Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Δράση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Νομού Χίου

Δράση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Νομού Χίου

14

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νομού Χίου, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, είναι μέρος του προγράμματος «Ψυχαργώς» που στοχεύει στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Πραγματοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια» 2000-2006 του Γ’ ΚΠΣ, με συγχρηματοδότηση 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και 25% από Εθνική Συμμετοχή.
Με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας της, η Κ.Μ.Ψ.Υ ενημερώνει ότι κατά το έτος 2007 πραγματοποιήθηκαν οι εξής δραστηριότητες :
* Κλινικό έργο:
Στο διάστημα αυτό απευθύνθηκαν στη Διεπιστημονική Ομάδα 143 περιστατικά (91 ενήλικες, 52 παιδιά και έφηβοι) για διάγνωση, ψυχιατρική παρακολούθηση, συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και παρέμβαση σε κρίση. Πραγματοποιήθηκαν 634 θεραπευτικές πράξεις, από τις οποίες οι 11 αφορούσαν παρέμβαση σε κρίση.

* Στα πλαίσια της Αγωγής Κοινότητας, οι συνεργάτες της ΚΜΨΥ, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων, ενηλίκων και οικογενειών πραγματοποίησαν :
> 126 επισκέψεις ή συνεργασίες με φορείς της κοινότητας (Νομάρχης, Δήμαρχοι, Διοικητής Αστυνομίας, Λιμενάρχης, Διοικητής Νοσοκομείου, Μητροπολίτης, Εισαγγελέας, Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, διευθυντές και σύμβουλοι Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, Εργαζόμενοι σε δομές Ψυχικής Υγείας κ.ά.).
> 27 επισκέψεις σε σχολικά πλαίσια όλων των βαθμίδων.
> 36 συνεργασίες με άλλους επαγγελματίες κοινωνικών υπηρεσιών με στόχο την σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών.
>  Το Μάρτιο του 2007 σε συνεργασία με το Δήμο Καρδαμύλων ομιλία στο Δημαρχείο του εν λόγω δήμου με  θέμα : «Ψυχική Υγεία : Νέες Τάσεις και Πρακτικές».
> Τον ίδιο μήνα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δ.Χίου σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου εκδήλωση με θέμα : «Σωματικά ενοχλήματα ως εκδήλωση άγχους κατά την παιδική ηλικία».
> Τον Ιούνιο του 2007  συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σήμαντρο» με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις υπηρεσίες που παρέχει η ΚΜΨΥ και το Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα της Εταιρείας Κέντρο Παιδιού και Εφήβου.
> Συμμετοχή της ΚΜΨΥ στο Προφεστιβάλ κατά του στίγματος της ψυχικής νόσου που διοργανώθηκε στη Χίο από την ΠΕΨΑΕΕ τον Ιούλιο του 2007 σε συνεργασία με όλους τους φορείς ψυχικής υγείας του Ν. Χίου.
> Τον Νοέμβριο του 2007 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου εκδήλωση με θέμα : «Δυσκολίες στην Ανάπτυξη της Κίνησης και του Λόγου – Οι Επιπτώσεις τους στη Σχολική Ζωή»


Να σημειωθεί ότι για την κάλυψη των αναγκών του Νομού Χίου η ΚΜΨΥ από τον Ιανουάριο του 2007 δραστηριοποιείται τακτικά στους ακόλουθους δήμους :
* Δήμος Χίου (καθημερινά κατόπιν ραντεβού)
* Δήμος Αγίου Μηνά (καθημερινά κατόπιν ραντεβού)
* Δήμος Καμποχώρων (καθημερινά κατόπιν ραντεβού)
* Δήμος Καρδαμύλων (ανά δεκαπενθήμερο)
* Δήμος Αμανής (ανά δεκαπενθήμερο)
* Δήμος Ιωνίας (ανά δεκαπενθήμερο)
* Δήμος Μαστιχοχωρίων (ανά δεκαπενθήμερο)
* Δήμος Οινουσσών (μια φορά το μήνα)
* Δήμος Ψαρών (μια φορά το μήνα)
Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις της ΚΜΨΥ στους εν λόγω δήμους περιλαμβάνουν πραγματοποίηση τακτικών ιατρείων, επισκέψεις κατ’ οίκον όπου κρίνεται αναγκαίο, επισκέψεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε φορείς της κοινότητας (υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, σχολεία, κ.λπ.), ομιλίες.