Αρχική Νέα Τοπικά Κύριε υπουργέ ΓΙΑΤΙ;

Κύριε υπουργέ ΓΙΑΤΙ;

16

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ


Με χθεσινή του ερώτηση προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργο Βουλγαράκη, ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης αποκάλυψε την ύπαρξη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου». Η οποία, μάλιστα, δημιουργήθηκε ακόμα και πριν την προαναγγελία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, της δημιουργίας του «Φεστιβάλ Αιγαίου Αρχιπελάγους». Το «Ε», με αφορμή την ερώτηση αυτή του κ. Σηφουνάκη, ερεύνησε την υπόθεση και με στοιχεία που δημοσιοποιεί σήμερα, αποδεικνύει ότι η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία δημιουργήθηκε με αποκλειστικό σκοπό την εξωθεσμική χρήση χρηματικών ποσών που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ήταν μάλιστα τέτοια η βιασύνη για τη δημιουργία της εταιρείας, που ως έδρα της δηλώθηκαν οι αποθήκες και τα γραφεία του πολιτιστικού συλλόγου της Επάνω Σκάλας στην οδό Αγίου Γεωργίου 3. Ήδη δε, υπήρξε και η πρώτη χρηματοδότηση ύψους 321.000 ευρώ. (Περίπου 107 εκατομμύρια παλιές δραχμούλες!)

 

Έδρα της εταιρείας γραφεία και αποθήκες του συλλόγου «η Επάνω Σκάλα» με πρόεδρο τον κ. Μάκη Βενέτα, υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

  


 

Με την ερώτηση του στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και μάλιστα παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Νίκος Σηφουνάκης ζητά να ενημερωθεί σχετικά για την όποια σχέση του υπουργείου Αιγαίου με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Oι φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου». Συγκεκριμένα, ο κ. Βουλγαράκης ερωτάται: «Αν στην  αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με τον τίτλο “Φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου” συμμετέχουν ως εταίροι, συνεργάτες του υπουργού με οιαδήποτε σχέση εργασίας με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ή αν στο παρελθόν αυτοί υπήρξαν συνεργάτες του υπουργού με οιαδήποτε σχέση εργασίας με τα υπουργεία  Δημόσιας  Τάξης ή Πολιτισμού, όταν στα υπουργεία αυτά θήτευσε ο κ. Βουλγαράκης; Ποια η σχέση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας  με τον τίτλο “Φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου” με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Αιγαίου Αρχιπελάγους; Αν υπήρξαν χρηματοδοτήσεις και τι ύψους ως τώρα από το υπουργείο  Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προς την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με τον τίτλο “Φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου”».

 

Τι έκανε το υπουργείο
Η δημοσιογραφική έρευνα με αφορμή την ερώτηση του Νίκου Σηφουνάκη, έφερε στο φως στοιχεία αυτής της εξωθεσμικής λειτουργίας του υπουργείου Εμπορικής Nαυτιλίας, Αιγαίου και Nησιωτικής Πολιτικής. Μια πρακτική, προκειμένου «το φεστιβάλ να γίνει, γιατί αλλιώς δεν θα γινόταν» όπως παραδεχόταν χθες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου.


 

Ο υπουργός Εμπορικής Nαυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης, μαζί με τον υφυπουργό Πάνο Καμμένο και το γενικό γραμματέα Χρήστο Κουρούση στη συνέντευξη τύπου για το νέο θεσμό. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που υλοποιεί το φεστιβάλ με εξωθεσμική διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού είχε ήδη συσταθεί.

Στις 29 του περασμένου Νοεμβρίου, μόλις δηλαδή δυο μήνες μετά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης και τη δημιουργία του Υπερ-υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογράφεται το καταστατικό της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με τον τίτλο «Φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου». Εταίροι με μετοχικό κεφάλαιο 500 ευρώ ο καθένας, οι Χρήστος Διακάκης του Γερασίμου και Διονύσιος Διονυσόπουλος του Διονυσίου, στενοί συνεργάτες του κ. Βουλγαράκη κατά τη θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού και μελλοντικοί συνεργάτες -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- του υπουργού στο νέο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όταν υλοποιηθεί ο νέος Οργανισμός του.
Έδρα της εταιρίας ορίζεται ο Δήμος Μυτιλήνης και συγκεκριμένα η οδός Αγίου Γεωργίου 3, όπου τα γραφεία και οι αποθήκες του πολιτιστικού συλλόγου «η Επάνω Σκάλα». Πρόεδρος του συλλόγου είναι ως γνωστόν ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος στις τελευταίες εκλογές Μάκης Βενέτας. «Εμένα, είπε χθες στο “Ε”, μου τηλεφώνησε μια μέρα πριν καιρό ο Αλέκος (σ.σ.: εννοεί τον κ. Αλέκο Ελευθερίου, υπάλληλο του υπουργείου που έχει διατεθεί στο πολιτικό γραφείο του υπουργού στη Μυτιλήνη), και μου ζήτησε μια διεύθυνση για να στέλνουν μια αλληλογραφία σε ένα σύλλογο. Δε μου είπαν τίποτα για αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και μάλιστα για έδρα της εταιρείας». Εδώ ας σημειωθεί ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου «η Επάνω Σκάλα» σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπαν όσοι ερωτήθηκαν, αγνοούν το παραμικρό για τη διάθεση των γραφείων του συλλόγου στην εταιρεία. Το ίδιο συμβαίνει και με το Δήμο Μυτιλήνης, στον οποίο ανήκουν τα συγκεκριμένα τρία γραφεία. «Ουδέποτε μας ζητήθηκε να λειτουργήσει στα γραφεία ιδιοκτησίας του Δήμου η έδρα της συγκεκριμένης μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Εδώ, ας σημειωθεί ότι ο Δήμος Μυτιλήνης δεν έχει παραχωρήσει τα τρία αυτά γραφεία στο σύλλογο μέσω οιασδήποτε νόμιμης διαδικασίας».


