Αρχική Νέα Τοπικά Σωματείο Αλβανών Μεταναστών: για την προστασία από τη μαύρη εργασία

Σωματείο Αλβανών Μεταναστών: για την προστασία από τη μαύρη εργασία

105

   Η μάζωξη στην πλατεία έδωσε καρπό.
   Και από τη στάση να παρατηρούν παθητικά τα όσα είχαν σχέση με την εργασία τους τώρα περνούν στην οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση.
   Ο λόγος για τους μετανάστες από την Αλβανία που αρχικά μαζεύτηκαν οι απαιτούμενοι 25 και προχώρησαν στην δημιουργία του «Σωματείου Αλβανών Εργαζομένων Χίου».
   Στόχος και σκοπός η προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
   Πρώτο όχι, αυτό στη μαύρη εργασία, καθώς και η αντιμετώπιση του προβλήματος με τους μη νόμιμους αλλοδαπούς.
   «Το πρώτο πράγμα που ζητάμε είναι να φύγουν οι παράνομοι. Με αυτό τον τρόπο δεν θα προστατευθούμε μόνο εμείς, αλλά και όλοι οι Χιώτες οικοδόμοι από τη μαύρη εργασία», μας λέει ο Βαγγέλι Κιλέζι.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία του σωματείου περισσότεροι από 500 είναι οι νόμιμοι εργαζόμενοι. Αποτελούν όμως μόλις το 1/10 του συνόλου των Αλβανών που ζουν στο νησί!
   «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το πρόβλημα είναι με όσους δουλεύουν παράνομα, αφού ρίχνουν τα μεροκάματα στο μισό», σημειώνει ο Βαγγέλι, σαν πρωτεργάτης σε αυτή την προσπάθεια.
    «Το σωματείο είναι το πρώτο βήμα για αποδοχή αυτής της «μειονότητας» στην κοινωνία μας», μας είπε χαρακτηριστικά η πληρεξούσια δικηγόρος Μαρία Μονιάρου.
   Το επόμενο βήμα είναι όσοι Αλβανοί συμπολίτες μας δουλεύουν να κάνουν εγγραφή στο σωματείο για την περαιτέρω ενίσχυσή του. Ενώ και το Εργατικό Κέντρο Χίου όπως και το Σωματείο Οικοδόμων οφείλει να το προστατεύσει και να το ενισχύσει. Μάλιστα στις προθέσεις της πρώτης προσωρινής διοίκησης είναι να συναντηθούν άμεσα με τη διοίκηση του σωματείου Οικοδόμων, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία τους στις οικοδομές εργάζονται.

 

Μαθήματα για τα αλβανάκια
Ο δεύτερος στόχος του Συλλόγου είναι να αρχίσουν να γίνονται μαθήματα αλβανικής γλώσσας στα παιδιά των μεταναστών που ζουν εδώ. Μάλιστα υπάρχουν τουλάχιστον 4 πτυχιούχοι δάσκαλοι που μπορούν να στήσουν το σχολείο.
Όπως δηλαδή κάνουν και οι Έλληνες μετανάστες σε όποιον τόπο βρεθούν.


   ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 11/1/2008 (dimokratiki.org)