Αρχική Νέα Τοπικά Παντελής η απουσία της Χίου από τα “χειμερινά” Θεοδωράκεια

Παντελής η απουσία της Χίου από τα “χειμερινά” Θεοδωράκεια

10

Χειμερινές εκδηλώσεις με «Θεοδωράκεια» στη Σμύρνη με συμμετοχή Μυτιλήνης.


Όταν πριν λίγους μήνες ο Αντώνης Λάρδας,- εμπνευστής μαζί με το Μάρκο Μεννή του θεσμού των «Θεοδωράκειων»- ασκούσε   σκληρή κριτική κατά της σημερινής δημοτικής αρχής Χίου, επειδή άφησαν το θεσμό που γέννησε η Χίος να τον πάρουν και να το αξιοποιήσουν προς όφελός τους άλλες περιοχές και μάλιστα  ερήμην και εν απουσία μας, εν ονόματι της αντιπολίτευσης που «μηδενίζει τα πάντα», δεν έγινε ίσως όσο θα έπρεπε πιστευτός.


Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία, δυστυχώς, να επανέλθουμε καυτηριάζοντας για μια ακόμα φορά την ανικανότητα της Χίου, της δημοτικής αρχής εν προκειμένω,  να διατηρήσει και να εξελίξει αυτό το μοναδικό πλεονέκτημα που δημιουργήθηκε εδώ στη γενέτειρα του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που έδωσε το όνομά του στο θεσμό.


Αυτές τις ημέρες στη Σμύρνη παρουσιάστηκε μια έκθεση  φωτογραφίας Ελλήνων φωτορεπόρτερ,  με θεματολογία από τα ελληνικά καμένα δάση του περασμένου καλοκαιριού.


Γιατί στη Σμύρνη; Γιατί  «όταν η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και η Ένωση Φωτορεπόρτερ ζήτησαν από τον υπουργό πολιτισμού να εκθέσουν στο μετρό αυτές τις εικόνες,  ο κ. Λιάπης δεν απάντησε καν».


«Η έκθεση έφθασε ως εδώ χάρη σε έναν θεσμό που συνδιοργανώνουν Έλληνες και Τούρκοι, τα Θεοδωράκεια. Είναι δήμαρχοι και νομάρχες που επιμένουν να συνεργάζονται, να συνδημιουργούν, να ψάχνουν μια κοινή γλώσσα.  Όλοι αυτοί έχουν απλώσει ένα δίκτυ φιλίας πάνω από τα νησιά του Β.Αιγαίου και τη μικρασιατική ακτή, που συντονίζει διάφορες δράσεις, με πρωτεργάτη τον Μίκη Θεοδωράκη», γράφει στο σχετικό άρθρο της στο «Ε» της «Ελευθεροτυπίας» (24/3), η  Ντίνα Δασκαλοπούλου.


Πάλι καλά που δεν έγραψε πως πρωτεργάτης αυτών των δράσεων είναι η Μυτιλήνη, η οποία συμμετέχει σε αυτή τη δράση,  και  αποτελεί μάλιστα  το δεύτερο σταθμό περιοδείας της έκθεσης, με τρίτο τη Θεσσαλονίκη. Η Χίος είναι απούσα από αυτή τη δράση, απούσα παντελώς  από κάθε πρωτοβουλία που ενεργοποιεί  τα «Θεοδωράκεια» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο λίγες ημέρες μέσα στο κατακαλόκαιρο.


Το θεσμό, που έπρεπε να φέρει τη σφραγίδα της Χίου παντού και πάντα, δεν υποστήριξε η παρούσα δημοτική αρχή  ως όφειλε.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Δημοκρατική, 28/12/2007