Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Μιχάλης Σφυράκης: για το συνέδριο του ΣΥΝ

Μιχάλης Σφυράκης: για το συνέδριο του ΣΥΝ

39

 ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Ποτέ στην μεταπολιτευτική περίοδο δεν είχαμε τέτοια ραγδαία πτώση και απαξίωση σε ένα κυβερνητικό κόμμα ,όπως συμβαίνει σήμερα με την Νέα Δημοκρατία
Φαίνεται ότι η φθορά ήρθε τόσο  νωρίς, που βρήκε ανέτοιμο το σύστημα να επεξεργαστεί εναλλακτική λύση, αφού και η διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι νωπή και η αντιπολίτευση του δεν εμπνέει τους οπαδούς του.
Η αύξηση σε 50 έδρες του μπόνους  δεν είναι ικανή να αντισταθμίσει την εκλογική κατρακύλα  της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ οι πιασάρηκες ερωτήσεις των δημοσκόπων  για καταλληλότερο  πρωθυπουργό,  , για παράσταση νίκης, για ακυβερνησία κλπ, χάνουν την σημασία τους πλέον, και περνούν στα αζήτητα.
Μικρή είναι πλέον και η αξία για το ποιο κόμμα είναι πρώτο.
Σεμνά , ταπεινά αλλά και δικομματικά, γίνεται προσπάθεια εκλογίκευσης , διαβάθμισης και συμψηφισμού  της  διαφθοράς και της ηθικής στο δημόσιο βίο.
Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η νοοτροπία παραμένει η ίδια, η περιφέρεια αγκομαχά ο νομός μας βρίσκεται σε παροπλισμό και στασιμότητα, η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται, η ανεργία αυξάνει, οι νέοι φεύγουν για την άλλη Ελλάδα

Η ιδιωτική πρωτοβουλία συσσωρεύει όλο και περισσότερα  «εργαλεία»,  επεκτείνεται και σε άλλους στρατηγικούς τομείς πχ Λιμάνια Ο.Α, Τ. Α., Τράπεζες ΟΤΕ ΔΕΗ κλπ, φθάνοντας στα πρόθυρα της επιθετικής εξαγοράς και συνδιαχείρισης πλέον του  ίδιου του κράτους


Η κοινωνία ζητά την έξοδο από αυτήν την πολιτική παρακμή, προβληματίζεται και αντιδρά, στρέφεται  προς τα αριστερά με γνήσια διάθεση και κριτική σκέψη, γιατί και η αριστερά δεν είναι και «η παρθένα κόρη» της υπόθεσης.


Στο διάστημα της 4ετίας από το προηγούμενο συνέδριο του,, ο ΣΥΝ κόντρα στις προβλέψεις του Περισσού και της Χ.Τρικούπη, που τον ήθελαν διαλυόμενο η ενσωματούμενο στο ΠΑΣΟΚ, κατόρθωσε να κάνει απολύτως διακριτό το πολιτικό του στίγμα, και να αναδειχθεί σήμερα σε ουσιαστική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. μετατοπίζοντας το βάρος της δημόσιας συζήτησης στα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα.
Άσκησε και ασκεί την απαιτούμενη κριτική προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με θέσεις πολιτικές   και όχι  όρους ζαχαροπλαστικής .
Πρωτοστάτησε για το άρθρο 16,στις απεργίες για το ασφαλιστικό, για τις ανοικτές πόλεις και ακτές στην Αττική, στα  κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, για τα δικαιώματα των μεταναστών.
Σήμερα όλο και περισσότεροι πολίτες εμπιστεύονται τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την προσπάθεια του να ξαναποκτήσει η Αριστερά ουσιαστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.
Ο ΣΥΝ  εμπιστεύτηκε την νεολαία, έδωσε βήμα και στήριξη σε νέους συντρόφους με ικανότητες και προοπτική  ,και θα συνεχίζει να το κάνει, γιατί  τα κρίσιμα ζητήματα αφορούν  αυτούς.
Το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ελπίδες , προοπτικές στην  δυναμική  της Αριστεράς  ,έστω και αν ένα κομμάτι της βραδυπορεί για λόγους ιστορικής αδράνειας.
Μέσα από αυτές τις θετικές συνθήκες για την Αριστερά ,και για τις οποίες συνέβαλλε κατά το πλείστον η πολιτική τακτική του ΣΥΝ, και η προσωπικότητα του σ. Αλαβάνου, καλούμαστε σήμερα να ανοίξουμε νέους εναλλακτικούς  δρόμους ,να ανεβάσουμε την κοινωνική αυτοπεποίθηση, να δώσουμε την μεγάλη ελπίδα, στον μεγάλο προοδευτικό κόσμο της Αριστεράς, για την μεγάλη ρήξη και ανατροπή.


Χίος Γενάρης 08
ΜΙΧΑΛΗΣ  ΣΦΥΡΑΚΗΣ