Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Συνέντευξη Ελπίδας Τσουρή στο περιοδικό ISLAND

Συνέντευξη Ελπίδας Τσουρή στο περιοδικό ISLAND

36

Ελπίδα Τσουρή: Γυναίκα, μητέρα και βουλευτής με επιτυχία
Συνέντευξη στον Κύριλλο Διαμαντίδη
περιοδικό ISLAND

Η πολιτική μπήκε στη ζωή της από τα παιδικά της ακόμα χρόνια, καθώς ο πατέρας της, ο Στέφανος Τσουρής, διετέλεσε Δήμαρχος Χίου από το 1975 έως το 1978, ενώ υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 1974 και το 1981.
Η ίδια ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και το συνδικαλισμό από τα μαθητικά και φοιτητικά της χρόνια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης.
Είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη από το 1994 Νομαρχιακή Σύμβουλος Χίου και  η πρώτη γυναίκα από ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο που εξελέγη στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Η Ελπίδα Τσουρή, μητέρα τριών παιδιών του Θοδωρή, της Δέσποινας και της Στεφανίας και βουλευτής Χίου για τρίτη φορά, μιλάει στο Island για τη Χίο, την οικογένειά της, τα όνειρά της και τους προβληματισμούς της.
– Σύζυγος, μητέρα, βουλευτής. Και οι τρεις, ιδιότητες υψηλών απαιτήσεων. Είναι αρκετές οι 24 ώρες της ημέρας κυρία Τσουρή;
Ποτέ ο χρόνος δεν είναι αρκετός, για όποιον προσπαθεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, όσο το δυνατόν πιο σωστά.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που έχει σημασία είναι, τελικά, η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Προσπαθώ, λοιπόν, μέσα στις 24 ώρες της ημέρας να είμαι συνεπής και αποτελεσματική, καταθέτοντας ψυχή σε αυτά με τα οποία έχω επιλέξει να ασχοληθώ. Με δύο λόγια, είναι τρόπος και θέση ζωής η προσφορά, σε όλα τα επίπεδα. Αυτό έχει προσωπικό κόστος, το οποίο αναλαμβάνω.

–  Πόσο διαφορετική είναι η Ελπίδα Τσουρή που αγορεύει στο βήμα της Βουλής από τη μητέρα Ελπίδα Τσουρή;
Δεν πιστεύω ότι μπορούμε ή πρέπει να διαχωρίζουμε την πολιτική, από την ανθρώπινη διάσταση. Αν συμβαίνει αυτό, ακυρώνουμε μόνοι μας τη φύση και την ουσία της πολιτικής και τελικά, τους εαυτούς μας. Αντίθετα, θα έλεγα, σε ότι με αφορά, ότι ως μητέρα τριών παιδιών, που θέλω να τα δω να μεγαλώνουν καλύτερα, από τη δική μου γενιά, οι δύο ιδιότητες, όχι μόνο συνυπάρχουν, αλλά και αλληλοκαθορίζονται, σε ένα βαθμό. Και ως βουλευτής και ως μητέρα, προτάσσω και αγωνίζομαι για το «εμείς».

