενα ακόμη αρνητικό μήνυμα έστειλε χθες η Τουρκία, καθώς τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.


Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών αποφεύγεται η στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της «βελτίωσης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η Αγκυρα είχε δεσμεύσει χθες περιοχή μεταξύ της Χίου και της Σάμου για τη διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης που έδωσε την ευκαιρία στην τουρκική αεροπορία να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο.


Τα 17 αεροσκάφη σε δύο σχηματισμούς προέβησαν σε 3 παραβάσεις εντός του FIR Αθηνών και σε 18 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.


Τα 4 τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και κατά τη διάρκεια της αναγνώρισής τους από ελληνικά έγινε μια εμπλοκή.


Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι δύο τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τους Φούρνους για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα, καθώς έχει ήδη καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση 200% των περιπτώσεων υπερπτήσης τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και νησίδες εντός του 2007.


Πηγή: Έθνος, 28/12/2007