Αρχική Απόψεις Aρθρα Χαιρετισμός Νομάρχη στην κοπή πίτας του Συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών

Χαιρετισμός Νομάρχη στην κοπή πίτας του Συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών

10

 


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΧΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΧΙΟΥ
6/1/2008


Αγαπητές φίλες και φίλοι


Εύχομαι σε όλες και όλους Καλή Χρονιά  με υγεία και ευτυχία, και την εκπλήρωση των στόχων και των επιθυμιών σας μέσα στο 2008.
Είμαι αισιόδοξος ότι το 2008 θα είναι μια γόνιμη και δημιουργική χρονιά, μια χρονιά που με σκληρή δουλειά και προσήλωση στους στόχους μας, θα επιτύχουμε λύσεις σε πολλά από τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και την κοινωνία μας.


Αγαπητοί έφεδροι αξιωματικοί
Δε διαφαίνεται όμως να υπάρχει η ίδια αισιοδοξία στα θέματα που αφορούν στις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία, θέματα για τα οποία εύλογα πιστεύω έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία. Θα μπορούσα να πω ότι εδώ έχουμε «ορατότητα μηδέν».
Ο ρόλος των γειτόνων μας στην ευρύτερη περιοχή συνεχώς αναβαθμίζεται. Η Τουρκία, ως περιφερειακή πλέον υπερδύναμη, προσπαθεί να επιβάλλει τους δικούς της όρους: εξοπλίζεται υπερβολικά, καλλιεργεί την ένταση στην περιοχή, για παράδειγμα το Δεκέμβρη του 2007 πραγματοποίησε ασκήσεις με το όνομα ΕΦΕΣ 2007 από την Τέταρτη Στρατιά, το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο  του κόσμου.  Η ανυπόστατη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο επανέρχεται πρόσφατα με τη λεγόμενη «διπλωματία της τσιπούρας». Ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών αποκαλεί τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη «αδέλφια Τούρκους». Παράλληλα προβάλλονται συνεχώς νέες απαιτήσεις από την πλευρά των γειτόνων μας όπως για παράδειγμα η απαίτηση του Τούρκου προξένου στη Ρόδο με έγγραφό του στη Ν.Α. Χίου να αποκαθηλωθούν οι πινακίδες από το οστεοφυλάκιο της Νέας Μονής όπου αναφέρεται η ιστορική αλήθεια, ότι δηλαδή η σφαγή του 1822 υπήρξε έργο των Οθωμανών.
Άποψή μου είναι ότι πρόκειται για συντονισμένες κινήσεις και όχι για μεμονωμένα περιστατικά. Σ’ ένα βαθμό συνδυάζονται με την εγκατάλειψη από πλευράς μας του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας – Κύπρου και τον προγραμματισμό σχεδίων αξιοποίησης υποθαλασσίων κοιτασμάτων πετρελαίου από τις δυο χώρες.
Και εμείς από την πλευρά μας το κάνουμε;
Διαρκείς υποχωρήσεις προκειμένου να εκτονώνονται οι κρίσεις.
Εκφράζω όμως την ανησυχία μου μήπως αυτές οι υποχωρήσεις, αντί να οδηγούν σε εκτόνωση των κρίσεων, μας οδηγήσουν μελλοντικά σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.


Κύριοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών
Καλή είναι η πολιτική της προσέγγισης και της καλής γειτονίας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Κι εμείς από την πλευρά μας ως τοπικές αρχές έχουμε συμβάλλει σ’ αυτή την πολιτική. Φοβάμαι  όμως ότι ως τελικό αποτέλεσμα, αυτή η πολιτική το μόνο που επιτυγχάνει είναι να απενοχοποιεί την Τουρκία στην προσπάθεια της να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχω την εντύπωση ότι οι γείτονες εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τις διαρκείς μας υποχωρήσεις, στην ουσία προετοιμάζονται διαχρονικά για τα χειρότερα σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Από την πλευρά μας δε διεκδικούμε τίποτα ως χώρα. Στηριζόμαστε στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της αρμονικής συνύπαρξης και αποτελούμε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Κινούνται όμως στην ίδια κατεύθυνση και οι γείτονες; Νομίζω όχι, εκμεταλλευόμενοι, την, ας μου επιτραπεί, λανθασμένη τακτική της Ελληνικής Κυβέρνησης, της συνεχούς υποχωρητικότητας.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η συνεχής και αδιάλειπτη επαγρύπνηση όλων μας είναι αναγκαία και απαραίτητη.
Απαραίτητη όμως είναι και, από την πλευρά της Κυβέρνησης, η χάραξη μιας νέας προσέγγισης στις σχέσεις μας με την Τουρκία.
Θα έπρεπε να χαραχθεί κατά τη γνώμη μου, μια νέα εξωτερική πολιτική, που θα υπερασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα και θα δημιουργεί τις προοπτικές να συνεχίσουμε να ζούμε, να εργαζόμαστε, να δημιουργούμε στην ακριτική μας περιοχή με αυξημένο αίσθημα ασφάλειας.
Φίλες και φίλοι
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας γι’ αυτά τα ζητήματα, θέλησα να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις σκέψεις. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι και πάλι ότι καλύτερο για το 2008.