– Γνωρίζετε την πολιτική εκ των έσω, με τα θετικά του ορισμού της και τα αρνητικά μερικών πρακτικών της. Θα προτρέπατε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με το “άθλημα”; Διαβλέπετε το Θοδωρή, τη Δέσποινα ή τη Στεφανία να συνεχίζουν τη γραμμή που ο πατέρας σας και εσείς χαράξατε;
Τα θετικά και τα αρνητικά της πολιτικής, τα παιδιά μου τα ζουν από πρώτο χέρι, στην καθημερινότητά τους, στον τρόπο ζωής τους. Από μικρά, εξάλλου, έχουν συνηθίσει να κουβεντιάζουμε πολιτικά, με την ευρεία έννοια του όρου και να θέτουν προβληματισμούς, που η ηλικία και οι δικές τους ανάγκες δημιουργούν.
Σε κάθε περίπτωση και όχι μόνο για την πολιτική, ούτε τους επιβάλω την άποψή μου, ούτε τους προτρέπω να κάνουν ή να μην κάνουν κάτι. Δημιουργώ τα ερεθίσματα και τους ανοίγω δρόμους σκέψης, ώστε οι αποφάσεις να είναι απόλυτα δικές τους και σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια και τις δικές τους επιλογές.
Μέχρι αυτή τη στιγμή και οι τρείς έχουν επιλέξει να ασχοληθούν με τα «κοινά» του σχολείου τους, με πάθος και με άποψη. Εκείνο που τελικά έχει σημασία και με κάνει υπερήφανη είναι ότι έχουν κατανοήσει την έννοια της συλλογικότητας και της προσφοράς. Πάντως, προσωπικά, θα επιμείνω στην αυτάρκεια και την ωριμότητα που πρέπει να έχουν οι δικές τους επιλογές, ανεξάρτητα από την οικογενειακή παράδοση.
– Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που είχατε να αντιμετωπίσετε μέχρι σήμερα ως γυναίκα;
Η μεγάλη πρόκληση και το διαρκές στοίχημα είναι ότι μπορώ να είμαι, ταυτόχρονα, γυναίκα, μητέρα και βουλευτής και μάλιστα, με αποτελεσματικότητα.

– Ποια είναι η αντιμετώπιση των ανδρών της πολιτικής απέναντι στη μαχητικότητα και το δυναμισμό μιας γυναίκας πολιτικού; Υπάρχουν ακόμη αντιδραστικά στερεότυπα;
Ο χώρος της πολιτικής είναι σκληρός για όλους, αλλά πολλαπλάσια δύσκολος για τις γυναίκες. Υπάρχουν επιφυλάξεις, προκαταλήψεις, στερεότυπα, αμφισβήτηση.
Για να το πω σχηματικά: ένας άνδρας βουλευτής είναι αυτομάτως καταξιωμένος, μια γυναίκα, όμως, πρέπει να προσπαθήσει πολύ, για να αποδείξει ότι δεν είναι περαστική η παρουσία της ή συγκυριακή η εκλογή της. Τον τελικό λόγο βέβαια, τον έχει η κοινωνία, οι πολίτες που επιβραβεύουν ή απορρίπτουν τον ή την πολιτικό, με συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτό μετράει και για μένα.

– Πώς ερμηνεύετε τη σχετική απουσία των γυναικών από τις κυβερνητικές θέσεις;
Η απάντηση δόθηκε, ήδη, με όσα προανέφερα.

– Τι σας ενοχλεί και τι σας ευχαριστεί στον κόσμο της Χίου;
Ο κόσμος της Χίου είναι η πηγή της δύναμης και το σημείο αναφοράς μου. Η εκτίμηση και η δικαίωση της όποιας προσπάθειάς μου μέχρι σήμερα, απ’ αυτόν τον κόσμο, είναι, ταυτόχρονα πολλαπλάσια ευθύνη και δέσμευση για μένα.

– Πολλοί λένε ότι στα μάτια σας βλέπουν το όνομά σας. Πώς νιώθετε για αυτό;
Προσωπικά, με συγκινεί απεριόριστα. Πολιτικά, είναι το κίνητρο για να τους δικαιώσω.

– Πέρα από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα, ποιο είναι το όνειρο της Ελπίδας Τσουρή και πόσο κοντά βρίσκεστε στην εκπλήρωσή του;
Το όνειρο είναι ένα, απλό και ανθρώπινο: να επιβεβαιώσω τις προσδοκίες όσων έχουν επενδύσει σε εμένα, με μια σχέση που υπερβαίνει τα στενά όρια της πολιτικής, και να κάνω περήφανα τα παιδιά μου. Το αποτέλεσμα θα φανεί.