Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον «Επίθεση» τοξικών ψαριών στο Αιγαίο

«Επίθεση» τοξικών ψαριών στο Αιγαίο

9

 Στις παραλίες βγήκαν οι… λαγοκέφαλοι. Δυο τεράστια τοξικά ψάρια, που ζυγίζουν ένα κιλό το καθένα και το μήκος τους ξεπερνά τα 40 εκατοστά, ξεβράστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στις ακτές της Ρόδου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, δεν είναι η πρώτη φορά που στην περιοχή εμφανίζεται το συγκεκριμένο ψάρι.
Τον περασμένο Οκτώβριο είχε προκληθεί πανικός όταν ψαράδες της Ρόδου, ανάμεσα στο μαριδάκι και την αθερίνα που έπιασαν στα δίχτυα τους, βρήκαν γόνους από λαγοκέφαλους.
Το καλοκαίρι του 2006 είχε εμφανιστεί και πάλι στο νότιο Αιγαίο το δηλητηριώδες ψάρι. Σύμφωνα με ειδικούς μελετητές του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, κατέληξε στα νερά της Ρόδου και της Σύμης το 2005 από το Σουέζ, ενώ πέρυσι έκανε την εμφάνισή του στην Καβάλα, αλλά και στη Λέσβο.
Το δίχως άλλο δείχνει τις αλλαγές και στο κλίμα της Μεσογείου που μπορούν να επιτρέψουν σε ψάρια από πιο θερμά κλίματα να μπορούν να ζήσουν άνετα στη μεσόγειο, έλλειψη μάλιστα και των φυσικών τους εχθρών.
Χρειάζεται η ενημέρωση από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών τόσο στους ψαράδες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, όσο και στο καταναλωτικό κοινό, ώστε να μην καταναλωθεί το συγκεκριμένο ψάρι που είναι έντονα τοξικό.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 11/01/2008