Αρχική Νέα Τοπικά Μέσω ΣΥΔΗΝΟΧ πιέζει οφειλέτες δήμους η ΔΕΥΑΧ

Μέσω ΣΥΔΗΝΟΧ πιέζει οφειλέτες δήμους η ΔΕΥΑΧ

6

Με εντάσεις και απειλές για αποχωρήσεις, ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΣΥΔΗΝΟΧ, χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Χίου.
Αιτία για την έκρυθμη  ατμόσφαιρα  ήταν η εξώδικη επιστολή της ΔΕΥΑΧ προς τον δήμο Ομηρούπολης για χρέος βιολογικού, ύψους 58.000 ευρώ.


Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ομηρούπολης κ . Γ.   Μαλαφή, το οξύμωρο σε αυτό το σκηνικό ήταν ότι χωρίς να το γνωρίζει κανείς το συγκεκριμένο ποσό είχε βεβαιωθεί στην Εφορία από τον Μάιο του 2007, προσωπικά στον πρώην δήμαρχο κ. Δ. Παπαληό, με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα!


Ο κ. Παπαληός, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την «προσωποποίηση», όπως είπε, της οφειλής του δήμου Ομηρούπολης, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο χρέος αφενός αφορούσε χρονική περίοδο που ο ίδιος δεν ήταν δήμαρχος (1999-2000) και αφετέρου εκδόθηκε στο όνομα του  σε περίοδο που δήμαρχος είναι ο κ. Μαλαφής». Παράλληλα ο κ. Παπαληός χαρακτήρισε «απαράδεκτη την διαδικασία που ακολούθησε η ΔΕΥΑΧ  για την οποία επί  6 μήνες δεν γνώριζε κανείς τίποτα».


Ο κ. Μαλαφής από την πλευρά του, ζήτησε «τη  δέσμευση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΧ έτσι ώστε να τακτοποιηθεί το θέμα μέχρι 31-12» αλλιώς απείλησε ότι «μαζί με μέλη της ΤΕΔΚ, θα αποχωρήσει από την συνεδρίαση». Ανέφερε ακόμη  ότι δεν «είχε καμιά γνώση του θέματος μέχρι τις 21-12 που έφθασε στον δήμο Ομηρούπολης η εξώδικη επιστολή».


Η μόνη «δέσμευση» τελικά που έλαβε η ΔΕΥΑΧ έναντι του δήμου Ομηρούπολης είναι ότι θα «εξεταστεί γιατί το χρέος βεβαιώθηκε στον πρώην δήμαρχο», αλλά και αυτό μετά την 1/1 2008.
Στη συνεδρίαση του ΣΥΔΗΝΟΧ , που ασχολήθηκε σε μεγάλο  μέρος της με τις οφειλές προς την ΔΕΥΑΧ, ο πρώην πρόεδρος της  κ. Μ. Φυτούσης κατέθεσε πρόταση ως προς την «ρύθμιση των οφειλών των όμορων δήμων, σύμφωνα με την οποία,  η ΔΕΥΑΧ    πρέπει να προβεί άμεσα σε πλήρη και λεπτομερή καταγραφή του συνόλου των λειτουργικών εξόδων του βιολογικού. Το ποσό που θα προκύψει, να κατανεμηθεί αναλογικά στους εμπλεκόμενους δήμους έτσι ώστε ο κάθε δήμος να λάβει γνώση του ποσού που του αναλογεί και να το εντάξει στον ετήσιο προϋπολογισμό του. Τέλος τα δημοτικά συμβούλια θα πρέπει να επικυρώσουν αυτή την απόφαση ενώ θα προστεθεί όρος που θα αναφέρει ότι ουδείς προϋπολογισμός θα εγκρίνεται αν δεν υπάρχει τέλος χρήσης Βιολογικού καθαρισμού», καταλήγει η πρόταση του κ. Φυτούση.


Στην συνεδρίαση  του Συδηνοχ εξετάστηκε το θέμα της εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή Κοντάρι με τον κ. Μουρούνα να δηλώνει ότι « προχωρούν οι  διαδικασίες για την έγκριση της περιοχής, η οποία τελικά δεν ανήκει στον δήμο Χίου, όπως νόμιζαν αρχικά, αλλά στην κτηματική υπηρεσία».


Ενστάσεις ως προς την περιοχή κατέθεσε ο κ. Φυτούσης λέγοντας ότι «δεν μπορούν να μπουν οι αφαλατώσεις μέσα στην  πόλη», ενώ τόνισε ότι «θα ξεσηκωθούν οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρώντας για την καταστροφή της παραλίας».

Γ.Μουρούνας: Το έλλειμμα των 700  χιλ. δεν είναι έλλειμμα!
Στις καταγγελίες του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΧ Μιχάλη Φυτούση, ότι εκτοξεύτηκε στα ύψη το ταμειακό έλλειμμα της ΔΕΥΑΧ, αφού από 435.121 ευρώ που ήταν πέρσι, έφτασε τα 707.033ευρώ, και αιτία γι’ αυτό, είναι κυρίως η μεγάλη κατανάλωση ρεύματος των γεωτρήσεων,  που  «δούλευαν στο full, αλλά νερό στα υδρόμετρα δεν πήγε», απαντά σήμερα ο νυν πρόεδρος Γιάννης Μουρούνας, λέγοντας « ότι η διαφορά των 700.000 ευρώ ανάμεσα στις εισπράξεις από πωλήσεις και τα έξοδα της επιχείρηση δεν είναι σε καμιά περίπτωση καθολικό έλλειμμα.»


Μη δίνοντας καμιά άλλη εξήγηση γι αυτό το έλλειμμα παρά μόνο πληροφορίες  που επί της ουσίας δεν απαντούν, ο κ. Μουρούνας διευκρινίζει ότι:
«…Όλα τα έξοδα  μειώθηκαν θεαματικά (δεν πληρώσαμε μάλλον τραπεζώματα) και τα μόνα που αυξήθηκαν ήταν μισθοδοσίες και λογαριασμοί ρεύματος. Οι τιμές για τη χρήση νερού και αποχέτευσης από τους απλούς καταναλωτές και οι κλίμακες δεν άλλαξαν δηλαδή η αύξηση για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι ΜΗΔΕΝ.


Η καθαρή οικονομική θέση της ΔΕΥΑΧ αυτή τη στιγμή είναι Χρέη ΜΗΔΕΝ (δεν έχει ξαναγίνει αυτό ε;) και ρευστό πάνω από εξακόσιες χιλιάδες ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε, μέσα σε ένα χρόνο, για  έργα ξεπερνούν τα 8. 300 000 ευρώ.

Η υδροδότηση της πόλης από τα νερά της βορειοανατολικής Χίου είναι από τις τρεις Δεκέμβρη πραγματικότητα…»

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Δημοκρατική, 28/12/2007