Σκοποί της εταιρείας
Σύμφωνα με το καταστατικό που κατατέθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου, στη ΔΟΥ Μυτιλήνης και τοιχοκολλήθηκε στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης την επόμενη μέρα κιόλας από την υπογραφή του στις 30 Νοεμβρίου 2007, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου» έχει σαν σκοπό οτιδήποτε αφορά στον πολιτισμό αλλά και… τη γαστρονομία! Οι σκοποί δε επιτυγχάνονται μέσω της εταιρείας η οποία λειτουργεί ως πολυεργαλείο. Οργανώνει εκδηλώσεις, πραγματοποιεί μελέτες, τυπώνει έντυπα, βιβλία αφίσες, περιοδικά ως και προγράμματα εκδηλώσεων, προπάντων όμως συμμετέχει σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράφει δε και συμβάσεις υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών! Διάρκεια ζωής της εταιρείας τα πέντε χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εταιρεία δεν επρόκειτο να διαλυθεί μετά τη θεσμοθέτηση του «Φεστιβάλ Αιγαίου» με Νόμο, και την υλοποίηση των προγραμμάτων των εκδηλώσεων στα πλαίσια του Φεστιβάλ από τον Οργανισμό που θα δημιουργηθεί.
Aς σημειωθεί επίσης, ότι δυο βδομάδες μετά τη σύσταση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου», την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, με συνέντευξή τους στην Αθήνα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υφυπουργός Πάνος Καμμένος και ο γενικός γραμματέας Χρήστος Κουρούσης ανακοινώνουν τη δημιουργία του θεσμού «Φεστιβάλ Αιγαίου Αρχιπελάγους» και την πραγματοποίηση των πρώτων εκδηλώσεων στα πλαίσια του. Σκοπός του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός στη συνέντευξή του αυτή, «η αναγκαιότητα για τόνωση της ζωής στα νησιά του Αιγαίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή – τουριστική περίοδο.».
Με βάση αυτό το σκεπτικό, αποφασίστηκε η οργάνωση «σε επίπεδο θεσμικό ενός φεστιβάλ, που στόχο θα έχει να αποτελέσει εξαρχής σημείο αναφοράς, ως το κυριότερο γεγονός της περιοχής, και τις τέσσερις εποχές του χρόνου». Το «Ε» επικοινώνησε χθες με τον ίδιο τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος υποστήριξε πως «η λύση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας επιλέχθηκε ούτως ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα του δημόσιου λογιστικού και οι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων να πραγματοποιηθούν. Και τούτο θα συμβαίνει έως ότου, σε έξι μήνες με νόμο, συσταθεί ο οργανισμός του “Φεστιβάλ Αιγαίου Αρχιπελάγους”». Ο κ. Βουλγαράκης υπεραμύνθηκε της σημασίας του θεσμού -που δεν αμφισβητεί και κανείς εδώ που τα λέμε- και της αξίας πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους πολίτες και τα παιδιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή της υλοποίησης μεγάλων εκδηλώσεων στο Αιγαίο, που επίσης κανείς δεν αμφισβητεί τη σπουδαιότητα. Αυτό που δύσκολα όπως φαίνεται θα επενδυθεί, είναι το γιατί χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου θα διαχειρισθούν εξωθεσμικά με έναν τρόπο κάθε άλλο παρά σύμφωνο με τα όσα οι νόμοι του ελληνικού κράτους ορίζουν, ενώ τόσα συμβαίνουν γύρω μας και αποκαλύπτονται. Και γιατί τούτο θα γίνει από το ίδιο το κράτος με τη μορφή του υπουργείου, όταν ο οποιοσδήποτε πολίτης υποχρεούται να λειτουργεί σύμφωνα με το Νόμο και όχι με αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες!


Και η πρώτη χρηματοδότηση
Mετά τη δημιουργία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «οι φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου», ήδη διεκπεραιώθηκε και η πρώτη χρηματοδότηση προς αυτήν με την υπογραφή του κ. Γιώργου Βουλγαράκη. Πρόκειται για το ποσό των 321.000 ευρώ που διατέθηκε στην εν λόγω μη κερδοσκοπική εταιρεία, προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί της!

Πηγή: Εμπρός, 01/01/2008